Bor İlçesi’nde Badaklık(Dericilik) çok eski bir meslek. Daha büyük şehirlerde bile deri sanayi oluşmadan Bor İlçesinde oluştu. Bu uzun süreçte Bor Dabakhanesi Bor Pazarının içinden, Acıgöl Mevkiine ve orası da şehir içinde kalınca Bor Karma Organize Sanayi’ne taşındılar. Bor Acıgöl Mevkiindeki Dabakhanede 50’nin üzerinde Dabak işletmesi var iken, zaman içinde bir çok işletme yok oldu. Bu gün sadece 6 büyük işletme Bor OSB’ye taşındı.
Bor’da ortaklık yürümez tellallığına rağmen, aile şirketleri bir güzelde çalışıyor. Üstelik daha cesaretli ve birikimli torunlara aktarılmış büyük fabrikalar halinde Bor OSB’de yerini almış. OSB’de olmalarının biraz ironik olacak ama bizce üzücü bir tarafı da “DABAKHANE” tabiri yok olacak.
Arı Deri Sanayi firmasının üçüncü kuşak yöneticilerinden Ahmet Arısoy dede mesleği dericiliğin eğitimini de almış. Bor Dericilik Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun her türlü kimyasal karışımı, boya denemelerini da kendisi yapıyor. Deri Teknolojisini, yurt dışı fuarlarını takip ediyor. 2013 - 2014 yılının moda deri katalogları üzerinde şimdiden çalışıyorlar. Makineler teknolojiye ayak uyduruyor. Dericilik konusunda yeni bir teknoloji zaman geçmeden fabrika da yerini alıyor.
Bor OSB’deki Dericiler heyecanla mesleklerini, dabaklığı anlatıyorlar. Bu heyecanı görünce neden “Entegre olmuyorsunuz “ diye sorduğumuzda…
Dericilik alanının çok geniş olduğunu, dağılmak, hakim olamamak gibi tedirginliklerinin olduğunu ama 5-6 yıl sonra normal şartlar altında böylesi atılımların olacağının, olması gerektiğini belirttiler. Üretilen Derinin konfeksiyon-çanta, ayakkabı, halı, koltuk döşeme, hediyelik eşya gibi ham derinin girip entegre halinde konfeksiyon - ayakkabı olarak çıkmaması Bor Dericiliğinin- Bor Ticaretinin yıllardır süregelen bir sorunu.
Hediyelik halı üreten Bayrak Deri Sanayi isimli bir firma zaten var. Ayrıca bu konuda bir güzel haber verelim. Faaliyette olan bir deri fabrikasının hemen yanına ayakkabı üretecek bir firma gelmiş ve şuan inşaat halinde.
Fabrikaya ham giren bir derinin bütün bölümleri değerlendirilmesi mümkün. Bor’da deri sanayi oluşmuş ama onu bütünleyen diğer dallar, yan sanayi bir türlü oluşmadı. Bu konuda Bor Belediyesi ve İşkur destekli sayacılık kursu açıldı. Özellikle derinin işlenmesi konusunda faaliyet gösteren işletmelerin Bor OSB’ye getirilmesi, öncü olmaları açısından çok önemli. Derinin parçalarının değerlendirilmesi Bor ve ülke ekonomisine katkısı da büyük olacak.
Ülkemiz deki hayvancılığın durumu burada da gözümüze çarpıyor. İşlenecek derilerin tamamı yurt dışından geliyor. Bunun yanında kış ve yaz sezonunda deri işleme sanayinde değişiklik olmazken 100 ton aylık kapasiteli işletmeleri Bor İlçemizde görmek de ayrıca gurur veriyor. İç piyasanın % 10’luk bölümü Bor İlçesinden sağlanıyor.
. Deri sanayisin de İtalyanlar lider konumda, İtalya da dericilik ve teknolojisi büyük destek görüyor. Borlu dericiler şuan için iç piyasaya üretim yapıyor. Ancak ürettikleri derinin dış piyasa da rekabet gücü olduğunu ama bu işler için öncülük yapacak, yurt dışına götürüp bağlantılar kuracak- rehberlik yapacak ne bakanlık ilgisi, ne ticaret odalarının ilgisinden yoksunlar.
Derici esnafı 15 aylık çeklerle işlerini yürütüyor. Peşin alışveriş çok zor. Ancak bu vadeleri 9-12 aya indirebilmek için aşırı kalite gerektiği belirtiliyorlar. Dericiler arasındaki rekabet, kalite düzeyini sürekli yüksek tutamamak, örgütlü olamamak da ticari zorlukların başında geliyor.
İstanbul Tuzla’da bulunan deri sanayi kapatılıyor, buradaki işletmelerden en azından bir kaçının Bor OSB’ye gelmesinin teşvik edilmesi, Bor OSB’nin tanıtımının yapılması gerekiyor.
Bor’da son teknoloji ile 2013 – 2014 yılı deri modasını onlarca farklı yapıda ve 140 çeşit renkte deri yapıldığını görmek, devasa fabrikaların harıl harıl çalıştığını görmek doğrusu gurur verici.
Fotoğraflar : Fatma TAN - Haber : Selim GÖKEL
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.