KÜLTÜR

Bor Kütüphanesi, Bor İlçesindeki Öğrencilerle Yazar Öztekin’i Buluşturdu

Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphane Müdürlüğü, Kütüphane üyeliği ve kitap okuma alışkanlığı kültürüne katkı sağlaması amacıyla OkurYazar Buluşmaları düzenliyor.

Abone Ol

Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphane Müdürlüğü, Kütüphane üyeliği ve kitap okuma alışkanlığı kültürüne katkı sağlaması amacıyla OkurYazar Buluşmaları düzenliyor. Bu amaçla Bor Kütüphanesi, bu yıl Niğde Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Niğde Kitap Fuarı için Niğde’ye gelen yazarlardan Haluk Öztekin ile Bor ilçesindeki okullarda söyleşi düzenledi.

Söyleşilerin ilki Bor İlçesi Şehit Nuri Pamir Lisesinde yapıldı. Lise öğrencilerine önce Bor Kütüphanesinde görevli Kütüphaneci İsmail Bakır’ın hazırlayıp sunumunu yaptığı Türkiye’de ve dünyada yeni nesil kütüphanecilik hizmetleri ile Bor Kütüphanesinde yapılan etkinlikler, çalışmalar ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgi verildi. Kütüphaneye üye olma ve kitap okuma alışkanlığının kazanılmasının önemine değinildi.

Kütüphane sunumundan sonra Kişisel Gelişim Uzmanı Yazar Haluk Öztekin “Verimli Ders Çalışma Yöntemleri ve Sınav Kaygısı” konulu söyleşisini yapmak üzere kürsüye davet edildi. Yazar Öztekin verimli ders çalışma ile ilgili “önce kişi amacını belirlemeli, Kısa ve Uzun Vadeli Hedefler ortaya koymalı; planlı çalışmalı, Planınız Esnek Olsun; Uyku Saatleriniz Düzenli Olsun, Beslenmenize dikkat edin, Heyecan Taşıyın. Sizin yerinize Başkası çalışmayacak ve Sınava siz gireceksiniz, başkası değil!

Plansız başarı olmaz. Zamanı Planlayarak çalışmalıyız ve Çalışma tempomuzu Sürekli artırmalıyız. Başarı Kısa süreli bir çalışmanın ürünü değildir. Unutmayın! Taşı delen suyun kuvveti değil, Sürekliliğidir.  Yazar Haluk Öztekin, Sınav kaygısı hakkında da şöyle konuştu: Sınav kaygısı sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.  Charles F. Kettering: “Eğer fırtına çıkınca yolcular gemiyi terk etmiş olsalardı, kimse okyanusu geçemezdi.” diyor. Öyleyse; başarıya ulaşmak için başarısızlık korkusunun, yani «sınav kaygısının» aşılması gerekmektedir. Kaygının giderilmesi için kişi kendine uygun plan yapmalı ve uygulamalı. Plânını uygulamayı başarabildiğini görünce kendine güveni gelecek, iş yapabilme becerisi gelişecektir. Kişinin kendine güveni gelmesi, kaygıyı azaltacaktır. Emerson: “Korkunun kaynağı cehalettir.” diyor. Düzenli çalışmak kaygıyı azaltacaktır. Müziğe, spora, sosyal ve kültürel etkinliklere zaman ayırmalı. Kendini kendisiyle karşılaştırmalı.

Hepsinden önemlisi de sınavın her şey olmadığını, Sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu düşünmeli. Kendini bu düşüncelere inandırmalıdır. Orta Düzey Kaygı faydalıdır, kişiyi motive eder. Yüksek Düzey Kaygı ise zararlıdır, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir. Kaygının Nedenleri: Zamanı iyi kullanmamak, Yeterince çalışmamak, Çalışmayı sürekli ertelemek ve Özgüven eksikliğidir. Kaygıyı azaltacak adımlar şunlardır. Planlı ve verimli çalışmak, Ertelememek, Zamanı verimli kullanmak, Olumsuz düşüncelerden kurtulmak, Başarabileceğine inanmaktır. Yazar Öztekin, daha sonra Bor Zafer İlkokulunda geçti. Burada da Bor İlçe Halk Kütüphanenin hazırladığı sunumda Türkiye’de ve dünyada kitap ve kütüphane hakkında genel bilgiler verildi. Okumanın önemine değinildi ve erken yaşta kitap okuma alışkanlığının kazanılmasının gerektiği vurgulandı. Daha sonra Yazar Haluk Öztekin öğrenciler hitap etti. Yazar burada ki öğrencilere Kitap Okumanın öneminden bahsetti. Yazar Öztekin, “Kitaplar, dünyamızı aydınlatır ve hayatımıza anlam katar, insanlara yaşamı sevdirir, insanın dünyasını güzelleştirir.

Bilmediklerimizi kitap sayesinde öğrenir, görmediğimiz yerleri kitapla tanıma olanağı buluruz. Başarılı olmak için Kitap Okuma Alışkanlığı edinilmesi gerektiğini belirterek Kitapları seviyor musunuz? Cevabınız evet ise bütün yaşamınız boyunca mutlu olacaksınız demektir. Okuyan insan, güzelliği daha çok anlar, daha nazik davranır, daha neşeli ve daha mutlu olur. Kitap okumanın yararları nelerdir? Kitap okumak; Hayal gücümüzü geliştirir, bir konuya Farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur, Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir. Kitap okuma bizi bir bilen yapar. Okumayı sevmek, yaşamdaki can sıkıcı saatleri en güzel saatlerle değiştirmektir. Bilinçli ve Okuyan Bir Toplum İçin, okuma alışkanlığımızı erken yaşlarda kazanmamız gerekir. Kitaplar sessiz öğretmenlerdir. Başarıya giden yol Okumaktan geçer” diyerek konuşmasını tamamladı. Söyleşi sonunda Bor İlçesindeki Şehit Nuri Pamir Lisesinde ve Zafer İlkokulundaki öğrencilere yaptığı söyleşi için İlçe Kaymakamı Mehmet Yavuz ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk’ün İmzaladığı Teşekkür Belgesini Bor İlçe Halk Kütüphane Müdürü Murat Başkan tarafından Yazar Haluk Öztekin’e takdim edildi. Yazar Haluk Öztekin ise Kaymakam Mehmet Yavuz beyefendiye ve Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk’e bu nazik hareketleri için teşekkür etti. Yazar Öztekin öğrenciler için kitaplarını imzalayıp hatıra fotoğraf çekerek Bor ilçesinden ayrıldı.