Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, Türkiye'de çok az miktarda üretilen ve insan sağlığı için önemli faydasının olduğu bildirilen arı sütünün kilogramı 10 bin liradan satıldığını söyledi.
Arı sütünün Türkiye'de az üretilmesi, alıcılarının da özellikle zengin insanlar olması nedeniyle fiyatının yüksek olduğuna değinen Ünal, şöyle devam etti: "Arı sütünün üretimi noktasında ülkemiz açısından sıkıntılar var. Bu nedenle arı sütü piyasada zor bulunmakta. Türkiye'de üretim zorluğu nedeniyle yılda sadece 50 kilogram kadar üretilen arı sütünün kilosu 10 bin lirayı bulmakta. Arı sütünün ülkemizde üretimini yaygınlaştırabilirsek fiyatının da düşmesini sağlayabiliriz. 95 bin ton civarında bal üretilen, 6 milyon kovanın olduğu bir ülkede en azından 2-3 bin ton arı sütü olması gerekmekte. Arı sütünün en çok üretildiği ülke Japonya. Daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri gelmekte."
Ünal, arı sütünün tıbbi bir ilaç olmadığını ancak insan vücudunu destekleyici bir ürün olduğunu dile getirerek, "Arı sütünün insan metabolizmasındaki en büyük faydası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Mevsim değişim günlerinde insanlarda görülen üst solunum enfeksiyonlarında ve gribal enfeksiyonlarda da etkisini görmekteyiz. Merhem olarak da kullanıldığında insan cildinin güzelleşmesi gibi farklı cilt hastalıklarında olumlu etkileri görülmekte" diye konuştu.
Bir çerçeveden sadece 10 gram arı sütü sağabildiklerini belirten Ünal, "Bu nedenle arı sütünün üretimi düşük kalmakta. 40-50 kovandan bir sezon boyunca ancak 1 kilogram kadar üretim yapabilirsiniz. O da bu konuda çalışılması durumunda ancak olabilir" ifadelerini kullandı.
Arı sütünün saklama koşullarına değinen Ünal, şunları kaydetti: "Arı sütünü 5 derece gibi normal bir buzdolabı sıcaklığında 2-3 ay boyunca saklayabilirsiniz. Daha uzun saklanması gerekiyorsa sıfırın altında 17 derece buzluk kullanılmalı. Tüketicilerimiz şunu bilmeli ki arı sütü ne kadar erken tüketilirse insan vücudunda daha fayda sağlamaktadır. Arı sütünün ışık ve ısıya karşı hassasiyeti de vardır. Bu nedenle özelliğini erken yitirmektedir."
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.