Bor ilçemizin şirin bir köyüdür Obruk. Kerpiç duvarlar, ağıllar, taş duvarlar, ürkek ve şaşkın bakan çocukları ile özlediğimiz köylerimizden biri.
Bu köy, her türlü övgüye layık. Çünkü yok olmaya yüz tutmuş bir değeri yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yıllar önce Bor’un her köy ve kasabasında yaşatılan el dokuması halıcılık yıllar içinde yok oldu. Gelin kızların çeyizini süsleyen evlerin farklı bir aksesuarı gibi olan halılar Bor’da sadece Obruk ta yaşam bulabilir durumda.
Obruk köyünde halı tezgâhının başında bazen tek başına ilme atan bir kadın, gelin-görümce veya anne kız bulabilirsiniz. Teknolojiye yenildi el halılarımız diyerek iç geçirirler.
6 metre kare halıyı altı ayda dokuya bildiğini anlatıyor ilmik atarken Asiye Cengiz; “İplerimizi elimizde eğiriyoruz sonrada kök boya ile boyuyoruz. Bu halının her santiminde emek var, göz nuru var, çile var, sanat var. Bazen günlüğümüz 5 lirayı bile bulmuyor. Çocuklar, bağ bahçe işleri, ev işleri derken fırsat buldukça oturur olduk halı tezgâhının başına. Halılarımız çok ucuza satılıyor bu nedenle de fazla dokuyamıyoruz. Önceden 6 metrekare halıyı 32 günde dokurduk şimdi geçimimiz için bağ bahçe işlerine daha yoğunluk vermek zorundayız. El halıları fabrika halıları gibi değil bizim halımız şimdide kıymetli ilerisi içinde kıymetli ama fabrika halılarını tercih ediyor insanlar. Ucuz alıp belli bir zaman sonra kaldırıp atıyorlar” dedi.
Halısını bitirmek üzere olan ve son suyunu dokurken de gelinleri Fatma’yı çağıran Havva Karakuş’ta “Halı eskisi kadar dokunmaz oldu. Aslında bu halılar kültür anlamına gelir ama kültürümüz yok oluyor. Keşke devlet böyle el sanatı yapan köylülere destek olabilse, emeklerimizin kıymeti yok çok ucuza gidiyor halılar. Hak ettiği kıymeti bulamıyor maalesef ” diye yakındı.
Bilindiği üzere Niğde’de evlerde dokunan halıların azalmasının ardından oluşturulan Niğde Halıcılar Birliği birçok faaliyette bulundu. Belli yerlerde açılan halıcılık atölyeleri ile kadınlarımıza dokutturulan halılar Niğde ekonomisine de katkı sağladı.
Niğde Valiliği tarafından Niğde’de bulunan Cullaz Sokaktaki tarihi ev müze açılması için Halıcılar Birliğine tahsis edilmişti. Edinilen bilgilere göre; bir ay içerisinde Niğde Halıları Müzesi bu tarihi evde açılacak.
Tarihi evin dış cephesinde yapılan restorasyon çalışması ve iç kısmında yapılan iyileştirme çalışmaları bitti. Son olarak ta evin bulunduğu sokağa parke taşları döşendi. Halıcılar birliği tarafından belirlenen 100’e yakın Niğde desenli halılardan 75 tanesi yeniden dokundu. İlk halıcılık örneği olan pazırık halılarından bir örnek yeniden dokundu ve bu müzede sergilenecek. Niğde’nin tarihsel serüvenini anlatacak olan halı motifleri bu sergi ile geleceğe ışık tutacak.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.