Niğde ili genelinde gitmediğim görmediğim tarihi yapı ve alan sınırlı kaldı diye konuşan Ömer Fethi Gürer yazdığım Niğde Kapadokya Başkenti kitabında Cumhuriyet dönemine kadar Niğde ilini anlattım. Orada görüleceği üzere Niğde çok çok zengin bir tarih hazinesi. Bor garajındaki tarihi eserlerin dahi düzenlenmesi ile bir açık hava müzesi oluşturmak olasıdır. Yetkililerin bir an önce harekete geçerek Bor’da böylesi bir müze oluşturması şarttır. Bu düzenleme için Kayabaşında belediyece yapılan çalışmaların sürdüğü alanın girişinde dahi bu esleri uzmanlarca düzenlenerek yazılı eserlerin Türkçesine de yer vererek sergilenmesi sağlanabilir.
. Bor genelinde sokak aralarında ya da bir kenara atılmış onlarca tarihi antik kalıntı ve kitabe mevcuttur. Orta Mahalle cami avlusundan başlayarak her yerde bu eserlere rastlamak olasıdır. Bor belediye garajı dahi başlı başına bir inceleme alanıdır. Çok uzun sayılabilecek karamanlıca kitabe ne olduğu bir an önce kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu tür yazılarda önemli bilgilere rastlanmaktadır. Keza mezar taşı, farklı amaçla kullanılmış oyma taşlar, sutunlar ile bu bölge mutlak surette bir an önce değerlendirmeye alınmalıdır. Yetkililerin meseleye ciddi eğileceği ve eserlerin incelenerek geneli ile ilgili de tarihi derinlikleri ve özellikleri ile bir açıklamanın yapılacağını umuyorum
Tabii ki bu eserler bugünün değil yılların toplanması ile orada oluşmuştur ama artık bu şekilde kalmamalıdır” dedi. Ömer Fethi Gürer Niğde, Bor, Fertek, yeşilburç gibi bölgelerde tarihi konaklarında yok olmaktan kurtarılması için bölgede genel kurtarma projesi oluşturulmasını da istedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.