GÜNCEL

Emli Vadisine 12 Adet Feromon Tuzağı Kuruldu

Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Niğde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince, köknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böcekleriyle mücadele etmek için Demirkazık Emli vadisinde yaklaşık 12 ayrı noktaya 'Aşk tuzağı' denilen feromon tuzağı kuruldu.

Abone Ol

Niğde Doğa Koruma ve Milli Parklar Niğde Şube müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda; Tuzağın içerisine konulan çeşitli kimyasal ilaçların cinsel dürtülü kokular yayarak zararlı böcekleri kendisine çektiğini, Aşk tuzağı sayesinde etkili sonuç alınmaya başlandı. Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Aladağlar Milli Parkı Emli vadisinde bulunan köknar ağaçların kurumaya başlaması üzerine yaptıkları araştırmada kurumların 'Köknar böceği' de denilen kabuk böceğinden kaynaklandığını tespit edildi. Bunun üzerine Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Niğde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince böcekler için feromon tuzaklarını hazırlayarak ekiplerimiz Emli vadisinde bulunan yaklaşık 12 ayrı noktaya bu Feromon “ Aşk Tuzaklarını “  kurduk” denildi.
Zararlı böceklere karşı Emli Vadisindeki ormana kurulan 12 adet feromon tuzaklarının amaçlarından bahsedilen açıklamada; “ Amaç uçma dönemlerinde bu tuzaklara konulan ilaçlardan yayılan koku nedeniyle böcekleri bu tuzaklara çekmektedir. Bu tuzaklar 7 ile 10 gün arayla kontrol edilmekte ve yakalanan böcekler sayılarak imha edilmektedir. Ayrıca Niğde Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Aladağlar Milli Parkı Emli boğazı mevkiinde bulunan Göknar ağaçlarının kurumasına neden olan istilacı ökse otlarının mekanik mücadele yöntemiyle de mücadelelerimiz devam etmektedir.  Tuzaklar kabuk böceğinin biyolojisine uygun şekilde hazırlanmış olup dişilerin salgılamış olduğu çiftleşme zamanındaki kokuları taklit edip böcekleri bu tuzağa çekmektedir. Biz bu dişi böceklerin kokusunu taklit edip erkek böcekleri tuzaklara çektiği için 'Aşk tuzağı' diyoruz. Çamardı Aladağlar Milli Parkı Emli Vadisine 12 adet feromon tuzağı kuruldu. Bu hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde yapılan bir düzenek. Feromon tuzakla toprak alana konuşlandırdığımız bir huni içine bu böceklerin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkıyoruz. Bu ilacı hisseden böcek tuzağa yöneliyor. Ağaç yerine huniye yönelen ve içine giren böcekler tuzak içerisindeki kavanozda hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor. Bu topladığımız böcekler içerisinde doğaya faydalı böcekleri kavanoz içerisinden çıkarıp doğaya salarken zararlı olan kabuk böceklerini imha ediyoruz. Bu kapsamda ileriki dönemlerde meydana gelebilecek ağaç kurumalarının önüne geçmiş olacağız."