Selim GÖKEL araştırdı yazdı.
Çiftlik Ketençimen Kayak Merkezi 2022 yılında açıldı ama bugüne kadar tam bir kayak sezonu yaşanmadı.
Bu yüzden geçmiş yıllarda çeşitli programlar, etkinlikler ertelenmişti.
Bu yıl Niğde kurak bir kış geçiriyor. Ketençimen Kayak merkezinde geçtiğimiz haftalarda sezon açıldı ama kayak yapacak yeterlilikte kar yok. Geçmişte 2,5 metreye ulaşan kar kalınlığı da oluşmuştu.
Niğde İl Özel İdare Müdürlüğüne ait kamyonlar yaklaşık 3 bin rakımlı Bolkarlardan, Çiftlik Ketençimen Kayak Merkezine onlarca kamyon kar taşıdı.
Sosyal Medya fenemoni MC – Mustafa Ceylan gece saat 2:30’da İl Özel İdaresine ait kar taşıyan kamyonları video çekti ve paylaştı, bizde alıntıladık, teşekkür ediyoruz.
Ketençimen Kayak merkezinin bulunduğu alan mera alanı idi. Dönemin Gençlik Sporu İl Müdürü Metin Kaplan, Meclis üyeleri tarafından sorgulanmıştı. O zaman bir yerel gazetemiz ise “Otunuz kurusun” diye manşet atmıştı. Mera, ot parası, imar vs. halledildi. Bu konu ile ilgili yazım aşağıda tıklayın
2011 yılında çalışmalara başlanan Ketençimen Kayak Tesisi ancak 2021 yılında açılabildi.
Niğde’nin kayak tesisi serüvenini araştırdık.
1979 li yıllarda Ulukışla Bolkarlar Meydan Yaylasında Dağ ve Kayak evi yapılmasına karar verilmiş. Ancak öncesinde şuan yapılmayan! bir şey yapılmış. Bölgenin kar yapısı incelenmiş ve kayak yapılmaya uygun bulunmuş.
Meydan Yaylasında 5 Katlı devasa binanın yapımına başlanmış, 1990 lı yıllarda kara yapısı bitmiş ama öylece kalmış. Halen de duruyor ve çevre kirliliğine sebep de oluyor.
Şimdi atıl durumdaki binanın bulunduğu yerden Bolkarlardan yaklaşık 150 km.lik yoldan kar getiriliyor. Kayak merkezini kar olan yere yapmak yerine, kayak merkezine kar getiriliyor onca masraf ile… İş makinaları, kamyonlar, sürücüleri, gece mesaisi vs. Niğde’nin işi böyledir.
Yine borhaber.net arşivinden bir habere daha ulaştık.
Niğde İlimizin de bileşenlerinden olduğu Ahiler Kalkınma Ajansı 2015 Mayıs tarihli “Bolkar Dağlarında Yapılması Planan Kayak Merkezi Yatırımı Konusunda Ön Yapılabilirlik Etüdü Raporu” yayınlanıyor ki bunun da haberini yapmışız. Raporda, Dünya, Türkiye ve Niğde Kış Turizmi verileri, Bölgenin yağış verileri, Yapım maliyetleri, sermaye, verimlilik, fayda gibi geniş bir araştırma/etüt raporu düzenlenmiş. Burada tıklayın
Ketençimen Kayak Merkezi içinde, bu şekilde etüt raporu hazırlanmış mı? Görmedik, bulamadık, yok. Ama mera, imar değişikliği! ilanları var. Dönemin meclis soruları ve cevapları var arşivlemişiz, bulduk.
Niğde eski valisi Necmettin Kılıç döneminde, Çamardı Demirkazık Dağ Evinin olduğu bölgeye düşünüldü, kayak ve teleferik tesisi yapılacaktı ancak sanırım etüt olumlu sonuçlanmadı.
2015 yılı…
Dönemin valisi Necmettin Kılıç’ın çabaları ile Bolkarlar üzerine 3 ayrı toplamda 3 bin 852 metrelik teleferik yapılması için etütler, imar, harita, jeolojik raporlar tamamlanmış ve Niğde’nin bağlı olduğu Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğünden onay alınmıştı. Onayı hızlandırmak için CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a soru önergesi vermiş oda cevabında onaylanacağını sorun olmadığını belirtmişti. Onaylanmasından sonra dönemin Ak Parti milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi tarafından müjdelenmişti!. Haber aşağıda tıklayın.
Niğde’nin bu projesi de takipsizlikten, yatırım programına alınmadığından kadük! kaldı.
Niğde’nin Kayak Tesisi hikayesi bu kadar mı? Bitmedi… Yine borhaber.net arşivden.
Haberimizin başlığı “Tarsus’a var da Niğde’ye yok mu?” Manşetimizi ise “ “Bu haber sizi umma eder” diye atmışız. Niğde bunları yaşarken yıllar sonra 2006 yılında Turizm Bölgesi ilan edilen Tarsus – Gülek – Karboğazı Turizm ve Kayak merkezi için 4. Pist ihalesine çıkıldığının ve 2011 yılı için tahsis edilen ödeneklerin ve yerel siyasetçilerin taleplerinin haberlerini yapmıştık…
Yani Torosların, Bolkarların kuzeyindeki Niğde 1979 yılından beri sürekli kayak tesisi talebi olmuş, Bolkarların güneyindeki Tarsus'un ise 2006 yılında olmuş, 2009 yılında gerçekleştirmiş.
Sonuçta Niğde olarak “Taşıma karla kayak yapma” seviyesindeyiz…
Tarsus ile Niğde arasındaki fark sadece siyasettir.
Tarsuslu ile Niğdeli arasındaki fark sadece seçimidir.
Yıllardır süren Niğde – Tepeköy – Çiftlik yolu yani Ketençimeni yolu için 2024 yılı yatırım programında 10 milyon ayrıldı. Niğde'nin yatırımları için ayrılan ödenekleri görmek için aşağıdaki linke tıklayın.