Selim GÖKEL – Yorumladı.

Bir önceki dönem, 2019 Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ak Parti’den aday olan Emrah Özdemir kendi sesiyle animasyon görüntüleri ile projelerini anlatmıştı. Bizde emojilerle hatırlatmaya çalıştık. 

Emrah Özdemir tekrar Ak Parti’den aday, bizde geçmişte sözlerini verdiği projeleri inceledik. Gerçekleşen ve gerçekleştirilemeyen projelerini video da emojilerle, aşağıda da yorumlarımızla değerlendirdik. Umarım bu seçimdeki projelerine ışık tutar.

Bu yazı uzun ama başlıklar halinde yazdım, Niğde tarihine kayıt düşmek gerekiyordu. Yukarıda   emojili videomuzu izleyin.

PROJELERİN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİ

Projelerin gerçekleştirilebilirliği konusunda MHP adayı Prof. Dr. Hamdi Doğan, CHP Adayı Av. Hulus Özen, İYİ Parti Adayı Ecz. Naim Erem’in sözleri hafızamda. Her 3 aday da özetle ; “Gerçekleştirilebilir projeler oluşturacağız ve 5 yıllık süre içinde gerçekleştireceğiz, belediyenin bütçesi verimli kullanılsın Niğde tarihinin en güzel değişimini yapar” demişlerdi. Neyse muhalefet partilerinin projelerini de irdeleyeceğiz.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK

Emrah Özdemir’in en tuttuğum sözlerinden birisi “Şeffaf Belediyecilik” araştıran, arşivleyen birisi olarak,  açık kaynaklara ulaşmak çok hoşuma gider. Özdemir bu sözünü tuttu. Niğde Belediyesi'nin aksine, Bor Belediyesi’nde ne kararlar alınıyor, kimler onay verip kimler şerh koyuyor. Paralar nerelere gidiyor, hangi kalemlere harcanıyor, tartışma, sorgulama var mı? Bilmiyoruz. Ama Niğde  Belediye internet sitesi ve resmi sosyal medya hesaplarından verilere ulaşmak mümkün.

DİĞER RESMİ KURUMLARDA DURUM

Şeffaflık konusunda bir parantez açıp bir konuya değinmek lazım. Doğrudan temin ihaleleri konusunda esnaftan çok şikayet geliyor. Bir çok harcamanın ihalesini de “canlı” göremedik. Bu ihale konularındaki şikayetler sadece Belediyelere mahsus değil. Bir çok resmi kurum, eğitim kurumları ihale konusunda ahbap çavuş, sendika ilişkisi ile gerçekleştiriyorlar. Bu konuda çok şikayet geliyor. Bu durumu Ocak ayında Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, bir toplantıda Sayın Vali Cahit Çelik’e iletti.  Vali Çelik’in konuşmasını dinledik kayıt aldık,  ihale kanununa hakim olduğunu fark ettik.

MERKEZ MİLLET BAHÇESİ

Ak Parti Niğde İl Başkanından İsrail'e Sert Tepki Ak Parti Niğde İl Başkanından İsrail'e Sert Tepki

Başkan Özdemir projelerinde, Merkez Millet Bahçesi olarak bahsettiği Hüdavent Hatun Türbesinden, Niğde Üniversitesi Eski Rektörlük binası, Süleyman Fethi Caddesi ve Dr. Sami Yağız Caddelerini çevreleyen içinde bir çok kamu binasının bulunduğu bölgeyi dünyanın bir çok şehrinde olduğu gibi tarihi binaları koruyup yeşil bir alan oluşturmak istedi. Ancak bu projeyi gerçekleştiremedi. Aslında bu konuda halk desteği de olmadı, hatta haklı tepki gösterenler, haklı tedirgin olanlar oldu. 

MODERN ŞEHİR MEYDANI

Valilik binası yapıldı, yanına Belediye Kültür Merkezi yapıldı, Belediye binası tamir edilip yenilendi. Kapalı otoparka bir kapalı otopark daha eklendi. Valilik eski binası yıkıldı, şuan açık otopark ve Emrah Özdemir’in seçimde etik olmayacak şekilde  reklam panoları duruyor.  Nufüs, Yeşilay, Sağlık Merkezi, 112 Çağrı Merkezi binaları duruyor. Karşıda Vakıf binası yıkıldı, otopark oldu. Şehrin merkezinden Atatürk Heykelini kaldırın, meydan mezbelelik halde.

GENÇLERE – ÇOCUKLAR SOSYAL ETKİNLİKLER - AVM

Gençler ve Çocuklar için hazırlanan projeler video bahsedilen şekilde olmasa da “yine yapıldı” denilebilecek. Donatılar ve sosyal etkinler yapıldı. Kütüphaneler konusu da çok olumlu proje. Tiyatrolar ona keza. Engelliler için bazı projelerin Ahiler Kalkınma Ajansı sürecinin olduğunu biliyorum.

Sosyal etkinlikler özellikle şenlikler, festivaller, fuarlar güzel işler yapıldı. Konferans konusunda ise  mevcut hakim, dayatma ideolojik konferanslara gerek yok,  onu fazlası ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü  yapıyor. İlber Ortaylı konferansı güzeldi. Niğde eğlence konusunda grileşti. Bisiklet ve yürüyüş parkuru var ancak güvenlikli değil. Alternatif yerler alanlar düşünülebilir.

Yeni Niğde- Ankara otobanı üzerinde aynen başka illerde olduğu gibi bir AVM projesi vardı. AVM projesi özelleşti! Bir özel işletme yapıyor. Yine trafik sorunun olduğu şehir merkezine ve küçük.

NİĞDE’NİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK

Niğde’nin en büyük sorunu şehir içi trafik sorunu. Bu konuda Emrah Özdemir projelerini gerçekleştiremedi. Dr. Sami Yağız caddesi ve Süleyman Fethi Caddesi tek yön düşünülüyor ancak çözüm olacağını düşünmüyorum. Nitekim yapılamadı, umarım ikinci kez gündeme gelmez.  Buralar tek yön olursa burada orta refüjdeki ağaçlar 5. Kez kesilecek. Bunun haberleri arşivlerimizde var bir kez daha yaparız. Paşakapı Caddesi, El Hacı Mahmut Caddesi bile tek yöne dönüştürülemedi, sadece ara tali yolları tek yön yapılabildi oda ağır aksak işliyor. Bölgeye bolca otopark yapmak da çözüm değil.

Tek yön veya otopark şehir içi trafiğini rahatlatmaz. Dönemin milletvekili Selim Gültekin’e işyerimizi ziyaretinde söylemiştim. Kendisine trafik konusunu sorunca “Zenginlik belirtisi, herkesin arabası var ne güzel” demişti. Oysa kendisine söylemiştim, araba,  şuan buzdolabı, televizyon, cep telefonu veya eskinin eşeği gibi ihtiyaç.

Trafik sorununu naçizane görüşüm, şehrin, çarşının yayılması ile çözebilirsiniz. Zamanında yine Ak Partili Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın  sürekli iftihar ettiği Efendibey Toki bölgesi evlerinin altları güzel işyerleri veya çarşı şeklinde dizayn edilseydi şehrin kalabalığı, çarşısı, bankası, lokantası bir kısmı o bölgeye giderdi. O bölge deki parklar amacına ulaşır, şuan ki gibi boşa su, elektrik veya donanım harcaması yapılmazdı.  Trafik sorununda son durum, şehir sıkıştı kaldı, kilitlenmeye az kaldı. Esnaf her ceza yemesinde rahmet okuyor!

ÜST-ALT-YAN-KATLI KAVŞAKLAR -  GEÇİTLER

Derbent alt geçidi projesi yapılamadı. Ata Sanayi önündeki Kayseri yolu çok süründü. Ambulans yolu, Kuzey Çevre Yolu yapılamadı. Derbent mezarlığı altından Bor yoluna paralel yol açıldı keşke daha geniş olsaydı. Burası da henüz tamamlanmadı. Gümüşler Kavşağı da yap boza döndü, kavşak antremanı yapılıyor.  Burada katlı kavşak projesi de gerçekleşmedi. Ditaş Kavşağı da aynı ama hemen altında Demiryolu üst geçidi yapıldı.

İl Özel İdare Kavşağı dünyada eşi yoktur. Üst geçit yapılıyor ancak üzerinde trafik lambası var. Ben haftada en az bir kez geçtiğim bu geçitte bile zorlanıyorum. Yabancı biri ne yapıyor Allah bilir. Burada Emrah Özdemir’e haksızlık yapmayalım. Bu İl Özel İdare Kavşağı projesini kucağında buldu. Faruk Akdoğan döneminde eline kalemi aldı! projelendirildi. Ancak böyle bir garabet çıktı. Şimdi birde eski sanayi kalktı daha da bir anlamsız oldu.

KALE VE ÇEVRESİ PROJESİ, KÜLTÜR SANAT

Niğde’nin tarihindeki en önemli projesi,  usulüne uygun, tarihe, kültüre zarar vermeden yapılmasını çok istedim, destekledim.

Bu konu çok uzun biriktirilmiş! bir  hikaye özet geçeceğim, umarım uzun kalır ama yılan hikayesine dönüşecek  gibime geliyor. Başkan Özdemir’i dinliyoruz,  burada bir sorun olmadığını, algı yapıldığını, projenin devam edeceğini söylüyor. Ama ilk zaman ki gibi bir çalışma, faaliyet de yok.  Diğer adaylar ise yürütmeyi durdurma kararı var. Burası bu şekilde kalır, kalacak diyorlar. Seçime yaklaşırken soracağız, bir kısmına sordum bile “Kazanırsanız Kale Projesi ne olacak?” Buradan ileriki günlerde okursunuz?

Benim görüşüm,

Böylesi önemli bir proje tarihi eserler dışında sanayi bölgesi işyerleri ve ikametler hızlı şekilde yıkımı gerçekleşti, itiraz edenler mahkemelik olanlarda oldu ama oran çok az. Bu bir başarıdır. Özellikle tarihi bölgenin yıkımı ve hazırlanması çok aceleye getirildi. Bir filin züccaciye dükkanına girer gibi girildi. Oysa buralar çok hassas yerler, arkeolojik kazı yapar gibi titiz davranmak lazımdı. Bir baş soğanı soyar gibi kat kat, zarını alır gibi hassas olmak lazımdı. Ama yumruk vuruldu soğanın cücüğü ortaya çıktı.  Bütün kurumların, bütün bileşenlerin yeksenaklığı ile yürütülebilecek bir proje idi.

Yargıtay 6. dairesinin

“…  Cumhurbaşkanlığı acele kamulaştırma kararında, kamu yararının olmadığı” kararını verilmiştir. dolayısıyla yıkım gerekçesinin  dayanağı kalmamıştır.

Sanırım üç ayrı davada da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ama evler yıkıldı, hak sahipleri ne olacak,?

Fakat bir yandan da Başkan Özdemir’e inanmak durumundayız. Aksi bir açıklama gelene kadar.  

Yıkım sürecinde yaşananlar da ilginç,  kimler kazı yaptı? İzni hangi kurum verdi? Neler bulundu? Bulunduysa neredeler? Gibi sorular mevcut.

Orada  bir Bektaşi Tekkesi vardı. Niğdeliler pek bilmez, hatta “Bektaşiliğe” mevcut Ortadoğu kültürü dayatmasından dolayı  olumsuz bakarlar,  ama hiç öyle değil. Kerkük’ten Balkanlara kadar Bektaşi Tekkeleri var. Türk’tür, İslam’dır. Bu kale konusunu daha geniş alıp ayrı bir haber yapacağız. Diğer adayların da görüşü önemli.

Kale civarı başta olmak üzere  düşünülen Kültür Yolu vs. projeleri Kale Projesi ile tamamlayıcı idi, oda kaldı. Tabal, Horonta gibi yerler de yapıldı, gittik gördük güzeldi.

Ak Medrese için düşünülen proje, Kilisenin kütüphane olması, sanat evleri, şehir müzesi düşüncesi bu benzeri projeler için Emrah Özdemir’e tam not,  gülen, alkışlayan emojiler  veriyoruz.

SPOR – STADYUM – BUCAK ÇAYIRI

Stadyum yıkıldı, aynı yerine yapılmasa iyiydi. İnşaat çok yavaş ilerliyor, 2024 bütçesinde Niğde’ye ayrılmış bir para göremedik. Niğde'nin 2024 yatırım programını incelemiştim ve  yazdım burada tıklayın. Bucak Çayırı’nda yapılan spor faaliyetleri hakkında çok şikayet alıyoruz. Gençlik Spor Müdürlüğünü de ilgilendiren konular ama…

Bucak Çayırına Stadyum sözü de gerçekleşmedi.

KAYARDI  PARK VE KENT PARK PROJESİ, DİĞER SOSYAL PROJELER

Kayardı Park projesi de Başkan Özdemir’in sözlerinden biriydi ve etap etap ilerliyor. Beğeni topluyor, nefes alacak yerlerden birisi.

Kent Ormanının Akkaya Barajı kısmında Kent Park yapılacaktı, içinde bir çocuklar, gençler, aileler için donanımlar olacaktı, burasında da bir gelişme olmadı.

Köy Terminali yapıldı, güzelde oldu. Yeni mezarlık ona keza…

Akkaya Barajı arıtma tesisi tamamlandı. Çok şükür. Kanaatim geçici çözüm, ilerde nüksedecek göreceksiniz. 

Aslında katlı üst veya alt geçitler devlet yatırımı, aynen Akkaya Arıtma Tesisinin olduğu gibi ama yine de talep, istek, teşvik yerelden gelmesi lazım, buda göz ardı edilemez.

Mahalle yaşam merkezleri, yaş alma merkezleri ve çocuklar için, kadınlar için yaşam merkezleri projede yer aldığı gibi gerçekleşmedi. Kadınlar için el sanat ve ticaret konularında güzel işler yapıldı.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in 2019 seçimlerinden önceki açıkladığı projeler bu şekilde.

Bu projeler haricinde işler yapıldı mı? Yapıldı.

Bakalım 2024 Projelerini de tahlil edeceğiz.

Editör: Selim GÖKEL