SAĞLIK

Antibiyotik ilaçlardaki sıkıntı devam ediyor

İlaç fiyatlarına yapılan zamlar da ilaç sorununa çare olmadı. İlaca ulaşmak hala çok güç.

Abone Ol

Hastaneler üst solunum yolu enfeksiyonu, grip, influenza salgınıyla dolup taşarken vatandaşlar da antibiyotik, ağrı kesici, bulantı ilacı gibi birçok ilaca ulaşamıyor. İlaç fiyatlarının güncellenmesi de ilaç sorununa çare olmadı.

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, ilaçlara zam gelmesine rağmen halen ilaç sıkıntılarının devam ettiğini ve son zamanlarda en büyük sıkıntı antibiyotik ilaç bulmakta yaşanırken,  ilaçlarda yaşanılan sıkıntı nedeniyle vatandaşlar tepkilerine eczacıların maruz kaldığını söyledi.

İLAÇ SIKINTISI DEVAM EDİYOR

İlaç sıkıntısı zam yapılmasına rağmen devam ettiğini belirten Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, 25 Aralık 2023 tarihinde ilaca gelen zam sonrası eczacılar olarak ilaçlarda yaşanılan sıkıntıların ortadan kalkacağını zannettik. Ancak bu sorun ortadan kalmayıp halen devam ediyor. İlaçlara yapılan zam sürecine kadar gelen süreç içerisinde eczacılar olarak ilaç teminindeki sıkıntıları basın ile devamlı paylaşıyorduk. İlaca zam yapılmasına rağmen halen eczacılarımız ilaç sıkıntısı çekmektedir” dedi.

ECZANELERDE ANTİBİYOTİK SIKINTI YAŞANIYOR

Antibiyotik ilaçlara zam gelmesiyle ilaç sorunları ortadan kalkacağını düşünürken hala sıkıntı devam ediyor diyen Başkan Öztürk, “Özellikle antibiyotiklerde sıkıntı daha büyük ve hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Eczacılarımız bu konuda büyük sıkıntı yaşıyor. Vatandaşlar saatlerce hastanede bekliyor daha sonra eczaneye geldiğinde istedikleri ilacı bulamayınca eczaneye tepki gösteriyor. Biz bu durumdan o kadar çok rahatsız olduk ki İl Emniyet Müdürlüğü’nden yardım istedik ve onlarda bizim için gerekli tedbirleri aldılar. Zam gelmesine rağmen firmalar ilaçları bize çok kısıtlı gönderiyor. Vatandaşlar gündüz ilaçları eczane eczane gezerek arıyorlar ama maalesef gece bu şekilde olmuyor. Biz yetkililerin bir an önce bu konuda tedbir almasını istiyoruz. Madem bu ilaçlar Türkiye’de ihtiyaca kadar temin edilemiyorsa bu ilaçların ödeme listesinden çıkarılıp başka grup ilaç eklenebilir. Doktorlarımız bu eksik olan ilaçlar konusunda çok ısrarcı oluyorlar. Diğer marka tercih edilen ilaçla doktorun yazdığı ilaçların markası farklı olsa bile etken maddeleri aynıdır. Bu da bizi zora sokuyor ve biz vatandaşlarımıza yardımcı olmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.