Tarih boyunca Niğde farklı alanlarda çok başarılı değerler yetiştirmiştir.
Bakanlar, profesörler, milletvekilleri, Bilim adamları, eğitimciler, her meslekte en yukarı sayılan zirveye ulaşmış Niğdeliler bilinmektedir.
Yıldız Kenter’den Timuçin Esen’e, Oktay Akbal’dan Yavuz Donat, Toğay Bayatlı’ya, Erdal Şafak’a, Hikmet Altınkaynak’a, Muzaffer Buyrukçu’ya kadar sanatçı ve edebiyat dünyasında da yakın dönemde de önde tanınan isimlerimiz vardır.
Yüze yakın Niğdeli profesör benim saptadığım isim vardır. Bu isimlere yenileri de eklenebilir. Şairimiz Ozanımız da az sayılmaz.
Bu isimlerin çoğu Niğde dışında ya da Niğde ile bağı sınırlıdır Birkaç kişi Yavuz Donat, Hikmet Altınkaynak gibi uğraş ve çabası bilinse de genelin Niğde ile doğdukları yer olarak kalmıştır.
Buna karşın Niğde’yi yaşayan, Niğde düşünenlerin sayısında düne göre artış vardır. Sınırlıda olsa düne göre daha iyi sayılacak çabalar bulunmaktadır.
Dağcılık, Gezi, Spor, Çevre ile ilgili Niğde’de olumlu bir gelişmeden de söz etmek olasıdır.
Bu bağlamda ADD, ÇAĞDAŞ YAŞAM, NİDOS, NİFAD, ÇEVRE DERNEĞİ, YAZSANBİR gibi sivil toplum kuruluşlarının girişimleri de önemlidir.
Fotoğraf seven gençlerin buluştuğu yeni sayılacak NİFAD sergileri ve çabaları da dikkat çekicidir.
Niğde ve bölgesinde fotoğraf sanatının geliştirilmesi, fotoğraf eğitimleri ile fotoğraf çekim tekniklerinin yükseltilmesi, fotoğraf ile toplumsal bir bağ oluşturulması ve fotoğrafa gönül verenleri bir araya getirmeyi amaç edinen NİFAD( Niğde Fotoğraf Amatörleri Derneği ) 5 Ekim 2010 tarihinde kurulmuştu.
NİFAD artık katıldığı karma fotoğraf sergiler ile dikkat çekiyor.18 Nisan 2011’de Gümüşler Manastırı’nda,1-2 Ekim 2011 ve 1-4 Kasım2012’de Niğde Günlerinde,10 Kasım 2012 – İstanbul Büyükçekmece Kültür park'ta açılan sergide (Türkiye'nin farklı il ve ilçelerin sergisinde NİFAD üyelerinin 12 fotoğrafı ) yer aldılar.
Son olarak 24 -30 Kasım 2012 –Öğretmenlere armağan edilen ‘’24 kare Öğretmenler Günü Sergisi’ Niğde Akmedrese’de düzenlendi.
M.Doğan Şahiner, Fatih Kızılkaya ve Şabettin Kopan’dan oluşan üç kurucu üyenin öncülüğünde 70 kişiye eren ekip ile çalışmalara devam ediyorlar.
Bölgede kültür ve turizm potansiyeli fotoğrafa sanatı için oldukça geniş.
Kapadokya’nın güney topraklarını oluşturan Niğde’nin tanıtımına da katkı sağlayan etkinlikler, sergiler ve fotosafarilerle olumlu çaba gösteren grupta Bahar Şahiner ve Selma Tekeli gibi bayan üyelerde aktif çalışma içindeler.
NİFAD Denetim Kurulu Başkanı Sema TEKELİ Niğde Tv de 8 yıl görev yaptı.
Fotoğrafa ilgi duyan ve bu anlamda düzenlenen karma sergilerde resimleri de yer alan Sema Tekeli düşüncelerini şöyle anlattı-“Habercilik bir tutku olduğu gibi fotoğrafçılık da öyle. Muhabirliği bıraksam da fotoğrafçılık devam ediyor. Yaklaşık 10 yıldır fotoğraf çeksem de profesyonelliğe adım atmak dernekle başladı. İnsanın psikolojisine inanılmaz iyi gelen, doğa ile baş başa kalınırken aklınızda sadece kafanızda çektiğiniz fotoğrafı kadraja yansıtma çabası olan bir ruh terapisi gibi geliyor bana. ilgim hep vardı ama bu kadar üzerine düşme sebebim hem gördüklerimi başkalarına da aktarabilmek, paylaşabilmek isteği hem de ruhuma iyi geldiğine inanmam. Niğde’nin tanıtımı. Niğde’de yaşayanların bile görmedikleri,bilmedikleri güzellikleri görülebilir hale getirme gayreti ve bu konuda da bu şehre olan vefa borcunu küçük de olsa ödeme isteği benimki.”