EĞİTİM

Bor Kütüphanesinden Ara Tatilde Çocuklara Eğitici ve Öğretici Aktiviteler

Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi, ara tatilde çocukların kaliteli, eğitici ve aynı zamanda eğlenceli vakit geçirdiği bir mekân oldu.

Abone Ol

Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi, ara tatilde çocukların kaliteli, eğitici ve aynı zamanda eğlenceli vakit geçirdiği bir mekân oldu. Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ömer Halisdemir Üniversitesi arasında yapılan ve üç yıl sürecek olan Sosyal, Kültürel ve Sanatsal Eğitim İş Birliği Protokolü imzalanmıştı. Bu protokol kapsamında Ömer Halisdemir Üniversitesi farklı bölümlerde öğrenim gören öğrenciler, Bor ilçesindeki Halk Kütüphanesinde çocuklara kültürel ve sanatsal faaliyetlerle ilçeye katkıda bulunuyorlar. Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs BAŞTÜRK’ün öncülük edip desteklediği, Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi İdaresi ve çalışanlarının özverisi ile yapılan renkli aktiviteler çocukların kitap ve kütüphaneye olan ilgisini artırmaktadır.         

İlk Etkinlik: Osmanlı Savaş Oyunu: Matrak

Kasım ara tatilinin ilk etkinliği matrak oyunu oldu. Matrak oyunu 16. Yüzyılda Türk bilim adamı Matrakçı Nasuh tarafından icat edilmiş bir Osmanlı oyunudur. Matrak sporunda kişiler özel üretilmiş sopaları kullanarak birbirlerine vurmaya çalışır. Kafanın korunması için miğfer giyilir. Kalkan görevi görecek yumuşak bir yastık sol elde tutulur. Matrak Oyununda rakibe sık darbelerle yaklaşılır. Bu oyun çocuklara, Odaklanma, denge, hız ve teknik bilgi konularında fayda sağlıyor. Bor Kütüphanesi etkinlik odasında çocuklar doyasıya eğlenerek tatilin tadını çıkardılar.

İkinci Etkinlik: Kazak Öğrencilerden Fen - Deney Atölyesi ve Dombra Çalgısı ile Müzik Dinletisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Ela Ayşe KÖKSAL rehberliğinde Fen Deney Atölyesi yapıldı. Erasmus benzeri değişim programı ile Niğde'mize gelen Kazakistan Almaty şehrindeki Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi lisans öğrencileri Araylim Abdikarim, Mokhinur Ashurmatova, Arailym Kassymbek ve Orzu Sunetullayeva NÖHÜ Öğretim Üyesi Ela Ayşe KÖKSAL koordinatörlüğünde Bor Kütüphanesinde birtakım deney çalışmaları yaptılar. Anaokulu ve İlköğretim öğrencileri ile birlikte Kazakistanlı kardeşlerimizin Parmak izi, gölge oyunu ve köpüren sıvılar deneylerini yaparak çocuklar öğrenerek eğlenceli anlar yaşadılar. Çocuklar bu üç deneyi uyguladıktan sonra Kazakistanlı Arailym ABDİKARİM tarafından orta asya kültürü olan çalgı enstrümanı olan Dombra ile müzik ziyafeti verildi.

 Üçüncü Etkinlik: Kukla ile Masal Anlatımı ve Müzik Eşliğinde Oyun Oynandı.

Ara tatilin üçüncü etkinliği Kazak öğrencilerin anlatımıyla Kazakistan geleneksel masalı “Makta Kız ve Kedi” kukla ile canlandırıldı. Kukla ile anlatılan masalı beğeniyle izleyip eğlenceli anlar yaşayan çocuklar ile kazak uyruklu kızların kaynaşması güzel anların yaşanmasını sağladı. Öğrencilerin ve velilerinin isteği üzerine Arailym ABDİKARİM tarafından bir kez daha Dombra çalgısı ile müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Dördüncü Etkinlik: NÖHÜ Okul Öncesi Bölüm öğrencileri ile Çeşitli Etkinlikler Yapıldı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Okul Öncesi Bölüm öğrencilerinin katkılarıyla önce kukla ile etkileşimli masal okuma yapıldı. Masal anlatımına çocuklar da dahil edilerek çocukların hayal etme, düşünce ve duyguları geliştirmek için masalın devamının nasıl olacağı hakkında fikirleri soruldu. Palyaço kostümü giyen drama öğrenci ile doyasıyla şarkılar türküler söylendi. Yine drama öğrencileri tarafından doğaçlama pandomim gösterisi yapılarak kütüphanede kültür ve sanatla tatilin tadını çıkardılar. Günün sonunda çocuklara yüz boyama yapılıp balonlar hediye edilerek etkinlik sona erdirildi.

Beşinci Etkinlik: Müzik Dinletisi yapıldı.

Kasım ara tatilin son gününde NOHÜ Öğrencileri Furkan Gültekin ile İlker Acer tarafından Gitar ve bağlama enstrümantal eşliğinde Yöresel “Hasanım” türküsü eşliğinde doyasıya oynanıp “kurtçuk”larını döktü.

Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi Kasım ara tatilde şehir dışına çıkmayan öğrenci ve velilere çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmelerini sağladı. Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi, Kütüphanelerin sadece raf ve kitaplardan ibaret olmadığını “Yeni Nesil Kütüphaneciliğin” çocukların, gençlerin ve yetişkinler için ev ve okul dışında gidebileceği üçüncü mekan yerler olduğunu gösterdi.