EKONOMİ

Gürer, “İcra daireleri fabrika gibi çalışıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 8 ayında kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen 870 bin 513 kişinin bankalar tarafından icraya verildiğini söyledi.

Abone Ol

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 8 ayında kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen 870 bin 513 kişinin bankalar tarafından icraya verildiğini söyledi. Gürer, 1 Ocak -6 Ekim tarihleri arasında icra dairelerine gelen dosya sayısını ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 10 milyon 444 bin olduğunu belirtti. 

Gürer, “TOBB verilerine göre  Ocak-Ağustos arası 47 bin 394 şirket veya gerçek kişi ticari işletme kapandı. Kayıt dışı olup kapanan işyerleri bu verilerde yer almıyor” dedi. 

EKONOMİDE DENGELER OYNAK 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomi yönetiminin zam ve yaygın vergi ile oluşturduğu kamu ve hazine gelirlerine yansıyan artışın Vatandaşın daha yoksullaşmasana yol açtığını söyledi. Gürer “AKP zihniyetin her bakan değişimi ile farklılaşan ekonomi uygulamalarında yeni süreçte zam, vergi, düşük taban fiyat, düşük ücret olarak şekillendiğini, kamu ürünlerinde zam ve adil olmayan vergi uygulamaları ile hazine gelirlerinde artışa karşın vatandaşın enflasyon karşısında daha da yoksullaştığını belirtti. Yanlış yönetimin faturası halka çıkarıldığını başta emekli olmak üzere her kesimin ciddi sorunlarla boğuştuğuna işaret etti.

Son iki ayın ekonomik verileri üzerinden bir değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra takibinde olan vatandaşların sayısının sürekli arttığı, icra dairelerinde yeni dosyalar için yer kalmadığını  ve fabrikaların üretim sorunu yaşadığı süreçte icra dairelerinin fabrika gibi çalıştığını belirtti. 

FAİZ ORANLARI ARTMASINA RAĞMEN KREDİ UMUT

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüketici kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 5’e, yıllık yüzde 60’a yaklaşmasına rağmen bireysel kredi kullanımındaki dikkat çekerek, “Özellikle yüksek enflasyon ve geliri harcamasına yetmeyen vatandaşlar kredi kartlarıyla harcayarak borçlanmaya devam ediyor” dedi.

542 BİN KİŞİ KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEDİ 

Bankalar bu yılın ocak-ağustos döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen toplam 561 bin 930 ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 542 bin 996 kişiyi icra takibine aldığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 870 bin 513 vatandaş bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ya da her ikisini birden ödeyemediği için icraya verildi” dedi. 

İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYA 10 MİLYON 444 BİNE ÇIKTI 

1 Ocak- 6 Ekim 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında artarak 10 milyon 444 bine çıktığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 22 – 29 Eylül haftasında 34,9 milyar lira artarak 2 trilyon 466 milyar liraya yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 7,4 milyar liralık yaşanırken, kredi kartı borç bakiyesinde ise 27,5 milyar lirayla oldukça yüksek miktarda bir artış oldu. Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 32,9 oranında artarak 1 trilyon 489 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 115,3 oranında artarak 977 milyar liraya yükseldi” açıklamasında bulundu. 

BANKALARIN İCRALIK KREDİ ALACAĞI 39,7’YE YÜKSELDİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacaklarının ise yılbaşından bu yana 9,4 milyar liralık artışla 39,7 milyar liraya çıktığını da ifade etti.

VATANDAŞ İCRA KISKACINDA 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel tüketim ürünlerine neredeyse her gün gelen zamlar, yüksek enflasyon ve ekonomik krizin başta dar ve sabit gelirliler olmak üzere vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, “AKP diğer tüm alanlarda olduğu gibi ekonomiyi de ne yazık ki iyi yönetemiyor. Siyasi iktidarın bu konudaki beceriksizliğinin faturasını vatandaşa ödetiyor. Vatandaş, evine ekmek götürmekte zorlanıyor. Günü kurtarmak için kredilere ve kredi kartlarına yüklenen vatandaşlar, borçlarını ödeyemeyince, icra kıskacı ile karşı karşıya” diye konuştu. 

KAPANAN İŞYERİ ARTIYOR 

Ülkemizde ekonomik sorunlara değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidar mevcut uygulamalarını marta kadar sürdürüp sonrasında daha da ağırlaşan vergi ve kamu zamları ile hazine açıkları giderilmeye çalışılacağı anlaşılıyor. Taban fiyat düşük tutulması Mısır’dan sonra Şekerpancarında da sürdürüldü. Esnaf krediye erişimde sıkıntı yaşıyor. İflas ve iş bırakmalarda artış var.  TOBB’un verilerine göre bu yıl ocak-ağustos döneminde 47 bin 394 şirket veya gerçek kişi ticari işletme kapandı.

Yeni açılan şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayısının yüzde 6,1 oranında azaldığı bu dönemde kapananların sayısı ise yüzde 15,9 oranında artış gösterdi.

Aynı dönemde yeni tescil edilen esnaf sayısı ise yüzde 7,4 oranında artarak 210 bin 521’e yükselirken, kapanan esnaf sayısı ise yüzde 19 oranında artarak 88 bin 731’e yükseldi. Bu arada yıllardır faal olup kayıt altına alınmamış olanların kayıt altına alınması yeni işyeri gibi tanımlanması dikkate alındığında yeni değil kayıt dışı kayıt içine alındığını da belirtmekte yarar var. Son ekonomik uygulama ile işsizlik ve kapanan işyeri sayısında artış olacağı işletme sahipleri ve esnaflarda görüşmelerimizde anlatıyorlar. Kayıt dışı olup kapanan işyerleri ile ilgili veri yok ancak faaliyet son veren ve işyeri boşaltan işyerleri caddelerde dikkat çekmeye başladı. Kiralık tabelası asılı  boşalmış işyerleri olağanlaştı. İşini daraltan ya da ürün satıldığında aynı fiyata yerine koyamayacağım için satılmazsa daha çok kazanıyorum diye ifade eden esnaflarda var. Ayrıca kredi dağıtımında bankalar geçmişe göre oldukça kredi vermeyi daraltıldığı da ifade ediliyor” dedi.