Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer “ Taş eserler için Niğde ve Bor’da Müzeler açılmasını istedi.
Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabınında yazarı olan Ömer Fethi Gürer Niğde ilini köy köy bildiğine dikkat çekerek” nerede ise her adım başında rastladığımız sutun ve sutun başları kimi müzeler için önemli değerler olarak korunmakta Niğde ilinde ise rastgele yerlerde kaderine terk edilmiş halde durmaktadır”dedi.
Ülke genelinde farklı kentlerde müze ve ören yerlerini gezen araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer Niğde ilinin bu bağlamda da değerlerinin farkında olmayan ender illerden olduğunu söyledi.
Niğde Kapadokyanın Başkenti kitabında her köy kasaba ve ilçedeki antik değerleri yansıtmaya ve yüzlerce makalede konuyu gündemde tutmaya çalıştığını söyleyen Ömer Fethi Gürer olması ve yapılması gereken bu eserleri bir taş eserler müzesinde toplamak olduğunu belirtti.
Niğde’de Akmedrese’den müze taşınırken bazı taş eserlerin Akmedrese de kaldığını ve bu eserlerin taşınmadığını söyleyen Ömer Fethi Gürer şöyle dedi-“Akmedrese belediyeye verilmiş oysa burası taş eserler müzesi olmaya en uygun alandır. Hem tarihi yapı ile eserlerin buluşması da sağlanmış olur. Niğde çok yerde atılmış farklı dönemlere ait onlarca taş eser burada korunma ve sergilenmesi sağlamak olasıdır.
Hitit, Frig, Roma, Bizans ,Selçuklu,Osmanlı dönemlerine ait sergilenebilecek eserler, mezar taşları,bitki ve geometrik motifler bulunan sutunlar burada toplanmalıdır. Başka illerde ücretle gezilen eserler Niğdemizde rastgele atılı durmaktadır. Niğde bol olması yok edilmeleri veya yok olmalarını beklemek için bir neden değildir. Niğde ilinde köy köy bu eserler derlenip bir müzede korunmasının zamanıdır. Bor ilçesi de bu bağlamda önemli bir merkezdir. Bor ilçesi de bir taş eserler müzesini oluşturabilecek kadar çok eseri dağınık halde rastgele atılmış durumdadır”dedi.
Ömer Fethi Gürer taş eserlerin sutun sutun başlarının çoğunluğunun kemerhisar’dan getirilme olduğunu da vurgulayarak Kemerhisar Açık Hava müzesi kapanması önemli hata idi. Bir kısım eserleri Kemerhisar’da korumak ve orada da bir açık hava müzesi oluşturmakt a bölge dokusu açısından önemli olacaktır. Niğde merkez , Bor ve Kemerhisar’da açılacak müzeler Niğde tarihi dokusunun zenginliğini sergilemek ve bölge turizminin gelişmesi adına da önemlidir” diye konuştu.
Ömer Fethi Güre rNiğde Merkez, Altunhisar, Çamardı,Çiftlik, Ulukışla ilçeleri köylerinde çok sayıda tarihi önemi bulunan taş eserler ve mezar taşları varlığı bilinmesine rağmen korunmaması geleceğe taşınması gereken bu değerlerin giderek yok olmasına da neden olacağı için Niğde ilinde bir an önce bu yönde çalışma başlatılmasını da istedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.