Niğde’de bu bağlamda önemli bir değer nedense bugune kadar adı bir yere verilmedi. Bu yazımız belki vesile olur. Halit Mengi Mustafa Kemal Atatürk yakın arkadaşlarındandı.21.8.1883 yılında Bor’da doğdu.
Müftüzadelerdendir.Hüsnü Efendi ile Sarımüderislerden Abdülnafi Efendinin kızı Huriye Hanımın birinci çocuklarıdır. Niğde eşrafından İzzet Efendinin kızı Ulfiye Hanımla evlendi. 1900 yılından başlıyarak Bor Hükümet Konağı İnşaat Katipliği,Belediye Katipliği,Tahrirat katipliği,Bozkır ilçesi Maliye Tahsil Müfettişliği,Ereğli ilçesi Tahsil Müfettişliği,Bor Varidat memurluğu, Eğridir ilçesi Mal Müdürlüğü, Beyşehir İlçesi Mal Müdürlüğü,Antalya ili Vergi Memurluğu,İstanbul İstinye ilçesi Mal Müdürlüğü,İstanbul Şile Mal Müdürlüğü,İstanbul Defterdarlığı 2.nci Şube Teknik Memurluğu,İstanbul Hasköy İlçesi Maliye Tahakkuk 1.nci Memurluğu, Karaman Mal Müdürlüğü yapmıştır. Niğde ve Bor Belediye Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur.
1915 yılı sonlarında terfian Aksaray Kaymakamlığına atanmış ardından Karaman Belediye Başkanı olmuşsa da istifa ederek ayrılıp ticaretle uğraşmıştır.Sivas Kongresinde Bor Temsilcisi olarak katıldı. İkinci defa 1920 tarihinde Bor Belediye Başkanlığını seçimle kazadı. 1923 yılında Milletvekilliği seçiminde Cumhuriyet Halk Fırkasından Niğde milletvekili seçildi. 1950 yılına kadar milletvekiliği yaptı. 1950 yılında adaylığını koymadı.Siyasi Hayattan çekildikten sonra Bor’da müttevazi bir hayat yaşamayı sürdürdü. Halit Hami Bey, 4 Eylül 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Başkanlığında toplanan Sivas Kongresi’ne Niğde Delegesi olarak katıldı..
Kuvay-ı Milli örgütlenmesinde bölgedeki öncü isimlerdendi. Kızı Müftela Soyer ‘Eşeğin üzerinde halı atarak halı tüccar diye babasının Sivas’a gittiğini söylerken yolda yakalanma riski nedeniyle kadın çarşafları ile yolculuk yaptıklarını torunu Cengiz Mengi anlattı. Niğde için önemli hizmetlerde bulundu.5 Ekim 1958 yılında Bor’da vefat etti. Halit Mengi Milletvekiliğide yapan oğlu Vedat Mengi derlediği Milletvekilliği döneminde yaptığı çalışmalardan bazı satırbaşları:Aksaray- Bor yolu Aksaray Valisi Ziya beyle Niğde Valisi Hüseyin Bey Çopurzade Mahmut Bilgin’nin Metkavaktaki bağına davet edilerek ikna sureti ile yapılması,Ankara-Adana yolunun Bor’dan geçmesi için Bakanlar kurulundan karar çıkarılması.( Bilahare 1950’den sonra bu karar iptal edilmiştir.), Kütüphane binası,Silo,Halkevi Binası, Bor Belediye Parkı,Demiryolu, Zürra ve Tüccar Bankası,Kışla,Dipsiz suyu yararlı kılınması, Toros dağlarındaki göllerden yararlanma girişimi(Torosların çevresinde beş saat süren büyük gölle diğer ufak göllerin suyunun Bor ovasına akıtmak için Bayındırlık Bakanlığından temin edilen mühendisle Bor Belediye Fen Memuru Abdurrahman Usta göller mıntıkasına gönderilmiş tetkikat yaptırılmış fakat o zaman imkanları ile yapılması mümkün olmadı.),Elmacılık (Bor’da elma yetişmez propagandasını İlaldı’da ki Niğde yolu üzerinde tarlasına elma diktirmek sureti ile yanlış olduğunu ispat edilmiş ve eşe dosta ve hemşerilerimize acı ve tatlı telkin vesilerle bu işe başlamış ve bügünkü mesut neticeye erildi),Elma Fidanlığı,Akçivaran köyüne su getirilmesi,Elma Deresi ıslahı çalışması,
Bahçeli Köşk suyu menbaa temizlenerek su artırılması,Altunhisar Bayat Sularının yararlı kılınması çalışması, eğitim ile ilgili çalışmalarına destek verildi,Çiftehan’ın Atatürk’ün ziyareti ile önemli bir kaplıca olması konusunda öncülük edilmesi, Göçmenlerin iskanı konusunda destek sağlanması,Esnaflarin sorunlarının çözümü ile tarımsal çaba ve çalışmalar ile bölgedeki sorunların giderilmesi için çalışılması, yaşadığı evreleri eski yazı ile derlediği gibi Niğde Tarihi Kitabi yazarı Alberte de vererek kitap için kaynak yaratması gibi hizmetleri bölge için yapmıştır.
Milli Mücadele’de önderlerinden Halit Mengi hizmet üreten bir insan olmadan öte eriştiği makam ve mevkilere göre mütevazi,halktan biri gibi davranan kimliği ile sevgi kazanmıştı. Halit Mengi’nin vefatından önce hazırlamış olduğu vedasının bir bölümünde Bor havalesinde teşebbüsümüzle meydana getirdilen meyvacılık ve bilhassa Amasya elmacılığı halkımızın refahına büyük çapta yardımı edeceği ve etmekte olduğu cihetle çok bahtiyarım. Devamını dilerim.Aziz hemşerilerime, çoluk çocuk dahil cümlesine muhabbet ve selamlarımı ihta ile beni arasıra yad etmelerini niyaz ve arzı veda ederim. (18 Ekim 1958) demişti. Niğde bu kadar emek veren bir değeri mutlaka geçte olsa sahiplenecektir.