Elma Döviz Bürosu İşletme Sahibi Şevket Katırcıoğlu, Bankaların 50 ve 100 Dolarları almaması nedeniyle biz dövizciler olarak 50 ve 100 dolarları almıyoruz sadece yeni 100 dolarlık banknotları alıyoruz” dedi.
Niğde Elma Döviz İşletme Sahibi Şevket Katırcıoğlu, bankaların 50-100 dolarları almamasından dolayı döviz bürolarının da almadığını ve gerçeğini ayırt edilmesi çok zor olduğu belirtilen bu dolarların, yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden geçtiği, belirtti.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Elma Döviz Bürosu İşletme Sahibi Şevket Katırcıoğlu, Bankaların 50 ve 100 Dolarları almaması nedeniyle biz dövizciler olarak 50 ve 100 dolarları almıyoruz sadece yeni 100 dolarlık banknotları alıyoruz” dedi.
Elma Döviz Bürosu Sahibi Şevket Katırcıoğlu, “Bu paralar nasıl basılıyor bilmiyoruz gerçekten, ama bize gelene kadar pek çok makinadan geçiyor. ATM’ler ve banka cihazları da içinde olmak üzere bu cihazlarda paranın sahteliğini algılanamıyor.” diyerek dolarların, bankalar tarafından bile anlaşılamadığını dile getirdi. Niğde‘de böyle bir olayla karşılaşmadıklarını belirten Şevket Katırcıoğlu, 50 ve 100 doları almadıklarını ifade etti.
Katırcıoğlu, “Biz Niğde’de böyle bir olayla karşılaşmadık. Nasıl bir şey olduğunu biz de bilmiyoruz ve temkinli davranıyoruz. Bunun için de 50 ve 100 dolarları almıyoruz. Zaten bankalar da almıyor. Bu paralar çok eski paralar. Yine de bunlarla ilgili de çok büyük sıkıntılar Niğde de yok.” dedi
Bu durumla karşılaşmamak için önlem alınması gerektiğinden bahseden Katırcıoğlu, en iyi önlemin paraların, makine güncellemesini beklemesi olduğunu önerdi. Katırcıoğlu, “Ben böyle bir durumla karşılaşmadım ama karşılaşma ihtimaline yönelik önlemlerin de alınması gerekir. Benim önerim paraların, makine güncellemesini beklemesi gerekir.” şeklinde konuştu.
YENİ 100 DOLAR PİYASADA
Yeni 100 dolarlık banknotlar hakkında açıklamalarda bulunan Katırcıoğlu; “ABD’de yeni 100 dolarlık banknotlar, yaklaşık 2.5 yıllık bir gecikmenin ardından piyasaya sunuldu.
Kabartma tekniğiyle basılan yeni banknot elde tutulduğu zaman üzerindeki yazılar parmakla hissedilebiliyor. Banknotun ortasında eskiden olduğu gibi yine ABD'nin kurucularından Benjamin Franklin'in portresi yer alırken, portrenin sağında kesik bir mavi çizgi göze çarpıyor. Paranın içine dikilen bu çizginin üzerindeki '100' sayısı, banknot oynatıldığı zaman ABD'nin sembollerinden olan 'özgürlük çanı'na dönüşüyor. Güvenlik önlemlerinden biri olan 100 sayısı, para oynatıldığı zaman yeşil renk alıyor. 100 dolarlık banknottaki bir diğer yenilik de mürekkep hokkasının hemen üstünde yer alan kuş tüyü kalem figürünün yer aldığını belirtti.
Dolarların sahteliğinin anlaşılması için yapılması gerekenden bahseden Katırcıoğlu, makinelerin güncellenmesi gerektiği hakkında da uyarıda bulundu. Katırcıoğlu,“Bu durumda yapılması gereken en önemli şey, makinaların güncellenmesi. Makinalar güncellendiği takdirde, sahte dolarların anlaşılması daha kolay olur.” sözlerini dile getirdi.