Niğde Üniversitesi, Dünya Yumurta Günü nedeniyle hazırladığı program üniversite Mühendislik Fakültesi Anfi-1 Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Nizamettin Bilhan, akademik personel, il müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu yaptı. Şekeroğlu konuşmasında, “Ticari yumurta üretiminde 1970’li yıllarda başlayan Türkiye, üretim alt yapısını sürekli geliştirerek ve kalitesini yükselterek dünya yumurta üretimine önemli katkıda bulunmaktadır. Sürdürülebilir bir yapıya sahip Türk yumurta sektörü hem kendi insanının hayvansal protein ihtiyacını karşılamakta hem de birçok ülkeye yaptığı ihracat ile insanlığın beslenmesine katkı sunmaktadır” dedi.
Program, Şekeroğlu’nun konuşmasının ardından “Haydi Türkiye Başarılı Çocuklar İçin Günde Bir Yumurta” konulu panelle devam etti. Panelin başkanlığını Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yıldırım yaptı. Yıldırım konuşmasına yumurtanın önemi hakkında bilgiler vererek başladı. Yıldırım, “Yumurta kanatlılardan elde edilen önemli bir besin maddesidir. Besinlerle ilgili yasal düzenlemelerde yumurta ifadesinden tavuk yumurtası anlaşılmaktadır. Yumurta, insan organizmasının ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin hemen hepsini içermesi açısından çok değerli bir besin maddesidir. Yumurta, bütün yaş grubu insanlar için dengeli ve doğal bir besin kaynağıdır. En önemlisi ucuz ve kolay bulunabilir bir besindir” dedi.
Yıldırım ayrıca yumurtanın bölümleri, kimyasal bileşimi, madde içeriği hakkında geniş bilgiler verdi. Konuşmasının sonunda yumurtanın düşük enerji içeriğine karşın, birçok elzem besin öğesini yüksek oranda bulunduran besin değeri yüksek bir gıda maddesi olduğunu söyleyen Yıldırım, bu nedenle yumurtanın insan beslenmesinde özellikle de fiziksel ve zihinsel gelişim aşamasındaki çocukların beslenmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Panelin ikinci konuşmacısı Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu oldu. Türkiye’de kanatlı sektörü konusuna değinen Şekeroğlu, “ Dünyada hayvancılığın tüm üretim dallarında endüstrileşme süreci yaşanırken Türkiye’de sadece kanatlı sektörü bu gelişmeye ayak uydurabilmiş, hayvancılık sektörünün diğer dallarına göre daha hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu gelişme genetik ve ıslahta sağlanan bilimsel gelişmelerin yarattığı verimlilik tavukçuluk için büyük alanlara ihtiyaç bulunmaması kırsal kalkınmaya sağladığı fırsatlar tavukçuluğun entansifleşmesini sağlamış ve tüm dünyada kitlesel bir üretim gerçekleşmiştir” dedi.
Konuşmasına yumurta sektörünün özellikleri hakkında bilgiler vererek devam eden Şekeroğlu, dünya yumurta üretiminde Türkiye’nin 11.sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin yumurta üretimindeki seyri, Türkiye de kişi başına düşen yumurta üretimi ve Türkiye’nin yumurta ihracatı konularına da değindi. Panelin son konuşmasını Yumurta Üreticisi Veteriner Hekim Ramazan Gürbüz yaptı. Konuşmasında üreticiler olarak yaşadıkları sorunları anlatan Veteriner Hekim Ramazan Gürbüz, “Bizim en büyük sorunumuz yem sorunu. Yeteri kadar soyayı ve ayçiçek küspesini üretemiyoruz. Soya üretimini yeteri kadar bilmediğimiz için üretemiyoruz” dedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.