BİR SANAT ESERİ OLARAK DÜŞÜNÜLMEKTE VE SERGİLENMEKTEDİR
Ebru, günümüzde soyut ve plastik sanatlar gibi değerlendirilmekte, başlı başına bir sanat eseri olarak düşünülmekte ve sergilenmektedir diyen Meral Bıyık; 'Ayrıca tezhip ve hat sanatı ile birlikte kitap sayfalarında, murakka kenarlarında, el yapımı kitapların cilt kapaklarında, açık renkte yapılan hafif ebrular ise özellikle hat yazılarının altında kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli kumaş, ahşap, pürüzsüz yüzeyli taş, seramikte de kullanım alanı bulmuştur' dedi.
Ebru Sanatı’nın en rağbet gören kâğıt süsleme sanatlarından biri olduğunu ifade eden Meral Bıyık, “Pratik olarak genellikle, ebrulu kâğıda da “ebru” denmektedir. Günümüze kadar usta-çırak ilişkisi içinde icra edilerek ulaşmıştır. Ebru ülkemizde en yaygın ve en rağbet gören kâğıt süsleme sanatlarından biridir. Kâğıt bezeme sanatlarının en önemli dallarından biri olan Ebru Sanatı’nın ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bugün itibariyle tam olarak saptanamamaktadır. Ebru ile süslenmiş eski eserlerin ve yazmaların tarihleri bilinse bile bunlar birkaç kez onarımdan geçip yenilendiklerinden dolayı ebruya ilişkin kesin bir bilgi sayılamamaktadır. Türk ebruculuğunun başlangıç noktası olarak elde belge olmamakla birlikte Orta Asya görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Bor Halil Nuri Bey Kütüphanesi’nde, öğrenci ve ailelerine yönelik ebru sanatı eğitimi etkinliği düzenlendi.
Bor Halil Nuri Bey Kütüphanesinde Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte öğrencilere yönelik etkinlikler aralıksız devam ediyor. Bor Halil Nuri Bey Kütüphanesi’nde, öğrencilere ve ailelerine yönelik ebru sanatı eğitimi verildi. Ebru sanatı Niğde Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Meral Bıyık tarafından verildi. Düzenlenen eğitimde 7-13 yaş aralığındaki öğrenciler hem öğrenip hem de eğlenirken, öğrenciler aileleri de öğrencilere eşlik etti.
Öğrencilere Ebru sanatı hakkında bilgi veren Ebru Sanatçısı Meral Bıyık, Ebru sanatı’nın nasıl yapıldığını, püf noktalarını ve detaylarını da anlattı. Ebru sanatı Geleneksel Türk süsleme sanatlarının en kadim olanlarındandır diyen Bıyık, “Türk Sanat Tarihi’nde özel bir yeri vardır. Ebru bir kâğıt süsleme sanatıdır. Bir tekne içindeki kıvamı artırılmış su üzerinde oluşturulan muhteşem desenlerin kâğıda alınması ile ortaya çıkar. Ebru, bir denge, ritim ve sabır sanatıdır. Tekrarı ve geri dönüşü olmadığından bir eserin ikinci kere ortaya çıkartılabilmesi mümkün değildir. Ebru, içine sığır ödü katılmış, suda erimeyen ve kâğıda zarar vermeyen, toprak boyaların, gül dalı çubuklara sarılan atkuyruğu kılı fırçalarla, yoğunlaştırılmış su üzerine serpilmesiyle elde edilen ve kâğıda aktarılmasıyla sonuçlanan bir kâğıt bezeme sanatıdır' dedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.