Üreten Üniversiteden Sofralara: 200 Tonluk Elma Hasadı Üreten Üniversiteden Sofralara: 200 Tonluk Elma Hasadı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in madencilik faaliyetleri ve “ÇÖPLER ALTIN MADENİ” ile ilgili dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı şu anda ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum’a yönelttiği soru önergesi ve bakan cevabı aşağıdadır.


SORU 7- Fırat Nehri’nin kıyısına kurulmasına izin verilen, yılda 9 bin ton sülfürik asit, 7 bin ton siyanür, 5 bin ton silika ve bunlar gibi onlarca zehirli kimyasalı su gibi kullanan ve her gün Mısır Piramidi gibi zehirli pasa dağlarını Fırat’ın kıyısına yığan Çöpler Altın Madeni için de detaylı inceleme yaptırmış mıydınız? Yaptırdıysanız, Fırat Nehri’nin hemen kıyısına yığılan ve zehirli ağır metaller ile sülfürik asit sızıntısı kaynağı olan pasa dağlarıyla, deprem fay hattı üzerine inşa edilen 47 milyon metreküplük zehir barajıyla, bırakın Erzincan ilimizin güvenliğini Türkiye’nin gıda güvenliğine ve hatta Ortadoğu’nun gıda güvenliğine bir tehdit haline gelmiş olan Çöpler Altın Madenine nasıl izin verdiniz? Bugün İliç’in, Kemaliye’nin ve Erzincan’ın güvenliğini tehdit eden, Munzur Dağları’nı hedef almış bu madenle ilgili yeni bir detaylı inceleme yaptıracak mısınız?


CEVAP 7- Erzincan İli, İliç İlçesi, Çöpler Köyü Mevkii'nde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Çöpler Kompleks Madeni Kapasite Artışı Projesi” için 24.12.2014 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verilmiştir. ÇED sürecinde; Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Erzincan Valiliği (mülga İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği) ve Bakanlığımız yetkililerinden oluşan kapsamlı bir İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu marifetiyle gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verilmiştir.

Editör: Selim GÖKEL