Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Kent genelinde son günlerde etkili olan dolu ve yağmur yağışı sonrası birçok tarım arazisinin zarar gördüğünü belirterek, Çiftçilere TARSİM sigortası yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu.

Su Verimliliği Seferberliği Farkındalık Tırı Niğde'de Su Verimliliği Seferberliği Farkındalık Tırı Niğde'de

Bilindiği üzere yaklaşık 1 buçuk aydır ilimize yağmur yağışı olmuyordu, ama son günlerde ilimizde yağışlar etkisini gösterdi. Bu etkili olan yağışlar neticesinde bölgesel olarak dolu yağışı, yağmurun etkisini arttırmasıyla sel meydana geldi. Dolu ve Yağmur yağışı fazla olan bölgelere baktığımızda Kiledere, Alay ve Ağcaşar gibi ilimize bağlı köy ve kasabalarda dolu yağışı nedeniyle tarım arazilerinde zarar meydana geldi. Patates ekimlerinin devam ettiği şu günlerde buğday ve hububat gibi ürünlerimiz meydana gelen selden dolayı zarar gördü. Mevsim bu yıl 20 gün önce geldiğini görüyoruz. Geçen yıla oranla baktığımızda buğdaylarımızın boyu 20-30 cm olması gerekirken, bu yıl 40-50 cm yaklaşmış durumda. Buğdaylarımızın boyu normalinden büyük olunca etkili olan dolu nedeniyle buğday ve arpa gibi hububat ürünlerimizde zarar meydana geldi. Yine ilimizde Aktaş, Ovacık, Ballı ve Güllüce gibi köylerimizde de dün etkili olan dolu ve yağmur sonrası tarım arazilerinde zarar meydana geldi. Çiftçilerimize her zaman hatırlattığımız gibi TARSİM sigortalarını yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Yıllar artık küresel ısınmayla birlikte bu tür yağışları bundan sonra da devam edeceği öngörülüyor yetkililer. Devletimize ilimizde meydana gelen tarım arazilerinin zarar görmesiyle ilgili gerekli bilgiler verildi ve gidilip incelemeler yapıldı. Yapılan incelemeler neticesinde devletimizin nasıl bir destekleme yapacağını şuan itibariyle bilmiyoruz ama önümüzdeki günlerde devletimizin yardımcı olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

SARI PAS HASTALIĞINA KARŞI ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde genelinde buğdaylarda meydana gelen Sarı pas hastalığıyla da ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “buğdayların erken olmasından dolayı ilimizde de görülmeye başlandı. İlimizde sarı pas hastalığı buğdayların geç olmasından dolayı geç görülürdü ama bu yıl buğdayların erken büyümesinden dolayı ilimizde de sarı pas veya kahverengi pas hastalığı görülmeye başlanıldı. Biz Ziraat Odası olarak çiftçilerimize gerekli uyarılarda bulunarak ilaçlama yapmalarını istedik. Çiftçilerimiz ivedilikle tarlalarını kontrol edip Sarı ve Kahverengi pas hastalığıyla ilgili ilaçlama yapmalarını istiyoruz. Pas hastalığı dışardan bakıldığın görülmüyor, kökleri veya alt yapraklarında görülen bir hastalık. Üst yapraklarına taşınmadan çiftçilerimiz ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Üst yapraklara taşındığında ciddi anlamda bir verim kaybı yaşanacaktır” diye konuştu.

Editör: Selim GÖKEL