Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son dönemde özellikle şehir içi trafik içinde çok sık görülen modifiye araçlarla ilgili yoğun şikâyetler üzerine harekete geçti.
EGM, il emniyet müdürlüklerine gönderdiği özel genelgeyle bu araçların trafikten çekilmesi, para cezası yazılması ve araçlar üzerinde yoğun kontrol yapılmasını istedi, bu araçların trafikten men edilmesi talimatı verildi.
Bor İlçesinde de özellikle Tofaş Şahin marka araçlar son zamanda çoğaldı. Borlu gençler için motosiklete binmek tatmin etmiyor. Motosiklet fiyatlarına yakın Tofaş marka araçlar son zamanda Bor İlçesinde çoğaldı. Modifiye edilen Tofaş marka araçlar trafikte yoğun şekilde karşımıza çıkıyor.
Bu haberimize Borlu gençler üzelecek. Emniyet Genel Müdürlüğü modifiye araçlar ile ilgili yoğun şikayetler üzerine bir genelge yayınladı.
EGM'nin genelgesinde, yapılan denetimlerde; özellikle eski modeldeki araçların kaportalarında, egzozlarında, ışık donanımlarında ile lastik ölçülerinde yapılan farklı teknik işlemlerle halen yürürlükteki trafik mevzuatına aykırı olarak kullanılan modifiye araçların trafikte tehlike oluşturduklarına dikkat çekildi.
Denetimlerde, modifiye araç kullanan sürücülerin trafik kurallarına uymadıkları yönünde saptamalar yapıldığı belirtilen genelgede, sürücülerin bu tür araçları çevredekileri rahatsız edecek biçimde Duman ya da gürültü çıkararak kullandıkları vurgulandı.
Genelgede, modifiye araç kullanan sürücülerin seyir halindeyken hız, şerit takibi ile şerit değiştirme ve kırmızı ışıkta geçme gibi zorunlu trafik kurallarına uymadıkları belirtildi.
Trafik kurallarına uyulmaması sonucunda modifiye araç kullanan sürücülerin trafik kazalarına neden olduklarının altı çizilen genelgede, "Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil günleri ve özellikle de geceleri bir araya gelerek trafik güvenliğini tehlikeye düşüren bu tür araçların kullanıldığı yol bölümlerinde gerekli önlemler alınarak denetimler yapılacaktır" ifadesi yer aldı.
EGM'nin özel genelgesinde yapılacak denetimlerde uygulanacak esaslar şöyle açıklandı:
* Eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 172 lira para cezası ve 20 ceza puanı ile cezalandırılır. Araçtaki değişiklikler kanuna, mevzuata uygun hale getirilene kadar araç trafikten men edilir.
* Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulundurmak, bu tür cihazları kamunun rahatını bozacak şekilde kullanan sürücüler 80 lira parave 10 ceza puanı ile cezalandırılır. Cihazlar araçtan sökülür.
* Araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bilgilendirmeyen sürücüler 80 lira para cezası ve 10 ceza puanı ile cezalandırılır. Yapılan değişiklik belgeleri üzerine işleninceye kadar araç trafikten men edilir.
Genelgede, denetimlerin 'süreklilik' gösterecek biçimde devam ettirilmesi ve modifiye araçlara yönelik yapılacak denetimlerin başta il emniyet müdürleri olmak üzere tüm sıralı birim amirlerince, 'önemle' takip edilmesi istendi.
Şirket tarafından 2001 yılına kadar üretilen araçlar, üretildiği yıllarda Türkiye’de en fazla satılan binek araç oldu. Araç alım satımıyla ilgili bir internet sitesinin verilerine göre Şahin, Doğan ve Kartal modelli araçlarda en fazla ilan veren şehir 6 bin 452 adet ilanla Ankara oldu. Başkent’i sırasıyla 6 bin 125 ilanla İstanbul ve 3 bin 361 ilanla İzmir takip etti.
Tofaş’ın değişim vizyonu doğrultusunda, yeni pazar dinamiklerini dikkate alarak Kuş serisinin üretimini iç pazarda 2001’de bitirdiklerini anlatan Tofaş CEO’su Kamil Başaran şunları söyledi,
“Kuş serisinin üretimini durdurmak elbette kolay bir karar değildi. O zamanlar Kuş serisine talep yüksek bir seviyede devam ediyordu. İlk başlarda, bu kararımız yadırganmış olabilir. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde insanlar bir araya gelip kulüpler kuruyorlar. Ne mutlu bize, insanlar geçmişteki başarımıza bugün nostaljik bir değer atfedip bu otomobillerin etrafında kendi kimliklerini ifade edebiliyor. Gençlerimizin Kuş serisine olan ilgisinin farkındayız ve yaptıklarını ilgiyle takip ediyorum.”
Hesaplı otomobil arayanların ilk tercih ettikleri bu araçlar, aradan geçen yıllara rağmen hâlâ birçok insan tarafından kullanılmaya devam ediyor. Kuş serisi, özellikle yedek parçasının bolluğu, ülke yollarına uyumu, kolay modifiye edilebilmesi ve uygun fiyatı sayesinde hala tutuluyor. Türkiye’deki halka açık hemen hemen her otomobil pazarında karşılaşılan bu araçlar, en çok el değiştiren araçlar arasında yer alıyor. “Alımı ve satımı kolay” olarak nitelendirilen bu araçların alıcı kitlesi de gün geçtikçe değişiyor.
Bir internet sitesindeki verilere göre, Türkiye genelinde yaklaşık 22 bin Tofaş Kuş serisi araç satışa sunulmuş durumda. Söz konusu sitede bu araçlardan en yüksek fiyata sahip otomobil 59 bin liralık fiyatıyla 1995 model Şahin oldu. Bu aracı 50 bin liralık fiyatıyla 90 model Kartal L takip etti. Yılın ilk 9 aylık döneminde site verilerine göre, Kuş serisi araçlara ilişkin ülke genelinde 44 bin 361 ilan yayınlandı. Bu ilanlarda en çok yer alan model 19 bin 244 adet ilanla Şahin oldu. Bunu 18 bin 604 adet ilanla Doğan ve 6 bin 513 adet ilanla Kartal izledi.
Kuş serisi araçlara en çok rağbet gösteren kitle arasında yer alan gençler, bu araçları kendi zevklerine göre kolaylıkla ve ucuz maliyetle modifiye edebiliyor. Modifiye konusunda birbirleriyle yarışan gençler, zaman zaman sosyal medya aracılığıyla bir araya gelerek, araçlarını sergiliyor. Sosyal medyada yer alan çeşitli Tofaş gruplarında yönetici ve üye olan Volkan İnci, “Sosyal medyada çeşitli illerden Tofaş kuş serisi seven arkadaşlarımızla bir araya gelerek ‘Tofaş güzellik yarışmaları’ düzenliyoruz” dedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.