Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü yazdı
Geçmiş dönemlerde gerek Niğde Halk Kütüphanesinden, gerekse Bor İlçe Halk Kütüphanesi ve diğer kütüphanelerden ve şahıslardan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne el yazması nadide eserlerin resmi kanallar doğrultusunda gönderildiği malum bir konudur.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 2014 yılında Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 08.10.2014 gün ve 192803 sayılı yazılarında Genel Müdürlüğümüzce yürütülen bir çalışma ile ilgili olarak Niğde Müzesinde bulunan ve Etnoğrafik Eserler Defterine kayıtlı olan el yazması- taş baskılı nadir eserler vasfında ve toplamda 51 adet yazma eserin Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne devredildiğini biliyoruz.
Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünü son ziyaretimizde geçmiş dönemlerde gerek kütüphanelerimizden gerekse müzemizden giden bu nadide eserleri de görme şansına sahip olduk. Hepsi birbirinden değerli olan bu eserlerden en çok dikkatimizi çeken ise ağaçtan yuvarlak bir muhafaza kutusuna sahip altıgen kağıt üzerine at kılı ile yazılı olan toplamda 191 sayfalı olan Kur’an-ı Kerim’dir. Bu olağanüstü sanat eserinin sayfalarında tezhip sanatı yanında farklı renklerle de hareketlendirmeye gidilmiştir. Hacimsel olarak oldukça küçük yapıdaki el yazması Kur’an-ı Kerim’i çıplak gözle okumak oldukça zordur. Mercek ile okuduğumuzda Kur’andaki hat tekniklerine harfiyen uyulduğu görülmektedir.
Niğde Müzesinden giden iki adet ceylan derili toplamda 1100 sayfalık kitaplar da dikkat çekicidir. Ermenice el yazması bu kitaplar oldukça ağır olup hacimli yapıdadırlar. Kitaplarda bazı sayfalarda katedral, kilise resimleri yanında dini bezeme ve motiflerle süslenmiş olduklarını görebilmekteyiz. Diğer bir eser ise Karamanlı Hıristiyan Ortodoks cemaatine ait 1878 tarihli dua kitabıdır.
Kimi zaman bize yazma eserlerin neden Konya’ya gönderildiğini soruyorlar. Bu kitaplar orada son derece korunaklı ve iklimlendirmeli ortamda muhafaza edilmektedir. Konya El Yazmaları Bölge Müdürlüğü aynı zamanda bir kitap hastanesidir. Burada uzmanlarca nadide eserlerin bakım ve onarımları yapılmakta, her sayfa itinayla dijital ortama aktarılmaktadır. Niğde’den giden tüm kitapların bulunduğu rafları inceledik ve bu kitapların tamamının dijitale aktarıldığını tespit ettik. Bu konuda araştırma yapacak olanlar için eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan bu kütüphaneyi gezdiren, engin bilgisiyle bizleri aydınlatan, Yazma Eserler Bölge Müdürü Sayın Bekir Şahin beyefendiye çok teşekkür ediyoruz.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.