Niğde Hacıabdullah Beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Recep Doğmuş, sosyal medya hesabından çarpıcı bir açıklama yaptı.
Aynen aşağıda
“Niğde Çamardı’da bulunan Ecemiş suyuyla ilgili yapılan projede; Niğde Aksaray içme suyu projesine kasabamız adına talepte bulunmamıza rağmen talebimiz ret edilmiş olup, Ecemiş suyu Aksaray’a kadar giderken bizim talebimiz red edilmiştir. Takdiri sizlere bırakıyorum.”
Günaydın başkan!...
Takdiri bizlere bırakmışsın da, tekdiri kim yapacak?
Bu paylaşımı ve içeriğini anlamak, anlatmak için 20 yıl geriye gitmek lazım.
Ecemiş Suyu, Çamardı İlçesi Demirkazık civarından doğar, yeni kaynaklar, küçük akarsuların katılması ile çoğalan üzerine alabalık tesisleri, HES’ler kurulan, tarlalar, bağlar sulanan ve en sonunda Akdeniz’e dökülen bir akarsudur. Ecemiş Suyu ile ilgili ilk haberimizi 2006 yılında yapmışız. Ecemiş Çayı’nın değerlendirmesi ile ilgili aralıksız onlarca haber/yorum yapmışım.
Ecemiş Çayı’nın Niğde’de içme ve sulama suyu olarak kullanılması fikrini ve ilk fizibilite çalışmasını 20 yıl önce dönemin milletvekili/bakanı Akın Gönen yapmış/yaptırmıştı.
Devlet Eski Bakanı, 17. ve 20. Dönem Milletvekili Akın Gönen, Çamardı Demirkazık’da doğup, onlarca kaynakla beslenerek Akdeniz’e dökülen Ecemiş Deresinin Niğde, Bor, Altunhisar’a içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılmak üzere 1998 yılında fizibilite için ödenek çıkartıp, “Ecemiş Projesi Anadone Toplama ve Master Planı” ismi ile bu projenin ihalesini yaptı. İki yıllık çalışmalar sonucunda buna ait çizimlerle birlikte rapor hazırlandı, kitaplaştırıldı, projenin verimli, gerçekleştirilmesi mümkün olduğu resmileşti. 2010 yılında tamamlanacak devasa ve heyecan veren bir projeydi.
O dönem Çamardı halkı Akın Gönen’i topa tutmuş, çok sert eleştirmişlerdi. Oysa DSİ ye yaptırılan çalışma Niğde ovalarını verimli kullanmak, Niğdelinin kuyu suyu yerine harika bir menba suyu içmesini sağlamaktı.
Ecemiş Suyu aktı Niğdeli baktı… Ama gören, izleyen, inceleyen siyasetçiler de vardı. Bu siyasetçiler Nevşehir ve Aksaray siyasetçileriydi. Dönemin Niğde siyasetçileri bakarken, Nevşehir ve Aksaray hemen Ecemiş Suyuna talip oldu. Gerekçeleri kuyu suyu içtikleri idi. Ankara’da kulis yaptılar. Her yerel ve genel seçimlerde Aksaray siyaseti hep Ecemiş Suyunu işledi. Ankara/Hükümet nezdinde sürekli takip ettiler ve başarılı oldular.
Ecemiş Suyunun Aksaray’a verildiği haberlerini yaptık, Bakan Veysel Eroğlu’nun ağzından müjdeyi! duyduk, bu sitede bu ve benzeri haberleri yaptık, videolu verdik. Aksaray iktidar siyasetçilerinin son genel ve yerel seçimlerdeki söylemleri, övünerek Ecemiş Suyunun Aksaray’a getirilmesi, Aksaraylıyı kuyu suyu içmekten kurtaracakları oldu.
Aksaray cephesi böyle, peki Niğde?
15 – 20 yıldır Ecemiş suyunun Aksaray’a götürüleceği haberlerini yaptık. Dönemin iktidar ve muhalefet siyasetçilerini uyardık. “Niğdeli bakar, Aksaraylı kapar” şeklinde manşetler attık. Bu harika suyun Niğde’ye getirilmesi gerektiğini yazdık. Fark ettirmeye, ayıktırmaya, uyarmaya çalıştık.
18 Yıllık Ak Parti iktidarının Niğde milletvekilleri bu konuya hiç sahip çıkmadı, bilgi sahibi olmadılar, unutturmaya, uyutmaya çalıştılar… Hala da aynı şekilde duyarsızlar.
Birkaç ay önce Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e basınla toplantısında “ Niğdeli’nin musluğundan akan suyun ne kadarı kuyu suyundan oluşuyor” şeklinde soru sormuştum. Başkan bu konuda bir veri olmadığını söylemişti. Oysa önceki dönemlerde açılan içme suyu kuyularının sayılarını biliyorum. Yazı ile kırksekiz adet. Başkan bu kuyuların elektrik faturasını biliyordur. Bu kuyuların elektrik faturalarının ne kadar yüksek olduğunu, Belediyenin bütçesine büyük yük getirdiğini, Niğdeliye hizmet olarak dönmesi gereken paranın çok yüksek faturalara gittiğini de biliyordum. Başkan Özdemir’de bu tutarları biliyordur umarım paylaşır.
Geçmiş dönemde kendi milletvekilini bu projeden dolayı tefe koyan Çamardı halkı bugün neden suskun. Çamardı’nın 3. Dönem Belediye Başkanı Yavuz Soylu bu konuda ne düşünüyor.
İkişer dönem vekillik yapmış, Ak Partili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Erdoğan Özegen’den vazgeçtik, Allah sorsun!. Ama bugünün Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin bu konuda ne düşünüyor? Merak ediyoruz.
Projede Aksaray’a verilecek “Arz Debisi” kaç metreküp, Niğdeliye verilecek ‘Su-s Payı” kaç metreküp?
17 Temmuz 2017 tarihinde DSİ – Devlet Su İşleri tarafından 3 milyon 444 bin 700 TL sözleşme bedeli ile 1620 takvim gününde tamamlanacak olan, Niğde il merkezi, Bor ve Altunhisar ilçeleri ile Bor-Kemerhisar beldelerini de kapsar şekilde Ecemiş Suyunun getirilmesi fizibilite, keşif, metraj çalışmaları için ihale yapılmıştı. Sonuç ne oldu? “Bırakın bu işleri devlet su işleri” mi denildi? Kim-ler dedi?
Sahi, 2011 yılında başlanıp yılan hikayesine dönen Hacıabdullah Göletinden sonra, Ecemiş’in suyundan da isteyen Hacıabdullah Beldesine Ecemiş Suyunu vermemişler. Belediye Başkanı sitem ediyor da… Çamardı Belediyesi Ecemiş – Niğde – Aksaray İçme Suyu Temin Hattı projesi üzerinden resmi yazı ile içme suyu talep etsin bakalım ne cevap verilecek.
Geçmişte şunları yazmışız...
"Su akar Niğdeli bakar… Aksaraylı kapar…
Niğde’nin Ecemiş suyu Aksaray’a helal olsun… İş bilenin…
Şekerpınarı suyu Niğde’ye geliyor!
Hacıabdullah da yağmur duası!
Kayırlı'da yağmur duası!
Alay kasabasında yağmur duası!"
Bırakın bu işleri…