İl Genel Meclis Salonunda Meclis Üyelerine hitaben İl Müdürü Metin Kaplan, Müdürlüğünün faaliyetlerini anlattıktan sonra MHP’li Meclis Üyesi İbrahim Uzun’un bir sorusu üzerine Çiftlik İlçesi sınırlarında Ketençimeni mevkiinde yapılması düşünülen Kayak Tesisi hakkında;
“Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak fizibilite çalışması yaptık genel müdürlüğümüzün kayak tesisleri yapımıyla ilgili teknik elemanlar geldi projeyi yapıp bize verdiler genel müdürlüğümüz ile kayak federasyonu arasında yapılan bir çalışma sonrasında mevcut tesisin yapılacağı alanın mera alanı olduğu, mera komisyonu kayak federasyonundan 20 yıllık ot parası talep etmiş federasyonunun bu parayı verecek gücü olmadığı için bu yatırımı beklemeye aldı. 500 bin EURO kayak federasyonunu kendi parasıydı. Bizim paramız değildi. Kayak federasyonu bu yatırımı kendisi yapacaktı. İl özel idaresinden 500 bin lira ödenek verirseniz bizde kayak federasyonu olarak 2 bin ile 3 bin lira vereceklerini ifade etmişlerdi. Ama mera olması nedeniyle bu yapılacak olan yatırım beklemeye alındı” dedi.
Konuşmanın özeti, Ketençimeni’ne kayak tesisi yapılacaktı ama, tesisin yapılacak alanın mera olması nedeni ile yapılacak tesis beklemeye! Alınmış.
Bu konu Niğde yerel basınında manşetten verildi. Bir gazetemiz “Otunuz Kurusun” şeklinde manşet attı ve ertesi günlerde de köşe yazısı ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin görüşleri ile konu takip edildi, çözüm bulunması ve tesisin yapılması istendi. Çiftliğe kayak tesisini biz de istiyoruz…
Niğde’de mera tartışmaları ilk değil, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi civarındaki bir mera arazisi için Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ile İl Tarım Eski Müdürü Cemil Usanmaz arasında sert tartışmalar olmuştu. (Lütfen Tıklayın)
Mera kanunu ve bu konudaki makaleleri okumuş birisi olarak, bırakın kayak tesisini, mera arazisi üzerine fabrikalar bile yapılmasına karşıyım. Büyük çabalar neticesinde çıkarılmış bir kanun, ülke tarım-hayvancılığına, ekonomisine katkısı büyük. Bu konuda, İllerde "Mera Komisyonu" ve "Mera Teknik Ekibi" kanunu uygulamakla görevliler. Kaldı ki mera arazileri çeşitli ali cengiz oyunları ile her geçen gün daralmakta. Neyse, bu hususlar ayrı bir köşe yazısı gerektirir.
Demirkazık Kamp Eğitim Merkezi’nin eski ismi Demirkazık Dağ ve Kayak Tesisi idi, eğer kayak tesisi gerekiyorsa Demirkazık’taki tesis de geliştirilebilir, ya da neden Kamp Eğitim Merkezine dönüşmüş araştırılabilir.
Ketençimeni Kayak Tesisinin mera yüzünden beklemeye alınması, Bor İlçesinde yapımına başlanılan Biathlon Tesisini aklıma getirdi.
Kış sporlarının bir dalı olan Biathlon, kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği bir kış sporudur. Karın olmadığı dönemlerde tekerlekli kayaklarla yapılıyor. Niğde’de, Ülkemize bu spor dalında ilk defa altın madalya kazandıran, A Milli Takımında yer alan başarılı sporcular ve onların başarılı antrenörlerinin olduğunu biliyor ve haberlerini yapıyoruz.
Şimdi bir hatırlatma yapmam lazım; Bor’da bulunan (BESYO) Beden Eğitimi Yüksek Okulunun binasının yanında 2009 yılında Biathlon Kamp Tesisi inşaatı başladı. Hafriyatını o zaman Bor Belediyesi yaptı. Bu yılda yine Bor Belediyesi tarafından hem yol hemde yarış pisti olarak kullanılacak bölümünün asfaltlama işlemi yapıldı. Ancak eksiği hala çok. 2009 Kasım ayında, Bor İlçesi Tyana Otelde Biathlon Milli Takımı Kamptaydı. Vali Yardımcısı Dr. Adil Nas, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, Biathlon Milli Takımı sporcu ve Teknik Heyeti ile birlikte bir basın açıklaması yapıldı.
O zaman İl Müdürü Metin Kaplan, ''Ülkemizde biathlon sporunun sadece iki tesisi var ve her ikisinin de yapımı devam ediyor. Bunlardan bir tanesi 2011'de Erzurum'da yapılacak olan Üniversite olimpiyat oyunları için, ikincisi Bor İlçesinde bulunan Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda.'' Demişti.
Aynı toplantıda, Biathlon Milli Takımı Antrenörü ve Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğretim görevlisi Mustafa Kılıç, Bor ilçesi Tyana Otel'de Biathlon Milli Takımı'nın atış kampının başladığını belirterek ;
Bor'da yapımı devam eden bu tesisin eksikleri tam yapılıp bittiğinde gerek Türk milli takımları gerekse yabancı milli takımlarının ortak kamp merkezi olacak. Ayrıca ülkemizde şuanda başka biathlon tesisi olmadığından kayak federasyonu bütün ulusal ve uluslar arası şampiyonalarını Bor ilçemizde yapacaktır. Bu durumun da Niğde ve Bor ekonomisine çok ciddi parasal katkı sağlayacağını belirtilirken, ''Çünkü kayak ve biathlon pahalı sporlar, bu sporu yapanların belli bir ekonomik güce sahip olmaları gerekmekte. Niğde olarak kayak sporundaki bu ranttan pay almak istiyor isek yapımı devam eden tesisimizin biran önce tamamlanması gerekmektedir.”demişti.
Bor’daki tesisten sonra başlayan Erzurum Kandilli Biathlon tesisleri tamamlandı ve hizmet vermeye devam ediyor.
Ama…
Bor’da her hangi bir yarışma, şampiyona yapılmadı. Yabancı ya da yerli bir takım kamp yapmadı.
Bor İlçemizdeki tesis tamamlanmadı…
Oysa burası Ketençimeni’nde olduğu gibi MERA arazisi de değil…
MHP’li İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Uzun’un Meclis Salonunda İl Müdürü Metin Kaplan’a Ketençimeni Kayak Tesisinin durumunu sorarken…
Bor’dan İl Genel Meclis Üyesi olarak bulunan, Akp’den Tevfik Avanoğlu, Sabri Bozdağ, Ferhat Kavaklıoğlu ve Mhp’den Hüseyin Koçaklı, Bor İlçemizdeki Biathlon tesisinin durumunu, geleceğini neden sormadı?
Spor konusunda sorulması gereken başka konularda var.
Niğde Üniversitesi’nin Bor İlçesinde bulunan BESYO Beden Eğitimi Yüksek Okulu spor salonunun yeterli olmasına rağmen neden çeşitli spor dallarında kamp-eğitim ya da yarışma programlarına açılmadığı… Üniversite yönetiminden talep edilmesine rağmen şampiyonalara açılmadığı ama düğünler için açılabildiğini…
Bor Belediyespor Kulübünün Bal Ligi ve Bayan Voleybol Takımı için bakanlıktan gönderilmesi gereken yardımın hala neden gönderilmediğini…
1970’li yıllardan beri hizmet veren Bor 100. Yıl Kapalı Spor salonunun neden revizyona tabi tutulmadığını, Aroma Bayanlar 3. lig temsilcimiz Ömürpen Şeker Spor ve diğer amatör kulüplerin maçlarının bu salonda kalabalık seyirciye oynandığını görüyoruz, salonun ısıtma sisteminin yetersiz olduğunu, FİVB kurallarına göre 10 derecenin altında maç oynatılamayacağını, salonda olması gereken ikaz düğmesi gibi bir çok teknik eksikliğin olduğunu…
Niğde’de amatör ligde mücadele eden, takımların çoğunun maddi yetersizlikten dolayı maçlara dahi çıkamadığını… Yeterli malzemelerinin olmadığını…
Ayrıca Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun seçim öncesi spor camiası ile yaptığı bir görüşme esnasında, “Vekil seçildiğim de Niğde’ye bir Olimpik Spor Salonu yapılması için elimden gelen her şeyi yapacağım, bu konuda söz veriyorum” dediğini…
Niğde İlinin spor tesisi açısından yapılan araştırmada 42 il arasında sondan 6 ‘ncı olmasının nedenlerini…
Hatırlatmak lazım…
Sormaları lazım dı…
Sağlıkla kalın…
SİTEMİZDE SON BİR YILDA YER ALAN BİATHLON KONULU HABERLER...TIKLAYIN