CHP Niğde’de Seçimi Nasıl Kazanır?

Abone Ol
Niğde'de Partilerin Adaylarının 1. sıraları sadece CHP’de değişti. Gelenekselleşen seçim yorumlarımıza CHP ile başlayalım.

Az bir   oyla seçim kaybeden Doğan Şafak’ın yerine CHP Niğde Milletvekili Adayı olarak  Yazar – Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer atandı!

Niğde’nin gazetelerinde ve sitemizde köşe yazarlığı da yapan Niğde ve Bor ilçesi ile ilgili kitapları olan, tamamen yerel binlerce makalesi olan ve en son İstanbul Kartal Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Endüstri Mühendisi  Ömer Fethi Gürer CHP’den Niğde Milletvekili 1. Sıra adayı oldu.

Alpaslan Kavaklıoğlu, Erdoğan Özegen, Vedat Bayram, Ömer Selvi, Doğan Şafak gibi  Niğde için aday olmuş bütün partililerin adaylarının ilk konuşmalarını özellikle katılıp  takip ettim.

Bir kişinin ilk imajı  için ikinci bir şansı yoktur. O yüzden ilk konuşmalar önemlidir, önem veririm.  İlk konuşmalar genele güzel bir kanı olur.

Ömer Fethi Gürer’in de ilk konuşmasını izledim. Tam 761 kelimeden oluşan ekonomi ve turizm merkezli bir konuşma. Hemen hemen 761 kelimenin tamamı  yerel, sorun tespiti ve çözümden bahsedilen güzel bir konuşma.

Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin künyesini bilir, sorunlarını bilir, çözümlerini bilir. Bu konularda tanıyan-bilen herkes mutabık.

Samimi olarak söylüyorum, Niğde için kafa yoran, emek sarf eden kim olursa olsun. Ki, bunu sadece siyasi dönemlerinde değil,  çok öncesinden beri yapan insanların Niğde siyasetine talip olması beni sevindiriyor. Bu insanların Niğde için söz sahibi olması, ellerine mikrofon alıp bu konuları her yerde dillendirmesi bile Niğde için şanstır.

Böyle bir girişten sonra CHP’nin yani Ömer Fethi Gürer’in 1 Kasım seçimi sonucunda sandıktan çıkması mümkün mü?

Peşinen söyleyeyim mümkün… Şunu da  iddia ediyorum. CHP Niğde’de bugün ikinci parti. 

Adaylık sürecinde CHP ile ilgili bazı noktaları da Niğde arşivine not düşmek lazım.

CHP - Doğan Şafak neden bu seçimi kaybetti? Bunu, önceki bir yazımda yazmıştım. (burada tıklayın) Fazla detaya girmeden de kısa notlar halinde hatırlayalım; Doğan Şafak, başarılı çizgisi olan bir milletvekili ama; Orta Anadolu’da yükselen Türk Milliyetçiliği ve HDP söylemlerine takılan Genel Merkez  ile  Orta Anadolu’da gerileyen CHP’nin  bu kadar gücü vardı. Niğde’deki CHP’lilerin  tembelliği, isteksizliği, daha geniş kesimleri seçim kampanyasına dahil edilememesi vs…

CHP, seçim kaybeden bir aday ile 3 ay sonra bir daha seçime gitmek istemedi. Doğan Şafak’ın Kılıçtaroğlu yerine Muharrem İnce’yi desteklemesi ve  ulusalcı olması da tuzu biberi oldu. Doğan Şafak ön seçimle aday olmuştu. Tanınmışlığı yeterli düzeydeydi.  Niğde örgütünün büyük bölümü yanındaydı.

Sitemizde, (dengeleri değiştirdi) şeklinde adaylığını haber yaptığımız  Eren Gönen’de gündeme gelmişti. Eren Gönen  ismi karşısında da Niğde Teşkilatı Genel Merkeze  istifa resti çekmişti. Ölüm, verem, restler, seçim kazanmak  derken böyle bir sonuç çıktı.

Eren Gönen’den de tarihe not düşmek için kısaca bahsetmek lazım. CHP MKYK’sında görüşüldü, Parti Meclisinden ise çok az bir oy fark ile Ömer Fethi Gürer çıktı.  MKYK’da ve Parti Meclisinde Niğde adayları Doğan Şafak, Ömer Fethi Gürer ve Eren Gönen  tartışılmış. Eren Gönen Sıradan birisi değil, demokrat ve samimi bir karakter, kariyer, ekonomik ve mesleki cv, babası Akın Gönen’den gelen siyasi tecrübe ve daha burada yazılması erken olan bir çok konu…

Eren Gönen ismi ile CHP Niğde’de seçimi kopartması çok daha olası idi. Bilinmeyen birisini pazarlamak çok daha basitti. Üstelik Niğde’nin alışmadığı olağanüstü, ustaca  bir kampanya ile pazarlamak çok daha kolaydı. Teşkilattan gelmediğinden dolayı istifa resti çekildi.  “Neyse geçti artık” demiyorum, çünkü Eren Gönen olayı geçmedi ismi not edin.

Evet,  Ömer Fethi Gürer seçilebilir.

Ömer Fethi Gürer, Niğde konusuna hakim birisi, söylediği gibi Niğde konusunda saatlerce konuşabilir. Makale, kitap yazmış… Bunlar seçilmek için yeterli mi?

Hayır

İsmi açıklanır açıklanmaz sabah 6’larda kalkıyor ve seçim çalışmalarına başlıyor. Bu hıza emeklilerden! oluşan  teşkilat ayak uydurabilecek mi?

CHP’liler zaaflarını fark ettirecek şekilde hep bir ağızdan “…birlik, beraberlik” ten bahsediyorlar. Teşkilatta gerçekten birlik ve beraberlik var mı?

Çok az bir süre kalmasına rağmen, ev ve işyeri gezmeleri, buröşür ve kartvizit bırakarak, klasik seçim kampanyası mı yürütülecek. Yoksa… İstanbul perspektifli bakılıp, sıra dışı bir kampanya mı yürütülecek ?

İnternet ve sosyal medya ne kadar kullanılacak… Köy bakkalının bile  önünde, herkesin elinde, evinde,   artık internet olduğunun farkında olunacak mı?

CHP eşittir, özgürlük, demokrasi düşüncesi hakim olacak mı?

İlk konuşmasında bir konu dikkatimi çekti. Ömer Bey konuşmasında vurgulayarak  aynen şöyle dedi. “Şunu söylemek istiyorum ki. Niğde’de seçim kampanyası boyunca, bizim diğer parti milletvekili adayları arkadaşlarımız  hakkında söyleyeceklerimiz olmayacak. … Bizim kavgamız yanlış düşünceye karşı mücadele olacaktır”  Bu da  1 Kasım seçiminde sorgulama olmayacak anlamına geliyor. Oysa… Mesela…  “Sayın Erdoğan Özegen Bey, meydanlarda Hasan Dağı’nı helik diye atıyorsun, 4 yıl vekillik yaptın, ne yaptın, şimdi bu  dediklerini yapacağının garantisi nedir?” diye sorması lazımdı.

Yine mesela; “Sayın Vedat Bayram bey… Sen İstanbul gibi bir yerde 10 yıl İl Müdürlüğü yaptın. Bu memleketin çocuklarına İstanbul’da veya Niğde’de neler yaptın? Bak ben daha şurada birkaç  yıllık başkan yardımcısıyım, hadi İstanbul’daki Niğdelilere seni de beni de bir soralım” demeli diye düşünüyorum.
 
Ömer Fethi Gürer, her ne kadar geçmişte, Bor Belediye Başkanlığı adaylığı, 2011 seçimlerinde 3. Sıra Milletvekili adaylığı gibi başarısız siyasi  geçmişi olsa da,  7 Haziran seçimindeki adaylar da göz önüne alındığında yeni bir isim olarak görülüyor.

Borlu bir ismin olması ve hem de 1. Sırada olması Bor’da yine iddia ediyorum. Ak Parti’nin 1. Parti olmasını engelleyemeyecek. Burada; Bor Belediye Başkanı  Sıtkı Erat faktörünün, ne kadar seçim bürosunda ve meydanlarda  olacağına da bağlı. Bor’da sorunu  daha çok MHP yaşayacak…

Bugün itibarı ile CHP’yi  Niğde’de seçim kaybetmenin şoku ile diğer partilere göre  biraz daha hırslı gördüm. Ama bu hırsın daha geniş kesimlere ulaşan heyecana dönüşmesi lazım.

Ömer Fethi Gürer’in şuan eksik olan tanınmışlığını daha da artırmak lazım.

Ulusal konuları, parti politikalarını insanlar televizyon ve internetten izliyor, yereli deşelemek lazım.

Okullar açıldığında üniversite gençliğini de kampanyaya dahil etmek lazım.

Sadece aday-lar değil, planlı şekilde, örgüt çalışması hem de yoğun çalışması lazım.

Halk partisinin gerçek anlamda halkın içine inmesi, ötelemeden insan kazanması, hele Niğde’de yeni ama, yeni insan kazanması lazım…

Ama en önemlisi, süre çok kısa ve  zamanı çok iyi yönetmek ve kullanmak lazım.

Bunlar zor işler değil, CHP'nin kazanması hiç zor değil.

 
Sağlıkla kalın…