EKONOMİ

Elektrik faturaları esnafı canından bezdirdi

Gürer: “Çok sayıda esnaf kepenk kapatmaya hazırlanıyor”

Abone Ol

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik kriz, maliyet artışları ve hayat pahalılığı, ‘Koyun can derdinde, kasap et derdinde’ deyimini de tersine çevirdi. Günümüzde can derdinde olan sadece koyun değil.  Vatandaş alım gücü düştüğü için et alamaz hale gelince satışı düşen, Aylık 5 bin liraya yakın elektrik faturası gelen, her ay 10 bin lira zarar eden ve kendi sigorta primini bile ödeyemediği için kepenk kapatmaya hazırlanan kasap esnafı da artık can derdinde” dedi. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  dar ve sabit gelirlinin et alamaz hale gelmesi, kasapların işini bozduğunu ve geliri daralan kasabında aşırı derecede artan elektrik faturaları ve diğer giderler ile mağdur ettiğini belirtti. Sürekli  gelen zamlarla çok sayıda esnafın elektrik faturalarını ödemeye gücünün yetmediği; akaryakıt, doğalgaz ve kira giderlerinin esnafı dükkan kapatma noktasına sürüklediğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kentin merkezindeki kasap Ferhat Güçlü’nün dükkanını ziyaret ederek, sektörde yaşanan sorunları dinledi. CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e sorunlarını anlatan esnaf, vatandaş alım gücü düşünce satışımız azaldı. Geçen yıla göre yarı yarıya iş kaybımız var. Müşteri sayımız azaldı. Gelir düştü, gider arttı. Gelir-gider dengemiz bozuldu. Tüm dolap ve aletlerimiz elektrikli, 4 bin 790 lira bu ay elektrik faturası ödedim. Buzdolabını, ampulleri, tezgah dolaplarının birini söndürüp diğerini yakmak suretiyle adete nöbetleşe yakıyoruz ama yine de işin içinden çıkamıyoruz. İş daraldıkça daralıyor ” dedi. 

75 LİRAYA SATILAN KOYUN ETİ 135 LİRAYA ÇIKTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği yıllardır kasaplık yapan Ferhat Güçlü , her şeyin ateş pahası olduğunu belirterek, “Geçen yıl 110-120 kilo et satıyorduk. Bu yıl 20-25 kiloya kadar düştü. Geçen yıl 75-80 lira olan koyun eti bu yıl 135-140 liraya kadar çıktı. Vatandaşın geliri artmayınca artan fiyat kıtkanaat geçinen kesimi etten uzaklaştırdı. Artık satış yapmakta zorlanıyoruz” dedi. 

5 BİN LİRAYA YAKIN ELEKTRİK FATURASI GELİYOR 

Dükkan kiralarındaki aşırı artışın yanında elektrik faturalarının da neredeyse astronomik rakamlara ulaştığını ifade eden esnaf, gelen elektrik faturasını CHP Milletvekili Gürer’e göstererek, “4 bin 790 lira elektrik faturası ödedik. Buzdolabını dinlendirip, ampulleri açıyoruz. Ampulleri dinlendirip tezgah dolayını açıyoruz ama yine de gelen faturaları ödemekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

BORÇ ALIP FATURAYI ÖDEYEBİLDİM 

Faturayı bir süre ödeyemediği için görevlilerin elektriği kesmeye geldiğini anlatan kasap esnafı, “Esnaf arkadaşlardan borç alıp faturayı ödedim. Elektrik kesilse idi etler kokardı ve çöpe atmak zorunda kalırdık” diye konuştu. 

VATANDAŞ KASABIN YOLUNU UNUTTU 

İşlerinde  yüzde 80 oranında kayıp olduğuna dikkat çeken esnaf Ferhat Güçlü , girdi maliyet artışlarının ürün fiyatlarına yansıdığının bu nedenle de vatandaşın alım gücünün azaldığını ifade ederek, “Geçen yıl cebine 200 lira koyan vatandaş pazara gidip 100 liralık alışveriş yaptıktan sonra kasaba uğrayın kalan parayla 1.5, 2 kilo et alıyordu. Şimdi 300 lirayla pazara gidiyor, daha alacaklarının yarısını almadan para bittiği için kasaba gelemiyor” şeklinde konuştu. 

HER AY 10 BİN LİRA ZARAR EDİYORUZ 

Dana etinin 94 liraya kesildiğini, yüzde 22’sinin de kemik olduğu hesaplandığında bir kilo dana etinin 114 lira olduğunu belirten esnaf, “Biz şu anda zararına 110 liraya satış yapıyoruz. Elektriği, suyu, dükkan kirası vs. aylık 10 bin liradan fazla zararımız var. Niğde esnafının yüzde 95’i böyle. Yaptığı işten memnun değil. Tezgahta ürün var ama müşteri yok. Vatandaş 40 liralık 50 liralık et alıyor. Tezgaha dizdiğimiz et ertesi gün hiç bozulmadan aynen duruyor” diyerek et satışlarının düştüğüne işaret etti. 

Yanlarında başka bir eleman çalıştıramadıklarını, çalıştırırlarsa, asgari ücret dahi olsa bir işçinin maliyetinin 10 bin lirayı bulduğunu söyleyen esnaf, “Biz kendi primimizi bile yatıramıyoruz. Zaten ayda ortalama 10 bir lira da zarar ediyoruz. İşçi çalıştırırsak zararımız 20 bin lira olur” şeklinde konuştu. 

BESİCİYİ DE BORÇLANDIK 

Eti karkas olarak aldıkları besicilere de borçlandıklarını belirten Güçlü, “Besicinin parasını da veremiyoruz. 10 bin liralık bir ürünün ancak 4-5 bin lirasını ödeyebiliyoruz. Onlar da ister istemez sıkıntı yaşıyor. Çünkü yem, saman fiyatları çok arttı. Besiciliğin maliyeti arttı. Hayvancılıktan vazgeçen ya da hayvanını kesime gönderen her geçen gün artıyor. Bize müşteri gelmiyor, besicinin de yem fiyatı artmış, baktığı hayvanını sattığında para kazanamıyor” dedi. 

İLK KEZ BÖYLE BİR SIKINTI YAŞIYORUZ

“Maliyet artışları, kira artışları, elektrik fiyatlarındaki artışlar dikkate alındığında, daha önce burayı kiralamamış olsaydım ve buraya masraf etmemiş olsaydım, böyle bir iye kesinlikle girmezdim. Meslektaşlarımın büyük çoğunluğu da böyle düşünüyor” diyen kasap, baba mesleği olarak 1976’dan bu yana kasaplıkla uğraştıklarını ve o tarihten bu yana, bu yıl ki kadar sıkıntıyı hiç yaşamadıklarını da sözlerine ekledi. 

AMPULLERİ DÖNÜŞÜMLÜ YAKIYORLAR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besici çok artan yem fiyatlar ile hayvancılığı bırakıyor. Kasap müşterisi yarı yarıya azalıp giderleri iki üç kat artınca ne yapacağını kara kara düşünüyor. Vatandaş özellikle de sabit gelirliler  eti sadece kasapta görüyor. Et alamaz durumdalar. Et,  bu kesim için bayram şekerine dönmüş durumda. Koyun can derdinde kasap et derdinde sözü anlam bulmuş ama kasapta bu sefer can derdine düşmüş durumda. Çok sayıda esnaf gezdim. İşim dünden iyi diyen yok. Sabit giderler esnafı canından bezdirmiş. Kira, akaryakıt, doğalgaz ve elektrik giderleri esnafı işyerini kapatmaya zorlar duruma getirtmiş. Esnaf işyerlerinde artık olabildiğinde az elektrik kullanmaya özen gösteriyor. Ampulleri dönüşümlü olarak yakıyor, dolaplar ve diğer elektrikle çalışan eşyalarda aynı şekilde dönüşümlü olarak kullanılıyor” diye konuştu.

Et ve süt ürünlerinin tüketiminin, yükselen fiyatlar nedeniyle büyük oranda azaldığına da dikkat çeken Ömer Fethi  Gürer, “Vatandaş artık eti sadece kurban bayramlarında görecek duruma geldi. Maliyet artışı olmasa kasap esnafı da et fiyatını düşük tutacak ve vatandaş birkaç kilo et alabilecek.  İşin başı besici giderlerini düşürüp bakım masraflarını azaltarak besicide sorunu çözmek. Elektrik ve kira fiyatlarındaki artış ister istemez ürün fiyatlarına yansıyor. Sonucunda da bu durum herkesimden vatandaşımıza sorun olarak yansıyor. Çiftçi, emekli, işçi yoksullaştıkça esnafında işi bozuluyor.” ifadelerini kullandı.