Türk Kültür Varlıkları Envanteri: NİĞDE kitabı tanıtıldı
Abone Ol
Bugün Niğde Valiliğinde yapılan toplantı ile Emitt fuarı değerlendirildi. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, İstanbul'da 19'uncu kez düzenlenen, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında (EMITT) Niğde'yi en iyi şekilde tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.
Niğde Valiliği Toplantı Salonu'nda fuar ile değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, dünyanın en büyük 5'inci turizm fuarı olan Emitt Fuarında, Niğde standına ilginin yoğun olduğunu ifade etti.
Vali Kılıç, insanların ve turizm acentelerinin ilgisinden memnun kaldıklarını belirterek, " Turizm alanında çeşitliliği artırmak gerekiyor. Bilindiği gibi dağ, kış, doğa, kaplıca ve sağlık turizmi konusunda gayretlerimiz var ve bu gayretlerimiz artık ete kemiğe bürünme durumuna geldi. Niğde'mize en güzel şekilde hizmet edecek, zenginleşmesine ve refahın artmasına katkıda bulunacak bir alan turizmdir, olmazsa olmazdır. Eğer turizmde iddialı olmak istiyorsak yapılması gereken ilk iş konaklama kapasitesini yeterli hale getirmeliyiz. İnsanlar standımıza akın akın geldiler ancak konaklama kapasitesi noktasında cevapsız kaldık" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak ise fuarın çok verimli geçtiğini ifade ederek, fuarda yaklaşık 15 bin dergi, broşür ve CD dağıtarak Niğde'nin tanıtımını yaptıklarını anlattı.
Bundan yaklaşık üç ay önce yayınladığımız Türk Kültür Varlıkları Envanteri, Niğde isimli kitabı hazırlayan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Özkarcı 'nın da bulunduğu Valilikdeki toplantıda kitabın tanıtımı yapıldı.
Niğde Valiliği Toplantı Salonu'ndaki tanıtımda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, kültür varlıklarının insana, ülkeye, sonraki nesillere ve turizme kazandırılmasındaki ilk adımın envanter çıkarmak olduğunu ifade etti. Öncelikle kültür varlıklarından haberdar olmak gerektiğini vurgulayan Kılıç, " Niğde Selçuklu şehridir. Her ne kadar Hititliler döneminde kurulan bir şehir olsa da 5 bin yıldır etkisini, gücünü kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bir şehir" dedi.
Envanter çalışmasının Niğde için faydalı olacağını belirten Kılıç, "Benim dahi bilmediğim çok sayıda eserin envanterde kayıt olduğunu gördüm, kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca başlatmış olduğumuz, kentin taşınmaz kültür varlıklarının tamamının yeniden elden geçirmek onarmak ve inşaa etmek üzere çalışmalara başlayan ekibe de ışık tutacaktır" diye konuştu.
Prof Dr. Mehmet Özkarcı da Ata türk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2 cilt halinde yayınlanan kitabının Devlet Planlama Teşkilatı ve Türk Tarih Kurumunca desteklenen proje kapsamında hazırladığı söyledi.
Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde isimli kitabın 20 yıl gibi bir sürede hazırladığını anlatan Özkarcı, "Bu çalışmamızda mevcut olan mimari eserlerin büyük çoğunluğu ilk defa tarafımızdan tespit edilerek bilim dünyasına tanıtıldı. 2 ciltten oluşan kitabın birinci cildi 802 sayfa, ikinci cildi ise 863 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın içeriğinde, merkez, ilçe, belde ve köylerinde yer alan toplam 215 mimari eser tespit edildi. Bu tarihi eserlerimiz 399 çizim, bin 505 fotoğraf ve arşiv belgeleriyle desteklenerek mimari ve süslemeleri yönünden ayrıntılı bir şekilde yer aldı" ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Özkarcı, ayrıca yapılarda bulunan kitabelerin çözümlenerek, orjinal metinleri ve okunuşlarıyla birlikte yer verildiğini vurguladı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Borhaber sitemize
abone olun.