Niğde'nin Altunhisar ilçesinde 60 nüfuslu Küme Evleri sakinleri, üç kuşaktır mum ışığında yaşıyor. İlkokul, ortaokul ve lise çağında olan 17 çocuk, evlerinde elektrik olmadığı için mum ışığında ders çalışıyor
Altunhisar ilçesinin Keçikalesi beldesine bağlı Erenler Mahallesi’nin Küme Evleri mevkisinde yaşamlarını sürdüren 60 kişi, yaklaşık 60 yıldır mahallelerine elektrik gelmesini bekliyor. Mahalle sakinleri, oturdukları yerlerin tapulu olduğunu, yetkililere birçok kez müracaatta bulunduklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.
Tapu ve projelerini yetkililere gösterdiklerini ancak elektriğin yine de verilmediğini ileri süren Necati Şimşek, "Ailelerimizle beraber toplandık gittik elektrik veremiyoruz dediler. Halen de müracaat ediyoruz. Lastik keserek ışıklandırma yapmaya çalışıyoruz ancak çocuklar hasta oluyor, zehirleniyor. 500 metre aşağıda, 500 metre yukarıda elektrik var, ikisinin arasındayız ama elektrik yok. 60 senedir burada tapulu arazimizde oturuyoruz. Yaz, kış burada kalıyoruz, elektrik nedir bilmiyoruz" dedi. Şimşek, bu nedenle çocuklarının da eğitimden geri kaldığını, ilkokul ve lise çağındaki 17 çocuğun mum ışığında ders çalıştıklarını belirtti.
Hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Yunus Şimşek (43) de, 60 yıldır elektriklerinin olmadığını ve bu nedenle mağdur olduklarını belirterek, şöyle konuştu "Burada elektriğimiz olmadığından dolayı mağduruz. Şarj aletlerimizi beldeden doldurup geliyoruz. Burada babam 60 yaşında elektriği hiç görmeden öldü. Ben 43 yaşındayım, 9 tane çocuğum var elektriği ben de görmedim, çocuklarım da. Evimizden 180 metre uzaklıktaki ana yol kenarından elektrik hattı geçiyor, ama elektrik alamadık. Bütün yetkili kişilere seslendik, sesimizi duyuramadık. Yetkililerden yardım bekliyoruz."
Yunus Şimşek’in eşi Dudu Şimşek (42) ise elektrik olmadığı için 4 bebeğinin öldüğünü ileri sürdü. 13 çocuğundan 4’nü kaybettiğini, 9 çocuğunun hayatta olduğunu anlatan Dudu Şimşek, "Karanlıkta göremediğim için çocuğu sırtüstü yatırıyorum sanmışım, yüzüstü yatırıyormuşum" dedi. Dudu ve Yunus Şimşek’in çocuklarından lise 1. sınıf öğrencisi Recep Şimşek de, bir gece karanlıkta dengesini kaybedip yüzünü sobada yaktığını, bu nedenle okula gidemediğini ve Açık Öğretim Lisesi’nde öğrenimine devam ettiğini anlattı.
Recep Şimşek, "Lise 1 öğrencisiyim. Buraya geldiğimde gündüzleri de çalışamıyorum, geceleri de. Geceleri mum ışığında gözüm ağrıyınca soba söndü mü diye bakacaktım, yüzümü yaktım. O nedenle insan içine çıkamadım, utandım. Okula gidemediğim için derslere de çalışamadım, dersten de soğudum. Benim adım da Recep, ben de Recep Tayyip Erdoğan gibi başbakan olmak istiyorum, ama olamıyorum.
Buradan sayın Başbakanım Recep Tayyip Erdoğan’a (lütfen buraya ışık verin) diyorum" diye konuştu. Küme Evlerinde yaşayan bir başka aileden Nermin Şimşek ise elektrik olmadığı için evlerinde üç ailenin yaşadığını belirterek, "20 yıldır ben buradayım, elektriğimiz yok. 8 çocuğum var, aynı evde kayınlarımla üç aile yaşıyoruz. Elektrik istiyoruz, sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz de çocuklarımızı okutmak istiyoruz, biz de çamaşır makinesi ve buzdolabı kullanmak istiyoruz" dedi.
Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş da, bahse konu yeri ziyaret ettiklerini belirterek, "MEDAŞ yetkilileri ile görüştüm. Kaymakamlık ve Keçikalesi Belediyesi olarak, ortak proje ile oranın elektrik sorununu gidereceğiz" dedi.
Keçikalesi Belediye Başkanı Lütfi Öztürk ise Küme Evlerinde bulunan evlerin yasal olarak herhangi bir sıkıntısı olmadığını, elektriğin bağlanması için yetkililerle birçok kez görüşüldüğünü söyledi. Öztürk, şunları kaydetti "Su ihtiyaçlarını biz karşıladık. Oradaki evler kaçak değil. Belediyemizde su abonelikleri var. Ben iki sene elektriklerin bağlanması için uğraştım ama sonuç alamadım. Bize verilen bilgi hane sayısı az olduğu için bağlayamayız dediler."
MEDAŞ Altunhisar İşletme Şefi Adem Yavuz da, kendilerine yapılan bir müracaat olduğunu doğrulayarak, çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.