Aladağlar, 3 bin metrenin üzerindeki onlarca zirvesi, vadileri, trekking parkurları, doğa ve spor tutkunları için en gözde güzergahları barındırıyor. Aladağların farklı bir atmosfere sahip olması, Zirveleri, manzarası, gölleri, vadileri ve doğallığını koruması nedeniyle büyüleyici bir güzelliğe sahip. Aladağlar'ın yabancı dağcıları çok çekmesinin sebebi ise doğallığını koruyabilmesi ve yapılaşmanın olmaması.
Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içinde yer alan Aladağlar, 55 bin hektarlık alanı kaplıyor. Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerinin bulunduğu Aladağlar, jeolojik olarak ilginç yapısıyla çok sayıda zirveye, vadiye, göllere ve şelalelere sahip.
Bölgenin zirveleri bitki örtüsünden yoksunken, alt kesimlerde otsu bitkiler, düşük rakımlı kesimlerde ise kızılçam, karaçam ve köknar ormanları bulunuyor. Dağcıları cezbeden zirvelere sahip Aladağlar'da özellikle Demirkazık, Kızılkaya, Kaldı ve Emler zirveleri büyük ilgi görüyor. Trekking yapmak isteyenler ise Sokullu pınar’dan başlayarak, Soğuk pınar’a uzanan parkurda vadilerden ve Yedigöller'den geçerek Hacer Boğazı'nı aşıyor, ardından Kapuzbaşı Şelaleleri'ne ulaşıyor.
Aladağlar, Türkiye'de yurt içi ve yurt dışından dağcıların en fazla rağbet ettiği dağlar arasında bulunuyor. Bölgeye tur Düzenleyen şirket Yetkilileri, dağcıların Aladağlar'a tur kapsamında ya da bireysel olarak geldiklerini söyledi. Aladağlar'ın özellikle yabancı dağcılardan büyük ilgi gördüğünü kaydeden Yetkililer, "Son yıllarda Türk dağcılarının da ilgisi arttı. Bizim müşterilerimizin tamamına yakını yabancı dağcılardan oluşuyor. Geçen yıllarda Aladağlar'a gelen yabancı dağcı sayısı 2 bin 500'ün üzerindeydi. Bu sayı son yıllarda yüzde 30-40 azaldı. Bunun sebebi ise ülkemiz ve çevresinde yaşanan gelişmeler ile maliyetlerin artması olduğunu ve Aladağ'a genelde Avrupa ülkelerinden dağcıların geldiğini belirttiler.
MUHTEŞEM ATMOSFERİYLE DAĞCILARI KENDİNE ÇEKİYOR
Seyehat firma yetkilileri ise, Aladağlar'ı Kapadokya ile bir bütün olarak pazarladıklarını belirterek, "Aladağ turları genelde 5-6 günlük oluyor. Zirve ve trekking yaparak çadırlarda konaklıyorlar ve Aladağlar'ın muhteşem atmosferi ile güzelliklerini keşfediyorlar" dedi.
Aladağların sahip olduğu özelliklerle dağcılara çok cazip geldiğini aktaran seyahat firması yetkilileri, "Dünyada birçok dağ var. Zirvesi için gidersiniz. Aladağ ise farklı bir atmosfere sahip. Zirveleri, manzarası, gölleri, vadileri ve doğallığını koruması nedeniyle büyüleyici bir güzelliğe sahip. Aladağlar'ın yabancı dağcıları çok çekmesinin sebebi ise doğallığını koruyabilmesi ve yapılaşmanın olmaması. Geçmişte Bolkarlar'a yılda 20-25 tur düzenliyorduk. Ne zaman orada yapılaşma başladı, yabancıların ilgisi azaldı. Bu yüzden Aladağlar'da bir çalışma yapılmamalı. Teknoloji her yerde var ama doğallık her geçen yıl azalıyor. Biz Aladağlar'ın bu doğallığını sürdürdüğümüz müddetçe yabancı dağcılar da gelmeye devam edecektir. Maliyetlerin artmasının gelen dağcı sayısını etkilediğini ve yetkililerin milli parklarda kolaylık sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
TÜRK DAĞCILARININ DA GÖZDESİ OLDU
Aladağlar'ı özel kılan sarp kayalıklara sahip olması, volkanik dağlara göre yüksek zirvelerinin bulunması, teknik ve zirve dağcılığı için mükemmel bir saha olmasıdır. Yabancı dağcıların çok iyi bildiği bu önemli değeri Türk dağcıları olarak, yeni fark etmeye başladıklarını , "Biz kendi değerlerimizin çok farkında değildik. Eskiden yabancı dağcılar Aladağlara çok fazla ilgi gösterip keşfederken, biz yeni keşfetmekteyiz. Dağcılık kulüplerinin ilgisi de çok fazla. Türk dağcılarının ilgisinin hızla arttığını söyleyebiliriz.