Niğde’de birçok kültür varlığı yıkılarak yok olmaya devam ediyor. Niğde’de son olarak Papazın Konağı olarak bilinen Osmanlı Konağı da yıkılmıştı. 

Niğde’de tarihi ve kültür varlıkları açısından önemli bir yere sahip olan eski konaklar gözlerimizin önünde yıkılarak yok oluyor. Vatandaşlar bu tarihi konakların yıkılmasına üzüldüklerini belirterek, bu konaklar 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden mi etkilendi de yıkılıyor, yoksa ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle mi yıkılıyor merak ediyoruz dediler. Vatandaşlar ayrıca yıkılan tarihi konakta bulunan tarihi sütün ve sütun başları ile ahşap unsurların tehlike altında olduklarını ve bu binanın bir an önce koruma altına alınması gerektiğini belirttiler.

Hayatta en değerli varlık sizsiniz, Kendinizi Keşfedin ve Önemseyin Hayatta en değerli varlık sizsiniz, Kendinizi Keşfedin ve Önemseyin

YIKILDIKTAN SONRA KORUMAK DAHA ZOR

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde görev yapan Arkeolog Mustafa Eryaman kendi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, yaşanan büyük depremlerin tarihi binaları olumsuz şekilde etkilediğini düşündüğünü belirterek, “Maalesef bazıları inanmasa da büyük Maraş depremleri, Niğde’deki çoğu kullanılmayan bakımsız haldeki kültür varlıklarını az ya da çok şekilde olumsuz yönde tetiklediğini düşünüyorum. 

Öyle ki baharla birlikte kırkikindi yağışları dediğimiz yağmurların etkili oluşuyla bu tarihi yapılarda da tüm ya da kısmi yıkılmalar ve çökmeler yaşanmaktadır. En son Ermeni Kilisesi karşısındaki ‘Papazın Evi’ isimli Osmanlı konağı da yıkılmıştır. Elbette konağın anıtsal taş yapısı Rum işi sütün ve sütun başlıklarıyla konak içindeki işlemeli ahşap unsurların akıbetleri de mahalleli tarafından tartışılmaktadır. Yapıyı sağlam iken koruyamazken yıkıldıktan sonra korumanın daha da güç ve imkânsız olduğu tecrübelerle sabittir. İnşallah bu yapıların başta korunmaları ve her kim yapacaksa restorasyonlarının ivedilikle yapılması gerekiyor. Artık bu terkedilmiş, yorgun, ümitsiz haldeki yapıların dayanacak güçleri kalmadığı, ötelemeyle, görmezden gelerek yaşayamayacaklarını bizler her defasında bu kültür varlıkları acı bir şekilde söylemektedirler” ifadelerine yer verdi. 

76501184860683

915341708867698

Editör: Selim GÖKEL