Eğitimde Finlandiya modeli

Abone Ol
 Finlandiya Meclis Başkanı Eero Heinaluoma ve sınıf öğretmeni eşi Satu Siitonen-Heinaluoma, resmi bir ziyaret için ülkemizde bulunuyorlar.


Finlandiya, Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında mini minnacık bir Kuzey Avrupa ülkesi. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve Batısında ise İsveç yer alıyor. Başkenti Helsinki ve toplam nüfusu 5.5 milyon civarında. Nokia gibi pek çok ünlü markaya sahipler ve 665 marka ile Dünya Marka Ligi’nde 22. sırada yer alıyorlar. Ama Finlandiya’yı Finlandiya yapan çok önemli bir özellikleri daha var ki o da eğitim.

Hani şu bizim hep en sonlarda yer aldığımız PISA değerlendirmelerinde, onlar hep birinci oluyor. Yani işin sırrı eğitimde ve konuk First Lady de öğretmen olunca, bu işin sırrını kendisinden öğrenmek istedik.

Halen aktif bir sınıf öğretmeni olan Bayan Heinaluoma, Milliyet’in sorularını samimiyetle cevapladı. Mine Özdemir’in geniş röportajını yan sütunda okuyabilirsiniz. İşte çok önemli birkaç satır başı:

- Öğretmen olmak için sadece lisans eğitimini tamamlamak yetmiyor. Finlandiya’da bütün öğretmenler, master ya da doktoralı.
- Başarının üç ana sebebi olduğunu düşünüyorum. Birinci olarak öğretmenlerin çok donanımlı olması, ikincisi devletin bize her anlamda güveniyor olması, üçüncüsü de eğitimin tümüyle devlet tarafından finanse edilmesidir. Finlandiya’da eğitim tamamen eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Eşitlik, saydığımız bu üç maddenin en başında yer alıyor.

- Tablet, şu anda Finlandiya’da çok tartışılan konuların başında geliyor. Helsinki’de bazı okullarda fonksiyonel bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bence çocukların tabletle dersleri öğrenmesi çok gerekli ve önemli değil. Tabii ki 14-15 yaşlarında çocuklar tablet kullanmalılar ancak tabletin nasıl kullanacağını bilmeleri daha önemli bir konu.