Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, ‘Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmakta olduğunu ifade ederek vatandaşların bilinçsiz ilaç kullanmamaları yönünde uyarıyor, antibiyotiklerin de diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi muhakkak hekim danışmanlığında ve kontrolünde kullanılması gerektiğini önemle vurguluyoruz ifadelerini kullandı.

Konaklı’da anne adaylarına eğitim verildi Konaklı’da anne adaylarına eğitim verildi

Niğde sağlık İl Müdürü Dr. Okur; “Akılcı antibiyotik kullanımı ve halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci hakkında her yıl 18 Kasım tarihi Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir ve çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bilindiği üzere Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte veya bakterileri öldürmektedir. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Antibakteriyel direnç, bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu tedavi etmek veya önlemek amacıyla antibakteriyel ajanın etkisinin azalmasına veya yok olmasına neden olur. Bakteriler için antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda işe yaramazlar. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır” dedi.

Antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı dindirmez ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez diyen Dr. Okur; “ Dünyada yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar; hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması olarak sayılabilir. Bundan dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılarak Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalarla öncelikli olarak halkın sağlığı ve toplumun çıkarı göz önünde bulundurulmaktadır” Ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri bulunmamaktadır. 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü  vesilesiyle, halkımızı, bilinçsiz ilaç kullanmamaları yönünde uyarıyor, antibiyotiklerin de diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi muhakkak hekim danışmanlığında ve kontrolünde kullanılması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Bilinçsiz Antibiyotik Kullanma, Geleceğini Karartma” şeklinde konuştu.

Editör: Selim GÖKEL