CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Niğde’nin Çiftlik ilçesindeki peri bacaları, mağaralar ve yer altı şehri gibi tarihî zenginliklerin turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Gürer, bölgedeki çalışmalara hız verilmesi çağrısında bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Niğde ili Çiftlik ilçesi sınırları içinde yer alan tarihî ve kültürel zenginliklerin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Gürer, Bozköy kasabasında yer alan Ülke Deresi Tıraz bölgesindeki peri bacaları, mağaralar ve yer altı şehri gibi tarihî alanların, bölgenin kültürel değerlerini günümüze taşıdığını ifade etti. Ancak bu değerlerin turizme kazandırılması için yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını ve tamamlanmadığını belirterek, “Bu süreç devam ettirilmelidir.” dedi. 

“YER ALTI ŞEHRİ TURİZME KAZANDIRILMALI” 

Niğde’de kiralık ev sıkıntı çığ gibi büyüyor Niğde’de kiralık ev sıkıntı çığ gibi büyüyor

Gürer, 2015 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgedeki yer altı şehrinde yapılan kazı ve temizleme çalışmalarının yarım kaldığını hatırlatarak, bu çalışmaların bölgenin gelişimine katkı sunacağını ifade etti. “Yer altı şehrindeki tünel, galeri ve odalar turizme kazandırılmalı, çevresindeki düzenlemeler yapılmalıdır.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. 

“ÇİFTLİK İLÇESİ TARİHİ DOKULARLA ZENGİNLEŞİYOR” 

Gürer, Çiftlik ilçe merkezindeki tarihî dokunun ve çevredeki yerleşim alanlarının da öne çıkarılması gerektiğini belirtti. Azatlı kasabası, Kömürcü, Kula, Kitreli, Şeyhler Divarlı, Kayırlı, Ovalıbağ, Narköy ve Gösterli gibi bölgelerin tarihin zengin izlerini taşıdığını ifade eden Gürer, “Bu bölgelerdeki tarihî dokulara değer verilmeli, gün ışığına çıkarılmalı ve gerekli çalışmalar yapılmalıdır.” diyerek Niğde’nin tarihî ve kültürel zenginliklerinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

TURİZM VE TARİHİ KORUMA ÇAĞRISI 

Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin tarihî ve kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için daha fazla çaba gösterilmesini talep ederek, bu bölgelerin turizme kazandırılmasının yalnızca yerel ekonomiye katkı sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda ülke turizmine de önemli bir katma değer sunacağını belirtti. Gürer, ilgili kurumları bu mirasa sahip çıkmaya davet ederek, “Bu değerlerin tanıtılması ve korunması ülkemizin tarihî zenginliklerine sahip çıkmak anlamında çok önemli.” dedi.

Editör: Selim GÖKEL