Niğde Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliğince ortaklaşa düzenlenen "İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri" konulu panel yoğun ilgi gördü.
Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Panele Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa BAYRAK, Belediye Başkan Vekili Yakup YERLİKAYA, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal SARI, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin ONARAN, Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir ERDEM, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet DEMİRKOPARAN, bazı Kurum Müdürleri, İlçe Müdürleri,Müdürlüğümüz personeli ile öğrenciler katıldılar. Panel öncesinde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet ŞEKEROĞLU, İl Müdür Vekili Sadettin YILMAZ ve Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Rasim YILMAZ birer konuşma yaptılar.
İl Müdür Vekili Sadettin YILMAZ yaptığı konuşmada “Türkiye’de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167’nci yıldönümü kutlama programı nedeniyle seçilen ‘’İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri’’ konusunun anlamlı ve bir o kadar da dikkat çekici olduğunu ifade ederek; “İklim değişikliği Sıcaklık, Yağış, Nem, Rüzgar gibi iklim elemanlarında zamanla meydana gelen değişimleri ifade etmektedir. İklim değişikliklerini basitce sıcaklık ve yağıştaki değişimler olarak tanımlasak ta etkilerine baktığımızda büyük bir olguyla karşılaşıyoruz. Kesin olarak ispat edilmese de birçok çevre felaketinin iklim değişiklikleriyle ilişkili olduğu sanılmaktadır. Hızla artan dünya nüfusu ve kontrolsüz sanayileşme süreci, sağlıksız kentleşme, bölgesel savaşlar, verimi artırmak amacıyla kullanılan pestisitler, fosil yakıt kullanımının artması, bilinçsizce yapılan gübrelemeler ve deterjan kullanımı sonucu ciddi çevre kirliliği başlamıştır.
Küresel ilklim değişikliği pek çok canlının üreme ve yaşam alanlarını etkilemekte, kuraklık nedeniyle bitki örtüsünde değişiklikler olmakta, verimde düşmeler, gıda fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelmektedir. Bunların sonucu olarak gıda üreticisi ülkelerde olduğu gibi bunları satın alan ülkelerde de önemli refah düşüşleri yaşanacaktır. İklim değişikliğinin kuraklık, kıtlık, göç gibi etkileri düşünüldüğünde alınacak tedbirlerde uluslar arası işbirliğinin önemi olduğu görülecektir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi konum ve fiziki coğrafya şartları nedeniyle iklim çeşitliliği açısından son derece elverişli ve bir o kadar da hassas olan bir konumdadır. Bu nedenle iklimi ve iklim değişikliğini anlamak, gelecekte yaşanabilecek değişiklikleri öngörebilmek özel bir önem arz etmektedir.
Teşkilatımız olarak iklim değişikliğinin bizi ilgilendiren yönü; tarımsal üretimde olması muhtemel etkilerini azaltmak, sonlandırmak ve yaşanabilecek olası bir kuraklık felaketinde alınacak tedbirlerdir. Kuraklık, yağışların kaydedilen normal seviyelerin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesidir. Olası bir iklim değişikliğinde Akdeniz ve İç Anadolu bölgesi ülkemizin en çok etkilenecek bölgelerdir. Bizimde bu risk altında olmamız şimdiden tedbir almamızı gerektirmektedir. Dünyadaki yaşamı etkileyen doğal afetlerden biri olmasına rağmen insanlar tarafından pek de önemsenmeyen kuraklık, en az deprem ya da yanardağ patlaması kadar ciddiye alınması gereken doğal afetlerden biridir. Kuraklık afetinin insanlar tarafından az önemsenmesinin en büyük nedenlerinden biri, deprem ya da Tsunami gibi felaketlerle kıyaslandığında kuraklığın çok daha uzun vadede etkisini göstermesidir. Bir sel baskını dakikalar içerisinde geniş bir alanı etkileyebilirken, Kuraklık uzun yıllar boyunca gelişimine devam ederek uzun vadede bir bölgenin tamamen kurumasına neden olabilir.
Tarım sektörü iklim değişikliği ile mücadele iki yönden ele alınmaktadır. Birincisi; Değişen iklim şartlarına (UYUM) İkincisi ise Tarıma ve çevreye vereceği zararları en aza indirgeme (AZALTIM)’ dır. Olası bir iklim değişikliği sonucu yaşanabilecek kuraklıktan en az oranda etkilenmek amacı ile Bakanlığımız bünyesinde Kuraklık Koordinasyon Kurulu, İlimizde Oluşturulan Kuraklık Kriz Merkezi çalışmalar yapmakta ve Eylem planları oluşturulmaktadır. Bu planlar çerçevesinde İl Müdürlüğümüzce; Mer’a ıslah çalışmaları, Basınçlı Sulama sistemlerine destek verilmesi, Kuraklığa dayanıklı çeşitlerle bitkisel üretimin yapılması amacıyla tohum dağıtımı, Sulama eğitimi gibi çalışmalar yapılmaktadır.
Ziraat eğitimi Ülkemizde; 1846 yılında Mekteb-i Zirai Şahane ile eğitime başlamış, İmparatorluğun içinde bulunduğu durum nedeniyle kısa bir süre sonra kapanmıştır. Ancak Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi Alisi’ ilk mezununu 1894 yılında verebilmiştir. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi Alisi’nden birincilikle mezun olan M.Akif ERSOY gibi manevi ve milli değerlere sahip nesiller yetiştirmeniz dileğiyle, Yapılan bu panelin; konunun ehemniyetini kamuoyuna duyurması ve alınacak tedbirlere ışık tutacağı inancıyla katkı yapan herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.
Konuşmaların ardından panelistler Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Burak ŞEN ve JAİN Sulama Sistemleri A.Ş. Proje Müdürü Sinan ERİŞ katılımcılara İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri konusunda birer sunum yaparak ayrıntılı bilgiler verdiler. Panelin ardından Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa BAYRAK tarafından panelistlere plaket verildi. Plaket törenini müteakip verilen kokteylle panel sona erdi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.