Bor İlçesinde bugün öğleden sonra başlayan şiddetli yağmur sele dönüştü. 

Mehmetçik Mahallesi, Cığızoğlu Osman Efendi Mahallesi ve Başpınar Mahallesinin Niğde'ye doğru olan bölümünde sel yaşandı. Vatandaşlar zor durumda kaldı. Bor Belediyesi ekipleri yağmur sırasında ve sonrasında da sel suları tahliyesini yaptı. Bazı işyerleri ve apartmanların alk katları tek katlı evlerin bahçeleri ve bodrumları zarar gördü. Trafik kilitlendi, araç sahipleri zor durumda kaldı.  

Bor İlçesinde 20 ev, 4 işyeri selden zarar gördü. 4 Vatandaşda evinden çıkarılarak güvenli bir bölgeye götürüldü. 

Sadece Bor ilçesi değil, Niğde'nin bazı köy ve kasabalarında da şiddetli yağmur sele dönüştü. Niğde'de İl Özel İdare ekipleri, Afad ekipleri, Bor İlçesinde de Bor Belediyesi ekipleri yağmur sonrası özellikle su tahliyesi çalışmalarına başladılar ve akşam saatlerine kadar sürdürdüler. 

Video görüntüleri ve fotoğrafları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmıştık. 

Bundan sonrasını sitemiz sahibi Şerafettin ÇOPUR anlattı. 

1975 YILINDA YİNE AYNI BÖLGEDE SEL YAŞANMIŞTI

Bor İlçesinde en son 1975 Yılında bu tarz bir sel felaketi görmüştüm. Okçu köyü, Fesleğen köyünün bulunduğu Melendiz ve Okçu dağlarına yoğun yağmur yağmış ve Bor İlçesi Başpınar Mahallesine kadar sel suları gelmişti, çocuktum izlemiştim.   Şuanki Mehmetçik Mahallesi yerleşim yeri değildi. Bir tek ev dahi yoktu. Niğde Bor yolu üzerinde Bor tarafında 4 ayrı çay bulunurdu. Birko'nun altında, şuanki Beden Eğitim Fakültesi binasının altında Tek Kavak denilen mevkide, Beşyüzevler bölümünde ve Bor Fen Lisesinin bulunduğu bölümde çay vardı.  Okçu ve Fesleğen köyü civarından gerek kar erimesi gerekse yağmurlardan dolayı bu çaylar özellikle bahar aylarında  coşkulu şekilde akardı.   Şuanki Kut-ül Amare Parkının Niğde yoluna yakın yerinde çay havzası genişler ve burada çimerdik, yani yüzerdik.  Tek Kavak bölgesinde bu çayın etrafında piknik yapar, hıdırellez kutlamaları yapardık. Yerleşim yerleri hiç yoktu o yüzden,  toprak suyu emer, suya doyardı. 

MEHMEÇİK MAHALLESİ'NDEKİ ÇAYLARDA ÇİMERDİK

Bu çaylardan akan sular bahar ve yaz aylarında Cığızoğlu Osman Efendi mahallesini, şuanki Fen Lisesinin hemen üzerlerini küçük bir gölet haline getirir burada sazlar büyür ve sonbahara doğru kurumaya yüz tutar saz, kamış toplardık. Çaylar bu gölete sürekli erozyonla  toprak taşıdıkları için bu bölgenin toprağından alır testi, çanak çömlek yapımında kullanırdık. Okulda   İş Eğitimi dersinde büst yapardık. Cığızoğlu Osman Efendi mahallesine ulaşan çay suları, hemen ilerisinde Özden deresinin bir kolu olan Kızılyer mevkiindeki derelere dökülürdü.  

BU KANALLAR BU SUYU TAŞIYAMAZ

Selin ençok etkilediği Mehmetçik Mahallesi Bor Eski Belediye Başkanı Abdülkadir Sakarya döneminde 1980 li yıllarda yerleşime imara açıldı. Daha sonra yoğunlaşarak Toki'ye kadar yapılaştı. Bu yapılaşma sırasında Kut-Ül Amare Parkının olduğu bölgede bu çaydan gelebilecek suyun tahliyesi için  betondan bir kanal açıldı. Ancak kanalın devamına bugün bizzat baktım, yolun altından aynı boyutta kanal yoktu. Halk Eğitim Müdürlüğü önünden geçen bölüm ise küçük bir sulama kanalı gibiydi. 

ORMAN KADÜK KALDI

Okçu Köyü ve Fesleğen köylerinin altı şuanki Devlet Hastanesinin karşısında Toki'ye kadar olan alan 1975 yılındaki selden sonra fidanlar dikilerek ormanlık alan olarak hatta ilerisi için oryanting alanı olarak düşünülmüştü. Burada epey bir fidan dikildi ve büyüdü. Ancak bu alan hiç büyütülmedi, o zaman ne dikildi onunla kaldı. Çünkü yerleşim yerine ihtiyaç vardı, ormana gerek yoktu. Eğer o bölgedeki ormanlık alan Toki sırtlarına kadar devam etseydi, sel felaketinden hiç korkmanıza gerek yoktu. Kar araçları ile su tahliyesine çalışılmazdı. Onca zarar ziyan ortaya çıkmazdı. 

Siddetli ve uzun süre yağacak bir yağmurun veya yoğun kar yağışı ardından aniden sıcakların oluşması ile dağlarda eriyen kar sularını bu kanalların taşımasına imkan yok.   Su akacak yatağını bulacak, önünde duramazsınız, sadece tedbirlerle yön verebilirsiniz. 

Bu bölgede çocukluğu dahil yıllarca yaşamış biri olarak böylesi bir sel felaketini hep bekliyordum. Bugün çok şükür ucuz atlatıldı.

Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Kurul Yaptı Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Kurul Yaptı

Peki bir sonraki. 

Bor tarihine not düşelim. 

Editör: Selim GÖKEL