Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Antik Karatlı’yı da TBMM gündemine taşıdı
Niğde Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde İlinin on bin yıllık tarihinden kesitleri gün ışığına çıkarmak için çalışmalarda bulunuyor.
Niğde ile ilgili yazdığı beş kitap bulunan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yıllardır gündeme gelmesi için uğraş verdiği bölgeleri bu kez bakanlık düzeyinde yazılı sorular ile bakanların ilgisine sunuyor.
Bakanların yazılı yanıtlarını da kamuoyu ile paylaşacağını ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kere Niğde’de çok bilinmeyen Romalılardan kalan kalıntıların bulunduğu Karatlı bölgesindeki durumu sordu.
Gürer şöyle dedi:“ Niğde Karatlı Kasabası Niğde merkeze 36 km. uzaklıktadır. Hitit, Roma, Bizans dönemi izleri olan bölgede birden çok yerde önemli tarihi eserler yer almaktadır. Ne yazık ki define avcıları bölgede önemli zarar vermiş, taş almak adına kasabada kalenin tamamına yakını yok edilirken çok az bir kalıntı kalmıştır. Ayrıca bölgede açık hava müzesi olacak kadar tarihsel eserler bulunmaktadır. Karatlı Kasabasında 24.01. 1991 tarih 947 saylı karar ve 30.03.2007 tarih 1097 sayılı karar ile II derece Arkeolojik SİT Alanı ilan edilen Kuş Kayası mezarlığının korunması, tanıtılması çevre düzenlenmesi adına yapılan bir çalışma var mıdır?
Mezar taşlarındaki işaretler ne anlama gelmektedir? Tatarlar Mezarlığı olarak tanımlanan 24.01. 1991 tarih, 947 sayılı karar ile Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenen alanda koruma, kurtarma ve tanıtma çalışması yapılması düşünülmekte midir? Mezar taşlarında işaretler ne anlama gelmektedir?
Kasabanın güney batısında yer alan vadide on beş kaya mezar vardır ki birisi iki katlıdır. Çevresinde bilimsel kazı çalışması yapılarak bu kaya mezarların tanıtılması ve çevre düzenlerinin sağlanması düşünülmekte midir?
Bir mezar içinde yer alan aşı boya ile çizilmiş resimlerin neyi anlattığı incelenmiş midir?
Karatlı Yeraltı şehri içerisinde temizletme ve aydınlatma çalışması düşünülmekte midir?
? İpekyolu olarak tanımlanan, kağnıların izleri ile şekillenmiş yer altı şehri ve yeraltı yerleşmelerinin yakınında yer alan yolun koruma altına alınması düşünülmekte midir? Tamamına yakını yok edilen kaleden kalan son kalıntının kurtarılarak korunması düşünülmekte midir?
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.