Bor’daki Eğitimin MOR Hali

Abone Ol
 Yandaş’dan yola çıkarak Eğitimin “Y” halini yazmıştım, çok okundu ve önemsediğim geri dönüşümü oldu… (Burada Tıklayın)
Şimdi de Bor’daki Eğitimin “MOR” halini yazdım… Bor İlçesinin Eğitimi için kötü günler yaklaşıyor. Bu aslında bir vicdan rahatlatma yazısıdır.  Sorumluların vicdanlarına havale ediyorum.  

***
Pazartesi günü okulların tamamında zil çalacak. 

Bor İlçesinde  uzun aradan sonra  Zafer Okuluda  ikili öğretime geçti. Bir çok okulda derslik sorunu var. Sınıflar sağlıklı eğitim yapılamayacak kadar kalabalıklaştı. Sosyal salonlar derslik yapıldı, etkinlikler yapılamıyor.  (Bunların detaylarını aşağıda kısmen verdim.)

Bor İlçesinde eğitim sorunlarına çare aramak şöyle dursun her geçen gün sorun büyüyor.

Bütün bu sorunlar karşısında Milli Eğitim ne yapıyor…

Müdür Geyiği!…

En çok üyesi olan hükümete yakın sendika yöneticileri,  Bor’da o kadar çok  eğitim sorunları yaşanırken,  müdür, müdür yardımcısı raporlama! peşinde…  Okullarda muhatap bulunamıyor,  idareciler bezmiş, öğretmenler daha “bismillah” demeden moralsiz, bitap düşmüşler. Müdür koltuğu kapan üç beş  kişi mutlu!...

Muhalif sendika temsilcileri tatilde… Muhalefet partileri  sadece tabela halinde… Bor’da yoklar. Seçime 90 gün kala peydahlanırlar, ondan sonra da nah! inandırırlar. 

Bir muhalefet parti ilçe başkanının veya "ot-kök!" işleri ile meşgül  il genel meclis üyesisinin,    Bor Badak Köyündeki okuldan haberi olmak zorunda. (İlgilenen olursa fotoğrafları bizde mevcut) Başpınar Mahallesindeki yapılaşmayı fark edip,  buradaki  okuldaki derslik sayısındaki durum nedir? diye öğrenmek zorunda…  Yoksa senin   sıradan bir bakkaldan  farkın yok! Bakkalın koltuğu da yok!

...

Bor İlçesinin en eski okullardan olan Zafer İlkokulu,  ikinci öğretime geçiyor. Bor İlçesinde ikinci öğretime geçen tek okul olma özelliğine sahip olacak olan okulun ikinci öğretime geçmesi velilerin tepkisine neden oldu.

Okula inceleme yapmak ve rapor tutmak için geçtiğimiz aylarda gelen iki Milli Eğitim Müfettişleri  hazırladıkları rapor sonucu okulun ikili öğretime geçmeleri  şeklinde rapor verdiği belirtiliyor.

Kendilerine danışılmadan, alternatif seçenekler olmasına rağmen ikili öğretime geçilmesine tepki gösteren  okul velileri bakın ne diyor;  Okulumuz, derslik sayısının yetersizliği gerekçe gösterilerek ikili öğretime geçirildiğini öğrendik.  İki müfettiş tarafından yazılan rapor ile bu karar verilmiş. Bu nasıl iştir, bizlere sorulmadan, okul aile birliği yönetimine danışmadan  "biz yaptık oldu" şeklinde bir dayatma ile karşı karşıyayız.  Derslik sayısı yetersiz ise çeşitli alternatifler vardı. Fahri Kirt Okulunda halen 3 derslik boş olduğunu öğrendik.  Bugüne kadar  okulumuzun derslik ihtiyacına çözüm bulamayanlar, çareyi ikili öğretimde mi buluyorlar. Çocuklarımız  kışın sabahın köründe okula gidecek, bir başka grup ise akşamın karanlığında evlerine dönecek.  İşimiz yoksa, çocuklarımızı okul kapılarında mı bekleyelim, başlarına bir şeyler gelirse sorumlusu bu yöneticilerdir” şeklinde konuşarak, ilginçtir… Şimdiden olacaklar için savcılığa güvenlik konusundaki endişelerinden dolayı  suç duyurusunda bulunmak isteyenler oldu. En kısa zamanda ikili öğretim kararından dönülmesini  talep ettiler.

Bir okurumuz Zafer Okulundaki durumu sitemize gönderdiği ileti ile şöyle özetlemiş;

***
İĞNE
- Zafer İlkokulu çift öğretim oldu.
- Nasıl mı ?
- Niğde'den gelen iki müfettiş kararıyla.
- Müfettiş okula geldi.
- Öğretmen, Okul-Aile Birliği ve Veli görüşü alınmadan.
- Biz dedik böyle oldu.
-300 öğrencinin vebali iki müfettişe nasıl bırakıldı.
- Anlayana Aşkolsun.
ÇUVALDIZ

***

Diğer yandan Bor İlçesinde merkezde başka okullarda da derslik sıkıntısı olduğunu öğrendik.

Okul Aile Birliği yönetiminden edindiğimiz bilgiye göre, Mehmet Güleç Ortaokulunda Fen Dersleri  komşu ilkokulun laboratuvarında yapılıyor. Okulun Sosyal Salonu yok, yine komşu ilk okulun sosyal salonu kullanılıyor. Bugüne kadar bir çok sosyal etkinliğe imza atan Mehmet Güleç ortaokulu uzun zamandır salon eksiliğinden, sıfır etkinlik faaliyetli bir okula dönüştü.

Mehmet Güleç  Ortaokulunda  sınıflarda 20 kadar öğrenci eğitim görürken, bu yıl sınıf mevcutlarının artığı mevcudun 30’un üzerine çıktığı öğrenildi. Bunun sonucunda da  Eğitim ve öğretim kalitesinin düşeceği  belirtildi.

Başpınar Mahallesinde çok hızlı yapılaşma olduğundan  Mehmet Güleç  Ortaokulunun gelecek sene  derslik eksikliğinden dolayı önlem alınmaz ise ikili öğretime geçebileceği  bilgisi edinildi.

Bor İlçesindeki derslik sorunu sadece Zafer İlkokulu ve Mehmet Güleç Ortaokulunda değil,  yine Bor İlçesinin en başarılı ve köklü okullarından Asım Eren Ortaokulunda da olduğunu öğrendim. En son okulun zaten küçük olan Sosyal Salonunun bölünerek sınıf yapıldığı geçici olarak bu yıl kalabalık sınıflarla çözüm bulunulduğu öğrenildi. Peki seneye...

Bor İlçe Merkezi böyle de köyler ve kasabalar nasıl… Badak köyünde bulunan birleştirilmiş okulun camları kırık, bakımsız, boyasız,  okul demeye şahit ister…. Ama okul demek için oraya öğretmen atandı.


Çocuklarımızın Eğitimi – Öğretimi, Geleceği..
Mevcut,
Susan, kayıtsız kalan, at gözlüğünden bakan, çaba sarf etmeyen yöneticilere bırakılmayacak kadar  ÖNEMLİ…
Bunu bilin, ona göre hareket edin…

Daha çok eğitim haberi yapacağız…