Milli Bayramlar Ulusal duygularımızı anımsatır.Dini bayramlar bir ibadetin ardından yaşanan günlerdir.
Ramazan Bayramı öncesi oruç ile bir ay geçti. Kurban bayramın adı üzerinde kurban bayramıdır.
Bayram sabahları bayram namazlarında yer olmazdı. Yine en kalabalık cami cemaati bayram namazında oluyor. Namazdan sorna mezarlığa gitmekte devam eden geleneğimiz.
Dünde araç sınırlı idi. Cami önlerinde birkaç kamyon olur. Cemaat kamyonlara dolarak mezara giderdi. Kamyona binmek içi bir koşturmaca yaşanırdı. Sonra otobüs ve otomobil dönemi başladı. Şimdi nerede ise her kişi kendi aracı ile gidiyor.
Yürüyerek mezar yerine gidenlerin sayısı da bir hayli kalabalıktı.Arife günü mezar ziyareti son yirmi yılda arttı. Oncesi ilk gün olurdu.
Mezarda önce aile sonra akraba ve tanıdıklar ziyaret edildiği için zaman akardı.
Şehitliklerde bayramda ziyaret edilen yerlerdi, ama PKK terörü çıkıncaya kadar bu kadar yürek yakan şehit mezarlığı yoktu. Ülkemizde vatan için mücadele de oluşan şehitlikler daha çok sınır illerimizde idi. Şimdi nerede ise her köyümüzde dahi Şehit mezarı ve üzerinde dalgalanan bayrağımızla yaşadığımız acının yansıması var.
Nerede ise her gün şehit haberleri içimizi dağlar oldu. Ne var ki yetkililer olayları laf kalabalığı ile izliyorlar.
“PKK Birkaç Mehmeti şehit etti diye meclis toplanmaz”diyen AKP li Hüseyin Çelik belki bayram vesilesi ile şehitliklere uğrar ise göreceği birkaç değil binlerce şehidimiz ülke her yerinde vatan için toprağa düştüğünü fark etmiş olacaktır.
Bayram sabahında başlayacak ziyaretler bayram boyunca devam edecektir.
Kimi bölgelerde yalnız büyüklere ziyaret yapılıyor ve büyükler evden çıkmayarak gelecekleri bekliyor.
Niğde ilinde ise bayramda her kes herkese bayramcı gider. O nedenle bizde bayram günleri ayrı bir heyecan ile geçer. Sokaklar, caddeler kalablıktır. Gören birbiri ile bayramlaşır.Gurbetçiler yaz aylarındanda yararlanıp tatile memlekete gelirler ve bayram ile anılara yolculuğa çıkarlar.
Genelde eski bayramlar hep aranır, özellikle çocukluk duygusu ile bayram tadı ayrıdır.
Her bayramda yaşlar bir yaş büyümüş ve görünümler bir yıllık değişime uğramıştır.Bayram yeni bir ayakkabı, yeni bir kıyafet demektir. Konfeksiyon değil terzi elinden giysiler dikilirdi.
Evlerin temzilenmesi düzenlenmesi ve ilk kez misafir odasında yeni bir şeylerin sunumu bayramda olurdu.
El dokuma halılar, Halı kaplamalı ot yastıklar,duvarda kahveci güzeli ya da geyik resimli duvar halıları ile mekan döşenirdi.
Misafir Odası bayramdan bayrama ve özel günlerde açıldığı için her şey pırıl pırıl dururdu.
Vefat etmiş aile büyüklerinden anıları ile anlatılırdı. Siyaset ise nerede ise en aza inerdi. Dünde siyaset nedeni ile ayrışanlarda birbirini bayramda ziyaret ederdi. Ya da birbiri ile farklı düşünenler bir ev ziyaretinde bir araya gelebilirdi. En azından bayramda huzursuzluk olmaması için her kes dikkatli ve titiz davranırdı. Küslerde barışırdı.
Çok kişi için çocukluk yıllarının kuralsız bayram gezmeleri özlenmesi dilediği gibi takılabilmesi ile de ilgili idi.
Lûnaparktan tanıdık, tanımadık her kapıyı çalıp el öpmeye değin yaşananlar anımsanırdı.
Çocuklar için bayram mendil, çorap, harçlık ve şeker ile tamamlanırdı.
Artık mendil ve çorap nerede ise kalktı. Para ve şeker yine var.Ramazan Bayraman da ise özellikle Şeker ise tek tip olmazdı. Bir tepsinin köşesinde lokuma mutlaka yer açılırdı.Kolanya yanında ise dönemin önemli sigara markası bayramda tepsi de yer bulurdu.Her gün içilenden farklı sigara tercih edilir di ki “Yaka” diye bir marka gözde idi.
Bayrama özel yerel tatlılar mutlaka bayrama birkaç gün kala hazırlanırdı. Her aile durumuna uygun çeşit ve miktar tatlıyı evde yapardı. Şerbetleri arife akşamı dökülürdü. Sonrası gidip gelmelerde tatlı kıvamı konuşulur. Tadına beğeniler söylenir. Yolda karşılaşanlar” size de geleceğiz tatlıyı tüketmeyin” gibi takılmalarda olur. Şimdiler de durumu elverenler tatlı sipariş ediveriyor. O tatlı telaşı da kimi evlerde dünde kaldı.
Kısacası sohbetin, lezzetin, paylaşımın birkaç güne sığan özelliği ve güzelliği yaşanırdı.
Şimdilerde kimi zaman kimileri için bayram tatile de döndü. Ziyaret yerine özellikle denize yol alınıyor.Yaşamın sorunları stresi bayramı dinlence için seçenlerinde varlığını getirdi ama yine de gidilen yerde de bayramlaşmadan gün geçmiyor ama bayramın o kendine özgü aile, akraba ziyaretleri eksik kalıyor.
Dini Bayramlarda terör ve savaşta dünde çok aklımızda kalan değildi. Ramazan ayında da terör de sanki dururdu.
Ne var ki bu yıl Ramazan ayı da terör yaşandı. Suriye de olan bitenlere bakınca Ramazanı bayramı hesaplayanda kalmadı. Savaşta, Terörde her ortamda çirkin yüzünü gösteriyor
Bayramda olsun kararan vijdanlar hiç suçu sorumluluğu olmayan insanlara karşı saldırıya dönmesin dileğimizdir.
Acısız, sorunsuz, en azından birkaç gün olsun mutlu olmamızı engelleyecek bir durum olmadan bayram yaşamak istiyoruz.
Bu duygularla bayramınızı kutluyorum. Nice bayramlara aileniz, sevdikleriniz, dostlarınız, komşularınız ve Cumhuriyet ile ermenizi diliyorum. Büyüklerin ellerinden küçüklerinde gözlerinden öpüyorum. Neşeniz bol yaşadığınız güzel günleriniz dilediğiniz gibi geçsin.
Mutluluğunuz ve huzurumuz daim olsun.