ABD’NİN İNSANSIZ HAVA ORDUSU X-47B

Abone Ol
 ABD'nin insansız uçaklarla düzenlediği operasyonlar, Afganistan Pakistan sınırındaki dağlık bölgede düzenleniyor ve CIA tarafından yürütülüyor. AFP Haber Ajansı'na göre, bölgede 2010 yılında 101, 2011 yılındaysa 64 saldırı kayıtlara geçti.
 
Görünüm açısından, ABD’nin B-2 hayalet uçağının küçültülmüş modeline benzeyen insansız hava aracı X-47B, ABD’nin yeni ordusunun çekirdeğini oluşturacak.
 
ABD’nin donanma ve savunma şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen ve radara yakalanmayan X-47B bombardıman uçağı, bugüne kadar Irak ve Afganistan’da kullanılan Predator ve Reaper insansız hava araçlarının geliştirilmiş versiyonu.
 
NATO, Amerikan silah şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen Havada 36 saate kadar kalabilen Global Hawk RQ-4B model insansız hava araçlarından 5 adet satın alacak. Müttefik Yer Taraması' projesi kapsamında alınacak insansız uçakları İtalya'nın Sicilya adasındaki Sigonella üssünde konuşlandırılacak. 1,2 milyar dolar maliyetli araçların teslimatın 2015-2017 yılları arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor.
 
NATO'nun son Libya operasyonu, gece-gündüz ayrımı yapmadan her türlü hava şartlarında ve yüksek irtifalarda insansız hava araçlarıyla sürekli gözetim yapabilme kapasitesinin önemini ortaya koymuştu.
 
Londra’daki Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’nun raporuna göre; 3 yılda yaklaşık 585 ‘masum sivil’ insansız hava araçlarından atılan bombalar nedeniyle hayatını kaybetti. Araştırmaya göre ölen sivillerden en az 60’ı da çocuklardan oluşuyor.
 
Obama yönetimine karşı İHA saldırılarında hayatını kaybeden siviller için hukuki mücadele başlatan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, kayıp sayısının çok daha yüksek olabileceğini söylüyor. İHA’larla Pakistan topraklarına yönelik 260 saldırı yapılmış. Birçoğu CIA tarafından düzenlenen saldırılarda sivil kayıpların sayısı bir çok kez gizli tutuluyor.
 
Birçok İHA MQ-8B Fire Scout gibi uçak kanatlarına ve rotorcraft tasarıma sahiptir. MQ-9 Reaper sınıfı avcı-katil model keşif İHA’sı  ABD ve İngiliz Orduları tarafından özellikle Pakistan, Afganistan, Irak ve Yemen’deki operasyonlarda kullanılıyor.
 
İnsansız hava aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (yerden kumandalı hava aracı) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA’lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA’lar birçok saldırı görevinde kullanılmaktadır.
 
İHA’lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.
 
Çok farklı şekil, ebat, konfikrasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Bunlar basitçe İHA’lar birer drone’dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.
 
İHA, İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak ABD Deniz Kuvvetleri tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementleri de yansıtması amacıyla kullanmıştır.
 
İran'ın elinde çok sayıda insansız uçak var.
Tehran Times gazetesi, İran’ın elinde yabancı ülkelerden ele geçirilen çok sayıda insansız hava aracı olduğunu öne sürdü. Habere göre, İran’ın yakında sergilemeyi planladığı ele geçirdiği insansız hava araçlarının arasında dört tane İsrail yapımı uçak da bulunuyor.
 
İran’ın elinde ayrıca, düşürüldüğü iddia edilen RQ-170 Sentinel casus uçağı olmak üzere, ABD yapımı üç insansız hava aracı olduğu iddia edildi. RQ-170 Sentinel casus uçağının, bugüne dek İran’ın eline geçen en gelişmiş insansız hava aracı olduğunu vurguladı. ABD, uçağın en son teknolojiyle üretildiğini belirtmiş ve sahip olduğu özellikleri gizli tutmuştu.
 
İran; Sentinel casus uçağını tersine mühendislikle deşifre edeceğini ve yakın gelecekte seri üretimine başlayacağını açıkladı.
 
Muhtemel ABD-İsrail-İran savaşında yüksek teknolojiye dayalı savaş araçları kullanılacak.
Peki ya Türkiye’de, milletvekilleri, akademisyenler, askerler nelerle meşgul dersiniz?
 
Günün Sözü: Teknoloji üstünlüğüne sahip devletin siyasi ekonomik etkisi de büyük olur.