Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Ülkemizin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ’Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlardır. ‘’dedi.
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da artırdığını ifade eden Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA,’ Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir. ’dedi.
Gelişen teknoloji imkanlarını sulama sistemlerine de entegre etme adına çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ’Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azaltıyoruz. Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Zira suyun olduğu yerde hayat vardır, bereket vardır, medeniyet vardır.
Bu sebeplerle, Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimiz ile suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. ’dedi.
Niğde’de Sulama Projeleri Dikkat Çekiyor
Niğde’ye yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 22 yılda Niğde’de inşa ettiğimiz 32 sulama tesisi ile 167 bin 810 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” dedi.
Niğde’mize 12 Baraj ve 7 Gölet Kazandırdık
Elverişli tarım arazileri, uygun iklim özellikleri ve çalışkan Niğdelilerin emekleriyle can bulan bereketli toprakları, tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Niğde’de refah düzeyinin artması için son 22 yılda; 105 adet Tesis ile 9 Milyar 880 Milyon 261 bin TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Niğde’de son 22 yılda 12 baraj ve 7 gölet inşa ettik ve böylece 24 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.” dedi.
7 Baraj ve Gölette İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Niğdeli çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Niğde’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 7 baraj ve gölette yapım çalışmaları devam ediyor.
Taşkın Koruma Tesisleri ile Vatandaşlarımızı ve Toprağımızı Koruyoruz
Ayrıca; Niğde’de taşkın riskini azaltmak için son 22 yılda tamamlanan 45 adet taşkın koruma tesisi ile Niğde şehir merkezi, 67 adet yerleşim yeri ve 2 bin 180 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 14 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz.” dedi.
Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Yatırımlarımız İle Hem Suyumuza Hem Toprağımıza Sahip Çıkıyoruz
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Niğde’de 6 adet işin tamamlanarak toplam 1 milyon 507 bin 770 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Genel Müdür Mehmet Akif BALTA, “Niğde’de 39 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” dedi.
Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Niğdelilerin, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu tesislerin yapımında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya şükranlarımı sunuyorum.’’ dedi.