23 Nisan’da çocuklarınıza NUTUK armağan edin
1921’de Atatürk’ün talimatıyla Himaye-i Etfal Cemiyeti (HEC) kurulur. Cemiyet’in amacı Millî Mücadele sırasında savaşta yetim kalmış çocuklara bakmaktır. Aynı yıl Atatürk, HEC’in korumalığını da üstlenir. 23 Nisan 1923’ ten itibaren HEC, yetim ve öksüz çocuklar için yardım toplamaya başlar. 23 Nisan’ın çocuk bayramı olmasını isteyen Atatürk, yardım faaliyetlerine destek verir.
23 Nisan başlangıçta sadece “Millî Bayram” olarak kutlanır. Saltanat kaldırılınca da Hâkimiyet-i Milliye Bayramı olarak ilan edilir. 1925 yılına gelindiğinde 23 Nisan, Millî Bayram’ın dışında “Çocuk Günü”, 1926’dan itibaren de “Çocuk Bayramı” olarak kutlanır. Atatürk, çocuklara arabalarından birini tahsis eder ve Cumhurbaşkanlığı bandosunun çocuklar için konser vermesini temin eder. Bu yıl cemiyetin binalarından birine “Çocuk Sarayı” adı verilir ve bir de çocuk balosu düzenlenir. Baloya, İsmet İnönü’nün çocukları da katılırlar.
1929 ve sonraki yıllarda 23-30 Nisan haftası “Çocuk Haftası” olarak anılacaktır. 1933 günü etkinlikleri sırasında, Atatürk çok zarif ve anlamlı bir davranışta bulunacak; çocukları makamında kabul ederek bir çocuğu yerine oturtacaktır. Atatürk’ün bu davranışı sonraki yıllarda bir gelenek halini alacaktır. 1935’te bayram, “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak adlandırılacak, 1981’de kabul edilecek olan bir kanunla da “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak birleştirilecektir.
1979 yılında 23 Nisan Çocuk haftası, “Uluslararası Çocuk Yılı” olarak ilan edilecek, 1980 yılında da Ankara’da, bütün illerden gelen çocukların katılımı ile Ulusal Çocuk Parlamentosu oluşturulacak; Türkiye Radyo Televizyon (TRT) kurumu da komşu ülkelerden çocukları törenlere davet edecektir.
İkibinli yıllara gelindiğinde, Anadolu’nun ateşler içinde yandığı, cephelerde binlerce şehit verdiğimiz günlerde Millî Bayram olarak ilan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlamaları türlü bahanelerle iptal edilecektir. 23 Nisan haftasına başka başka kutlamalar (!) sıkıştırılarak Millî Bayram’ın gölgelenmesi için elden gelen her türlü gaflet ve dalalet sergilenecektir.” [1]
Anneler, babalar; işte tüm bu gaflet ve dalaleti engelleyecek tek yol; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş ve laik bir eğitimden geçmektedir. Cumhuriyet’in kurucusunun adının, tüm kurum ve kuruluşlardan silindiği, ders kitaplarından çıkartıldığı, Cumhuriyet rejiminin yerini “başkanlık sisteminin” almak üzere olduğu bu günlerde çocuklarınıza gerek tarihimizi anlatan kitaplar okutun.
Bugün, çocuklarınıza vereceğiniz en anlamlı armağan NUTUK’ tur. NUTUK, bizzat Atatürk tarafından kaleme alınmıştır ve İstiklâl savaşımızın ve Cumhuriyet’imizin kuruluşunun tüm safhalarını anlatan bir kaynak kitaptır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 98. Yıl dönümü tüm çocuklarımıza ve Türkiye’mize kutlu ve mutlu olsun!
Tülay Hergünlü
İstanbul, 23 Nisan 2018