Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde geçtiğimiz günlere hizmete giren Robotik yürüme Cihazıyla yürüyemeyen vatandaşlara umut oluyor.
Cihazla birlikte animasyon programla yürüyen vatandaşlar, doktorların ve cihazın desteğiyle moral buluyor.
Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde tedavi gören bir hasta, hastaların buraya tedaviye gelip bu psikolojiyi tatmasını istediğini söyledi.
Psikolojik olarak çok güzel bir tedavi yöntemi olduğu söyleyen hasta, ‘yürüme cihazının kas güçlendirmesi noktasında süper bir teknoloji diyebilirim. Çok destekleyici bir tedavi yöntemi. İyi geldiğini ve hastalara yardımcı olduğunu düşünüyorum. Tabi ki doktorlarımızın da katkısı var bu tedavi sürecinde. Kendilerinin sabrı ve iyi niyeti hastalara ayrı bir tedavi olarak geri dönüşüm yapıyor’ dedi.
Yüksekten düşme veya trafik kazası sonrası felçli olan hastalara yürüme cihazıyla tedavi sürecine büyük katkı sağladığını belirten Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi Uzman Doktor Tuba Yüksel Aydıner, cihazda bulunan görsel ekranlar hasta kendisi orada yürüyormuş hissi verdiğini söyledi.
Doktor Aydıner açıklamasında şunları söyledi; ‘robotik cihazımız daha çok spastik felçli hastalar dediğimiz çocuklar, yüksekten düşme sonrası yada trafik kazası sonrası felçli kalan hastalarımızın tedavisi için kullanıyoruz. Bu cihazımızın amacı gördüğünüz gibi hastamız cihaza bağlanıyor. Eğer kendi güç, kuvveti var ise kendi kuvvetiyle de katılım sağlayabilir yada cihazın kendisi bütün hareketleri yaptırır. Buradaki amacımız, hastanın mevcut kas kapasitesini korumak yada hasta yürüyemiyorsa, hiç yürüme kapasitesi yoksa görsel bir ekranımız var. Amaç görsel ekrana hasta kendisi bakarak orada yürüyormuş gibi hissini yaratmaktır. Bir de burada ödül gibi çip paralar vardır. Para toplama hastalığı olan, kendi gövde kontrolüyle bu şekilde hareket ettirebilir. Bu şekilde bir nevi günlük hayatta yürüyormuş hissi yaratır’ dedi.
NİĞDE Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltan ve yürüyüş egzersizi yaptıran Robotik Yürüme Cihazı kuruldu.
NİĞDE Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltan ve yürüyüş egzersizi yaptıran Robotik Yürüme Cihazı kuruldu. Yaklaşık 1 milyona mal olan Robotik Yürüme Cihazı hastanede ilk hastasıyla tedaviye başladı.
Niğde Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Fatih Balcı, Türkiye genelinde 20 ile Robotik Yürüme Cihazı verildiğini bunlardan bir tanesinin de Niğde olduğunu belirterek: Niğde Devlet Hastanesi olarak, robotik yürüme cihazını Niğde ye kazandırmış olmanın onur, mutluğunu ve sevincini hastalarımızla yaşıyoruz” dedi.
Cihaz hakkında bilgi veren Balcı: “ Robotik yürüme cihazı ilk olarak 1925 yılında bir fikir olarak ortaya çıkmışsa, Amerika da kullanmaya başlanmışsa da 2002 yılında onayı alınmış ve 2002 den sonra Avrupa da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye de kamu hastaneleri kurumunun yaptığı son girişimlerle 20 ile bu cihaz temin edildi. Dolayısıyla sağlık alanın da bir önce ki sekreter Hakan Bayraktar’ın girişimiyle başlatılmış olan bu robotik yürüme cihazının süreci bizim genel sekreterliğimiz sürecinde tamamlandı ve faaliyete geçmiş oldu. Fizik tedavi uzmanlarımızın da verdiği bilgiler doğrultusunda robotik yürüme cihazı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş ve yürüme fonksiyonunda her hangi bir sebeple omurilik, beyin ya da ortopedik sebeplerle azaltmış bu fonksiyonda kişilerin yürüme fonksiyonunu gergi kazandırmaya yönelik bir tedavi olacaktır.
Yalnız şunu unutmamak lazım bu sadece yürüme fonksiyonu olarak düşünülmemeli bu tür hastaların yürümemeye bağlı damarlarında oluşabilecek tıkanıklıklar, yatak yaraları ve psikolojik etkiler bunların tamamını yürüme cihazıyla vücut sağlığına da faydalı olacak şekilde tedavi edilmiş olacak. İnşallah bu gün ilk hastamız, ilk hastamızı buraya alabilmek hepimizi sevindirdi. İnşallah bundan sonra da devam ettireceğiz. Özellikle trafik kazalarında ve başka sebeplerde beyin ya da aşağı doğru omurilik ya da kas hastalıkları ya da ortopedik nedenlerle yürüme yeteneğindeki sıkıntıları çözmeye yönelik bir tedavidir. Cihazın diğer bir artısı ise çocuklara yönelikte uygulanabiliyor. Ekrandaki avatar sayesin de puan toplama yöntemiyle çocuklar aynı anda hem oyun hem de tedavi bulma fırsatı bulacaklar. Cihaz tamamen yerli üretim ve tam teknolojiyle üretilmiş bir cihazdır. Buda ülkemiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.