Eski sanayi sitesinde bir vaha!

Abone Ol
Eski Sanayi Sitesinde bir Vaha!
(Ateşoğulları LPG Yakıt Sistemleri Dönüşüm Merkezi)

Baştan belitmemde fayda var,ne bir otomolilim var ne de LPG dönüşüm işim. Tamamamen yaşadığı yere ilgi duyan bir aydın sorumluğunda yıllar yılı Ata sanayi merkezine taşınamayan, demir doğrama atölyelerinden tutunda marangoz atölyelerine varana dek bir çok küçük ve orta büyüklükte işletmenin mal ve hizmet ürettiği eski sanayi bölgesinin omurgasını oluşturan otomotiv tamir atölyeleri gezmemdeki maksat zorun zoru koşullarda çalışan atölye işçilerinin durumlarını yerinde görmek, yıllardır kangrene dönüşmüş eski sanayi sitesi alt yapısının son iki yılda geldiği noktayı kendi gözlerimle görmek içindi.(Eski Sanayi Sitesini gezmemin bir nedeni de Niğde Yerel basında çıkan "Niğde Belediyesi eski sanayi sitesi yollarını kilitli parke ile donatıyor" haberinin de etkisini de yok sayamam.)
        Eski Sanayi Sitesi ilk bakışta dağınık, plansız ve keşmekeşlik içerisinde görünsede belirli bir düzen içerisinde mal ve ürettikleri hizmetlere göre doğaldır dağılma ve yoğunlaşma yaşayarak bilenlerin eli ile koymuş gibi, bilmeyenlerinde bir iki esnaftan sorarak bulacağı bir kolaylıkla şehrin "şakülle ölç tam merkezi" sayılacak denli içerisinde bulunan bir yaşam ve çalışma merkezi.
        Kapatılamayan kanalı, bir birine bağlanamayan atölye iç yolları, parası olanın hiç bir denetleme ve planlamaya dahil olmadan istediği iş kolunda istediği yerde ataölye veya işletme açabildiği, temizlik (hijen) konularının tamamen unutulduğu, atölye malzemelerinin "dükkan önü" görüntülerini ola bildiğince çirkinleştirdiği,çıkan atıkların rast gele depolandığı kısaca işi olanında işini bitene kadar katlandığı ve şikayetçi olmadığı Eski Sanayi Sitemizin bloklarını gezerken öncelikle diğer atölyelerden çevre ve iç yapı kalitesi, tasarımı hatta temizliğiyle birlikte bloğun çift cephesini de kulanacak genişliğiyle dikkatimi çeken atölyenin içerisine izin isteyerek gezmeye başladım.
       Aynı anda 16 -on altı- araca müdahale edilebilecek iç tasarımla "liftlerin” bir birini engellemediği, kaldırımda değil," atölyenin içerisinde" her türlü bakım ve onarımın gerçekleştirildiği, gerekli yedek parçaların bulunduğu marketiyle, çalışanların ihtiyaçlarına yönelik birimlerin yerli yerinde oluşuyla ve Temmuz onu Ağustos başı Niğde yaz sıcağında ki serinliğiyle Ateşoğulları LPG Yakıt Sistemleri Dönüşüm Merkezi işletme binası kelimenin tam anlamıyla bir vaha.
        Nasıl olmasın ki tüm alt ve yan yüzeyler beyaz renk ağırlıklı ve kırmızı renk kuşaklı seramiklerle kaplı. Yukarıda da belirttiğim gibi atölye sahipleri "büyük düşünüp" bloğun her iki cephesini kullanacak şekilde sırt sırta olan atölyeleri birleştirerek Eski Sanayi Sitesi bünyesinde görmediğimiz büyüklükte bir mekan yaratmışlar. Seramiğin ve renk seçiminin hijene verilen önemden kaynaklandığı hemen anlaşılıyor çünkü ortam labaratuvar temizliği içerisinde hani derler ya "süt dök yala" o cinsten pırıl pırıl bir ortam. Kendi kendime "istenirse pek alada oluyormuş" dedim. Dış çevrenin tüm olumsuzluklarına rağmen Ateşoğulları farlı bir tamir atölyesi yaratmanın, istenirse nasılda planlı ve düzenli bir işletmenin oluştura bileceğine gayet güzel bir örnek teşkil ediyor. Emeği geçenlere, böylesi insana ve çalışanına yakışan bir ortamı yaratanlara teşekkürlerimi sunar, diğer atölye sahiplerinin de bir an evvel kendi iş yerlerini düzenlemeleri için çalışmalara başlamasını ümit ederim. Unutmadan temizlik ve düzeniyle Gençoğulları tamir atölyesine dikkatlerimden kaçmadı orası da "çöl de vaha" cinsinden bir mekan ancak çok küçük.
       Eski Sanayi Sitesi çalışanları "ne yer ne içer", müşteriye ne ikram edilir, en iyi çayı, en iyi "ayak üstü yemeği" kim verir, "kıyma ekmek yemek için" hangi bakkala özellikle gidilir. Hatta sırf bu lezzet için onlarca şehir merkezindeki lokantalar bay pas edilip Eski Sanayi Sitesine neden gidilir ilerki yazılarımın konuları olmaya devam edecek.
      Sahiplerinin, ustalarının ismini dahi bilmediğim ama farklılıklarıyla öne çıkan atölyelerin gidilip yerinde görülmesi ve elbette sahiplerine böylesi güzelliklerin olabileceğini göstererek örnek oldukları için teşekkür edilip ,motive edilmeleri lazım.
       Yaşadığımız kentin tüm alanları bu kente yaşayan tüm insanların sorumluğunda olduğu bilinciyle tüm yaşam alanları gibi küçük ve orta büyüklükte işletmelerin oluşturduğu sanayi siteleri -Niğde için Eski sanayi sitesi- özel ilgi alanımıza girmeli "işimiz" düştüğü için katlanmak zorunda kaldığımız bir mecburiyet değil severek , isteyerek gideceğimiz güzel kentimizin güzel bir çalışma ve yaşama alanı olması için mücadele vermeliyiz. Bunu başlatan atölye ve işletme sahiplerinin de yanında, yakınında olmalıyız.