Haber: Selim GÖKEL

İlk yazılı tarım anıtı M.Ö. 742.  Yılında Ereğli – İvriz’deki  Tuvana Kralı Warpalwas’ın elinde üzüm salkımı ile resmedilen anıttır. Anıtta ;” Ben hâkim ve kahraman Tuvana Kralı Warpalawas. Sarayda bir prens iken bu asmaları diktim. Tarhundas onlara bolluk ve bereket versin.” Yazar.

Niğde”de Antik Çağ, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi dahil Şarap üretimi yapılıyormuş. Bütün Türkiye'de, iç piyayasada satılıyormuş. 

1950 Yılında Niğde’de 1 Milyon 600 bin ton özel sektör şarap üretiliyormuş.

Anadolu Şarap rotasında Niğde’de var.

Niğde’de 2 bin yıllık antika şarap testileri yakalandı.

Yeditepe Üniversitesi   Şarap Bilimi Bölümü var.

Hayatını Kaybeden Öğretim Üyesi Tutku Ceren İçin Üniversitede Tören düzenlendi Hayatını Kaybeden Öğretim Üyesi Tutku Ceren İçin Üniversitede Tören düzenlendi

Dünya’da Türkiye’de gastronomi, gürme, yeme, içme, kültürü  şarap ile birlikte anılır.  Türkiye’de de şarap turizmi oluşmuş. Niğde'den üzüm omcaları götürülmüş.  Ticari üzüm bağları oluşturulmuş, marka olmuş şaraplar üretiliyor. 

Niğde Belediyesi’nin katkıları ile son 4 yıldır Niğde’de Gastronomi Festivali yapılıyor. Bu konuda güzel işler yapılıyor.

Bu bilgiler ışığında Borhaber.net olarak Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e sorduk.

“Sayın Başkan gastronomi konusunda güzel işler yapıyorsunuz yeme içme kültürü konusunda. Fakat bu toprakların binlerce yıllık bir kültürü var, şarap kültürü var. Neden bu kültür de ikame edilmiyor? Bunu özel sektör eli ile, özel sektörü destekleyerek Nevşehir örneğinde olduğu gibi yapılabilir mi?

 

ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYAN İKİNCİ BİR KURUM GÖREMİYORUM

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in cevabı;  Aslında şarap içilmesi desteklenmez tabii ki. Ama elbette Niğde'de turizm gelişecekse biz belediye olarak elimizi taşın altına koyarız. Ama maalesef ikinci bir kurum göremiyorum. Elini taşın altına koyan, elini taşın altına değil, ben buradayım diyen iki kurumu da görmüyorum. Normalde gastronomi sadece belediyenin işi mi yani? Bakın Antep'e gidin bakalım belediye gastronomi üstüne ne kadar çalışmış. Doğru belediyede çalışmış, atıyorum ticaret odası ne kadar çalışmış, üniversitesine kadar çalışmış, diğer kurumları ne kadar çalışmış. Özel İdare ne kadar elini taşın altına koymuş. Yani bir bakın sadece. Bizdeki sıkıntı şu. Maalesef Niğde'de her şey belediyeden bekliyoruz ama beklersin biz her şeye razıyız. Biz ortaya çıktık.

ŞEHRE TURİST GELECEKSE EVET ŞARAP GEREKLİ

Yani biz elimizi  taşın altına koyacağız. Dediğimiz gibi şarap evet turizm için gerekli. Sonuçta bu şehre turist gelecekse, akşam vakit geçirmek istiyorsa geçirecek. Yani şarap içmek istiyorsa bu ortamı sağlamak lazım. Turizmi geliştireceksek, yok eğer geliştirme derdin yoksa,  ben kendi içime kapanacağım diyorsan da kapanabilirsin. Buna da saygı duyulur. Ama bence bu şehirde turizmin gelişmesi lazım. Turizm geliştiği zaman istihdam oluyor, tarihi koruyorsunuz.

KALE PROJESİNDE BİR KİŞİ RESTERASYON YAPTI MI?

AMA BİZ YAPMAYA KALKTIK ORTALIK AYAĞA KALKTI

 Kale Projesi'nde mesela turizmi geliştirmek adına yapıyoruz. Ama biz tarihi koruyup gelecek nesillere de miras bırakacağız. Bütün evler yıkılıyor. Şimdi biz kale projesine girdik. Millet bas bas bağırdı. Orası şöyle kıymetli, böyle kıymetli, öyle kıymetli olan yere ben belediye başkanı olup Niğde Belediyesi olarak oraya girene kadar niye bir Allah'ın kulu girip bir taşına dokunmadı? Bu kadar kıymetli yere bir tane taşına dokunan kimseyi gördünüz mü? Kale Mahallesi içerisinde? Bir tane restorasyon gördünüz mü? Ama Niğde Belediyesi yapınca   ortalık ayağa kalktı. Niğde Belediyesi olarak biz tarihi koruyacağız, adı üstünde koruma projesi,  ama yok ediliyor diye ortaya çıkıyorlar. Öbür işler de öyle.

BİZ ŞARAP YAPMAYIZ.

ÖZEL SEKTÖR YAPMAK İSTERSE ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ.

Dediğim gibi ben turizm gelişsin diye uğraşıyorum. Zaten orada da bir özel sektör bir şey yapmak isterse belediye olarak elimizden geleni yaparız. Ama şarap yapar mıyız? Yapmayız” dedi.

Editör: Selim GÖKEL