Halka Tatlının Anavatanı Çamardı

Abone Ol
Her yerde meşhur olan ucuz ve bol bulunan fakirin fukaranın tatlısı halka tatlının icat edildiği yerin Çamardı’nın Üskül Köyü olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Şerbetli hamur tatlıları sınıfının bir numarası olan tatlımız ülkemizin her yerinde severek tüketilmektedir.
 
Zamanın behrinde yağ şeker ve unu birleştirerek bu tatlıyı yapan ustalar zamanla Türkiye’nin her tarafına dağılarak başlarının üstünde tepsilerle duraklarda pazarlarda bu tatlıyı satmaya başladılar.

 Üskül’den ,Çardacık’tan, Kışlakçı’dan ,Bekçili’den, Elekgölü’nden giden ustalar evlerini tatlı yapıp satarak geçindirmeye başladılar. Tatlıcılık Çamardı’nın bütün köylerine yayıldı. Her köyden insanlar ilkokulu bitirir bitirmez ta çocuk yaşta ülkenin her tarafına tatlı satmaya gitti.

Bekâr odalarında çoluktan çocuktan uzak bir şekilde yıllarca gurbetin izbe köşelerinde hemşerilerimiz bu tatlıyı yapıp sattı. Şimdi bile çoğu yerde Çamardılıyım dediğinde hemen tatlıcı mısın sorusuyla karşılaşmamız mümkündür.
 
Bu tatlının satıldığı yerler muhtelif mekânlar olup zamanla bu mekânlardan birisinin ismiyle anılmaya dahi başladı. Bizde bazılarının koyduğu bu yakışıksız isme karşı bu tatlının mübarek bir tatlı ve mübarek bir nimet olmasından dolayı cami tatlısı denmesi tezini savundum. Şaka biryana bu tatlımızı kahve önlerinde okullarda her yerde satan birisiyle karşılaşmamız mümkündür.
 
Şimdi her ne kadar Adanalılar bu tatlıya sahip çıksalar da bu tatlının doğduğu ve yayıldığı yer Niğde’nin Çamardı ilçesidir. Hatta Çamardı’nın girişine bir dondurma ve tatlı resmi konulup tatlının ve dondurmanın anavatanına hoş geldiniz yazısı dahi yazılabilir.

Bunun dışında Türkiye’nin her tarafına dağılmış Çamardılı tatlıcılar ve dondurmacılar aracılığıyla Niğde’nin tanıtımını içeren broşürler ülkemizin her yerine ulaştırılabilir.
 
Halka tatlının yapılışı kolay yemesi ise zevklidir. Bu tatlı kendine mahsus unu ve pancar şekeriyle yapılırsa tadından yenmez. Ne yazık ki son yıllarda bazı noktalarda ucuza satmak için glikoz ve ucuz yağ kullanılarak yapıldığına şahit oluyoruz. Bu tatlımızın lezzetini kaçırdığı gibi şöhretine de gölge düşürmektedir.
 
Çamardı halka tatlısının sıcakken yenmesi ayrı bir lezzet olup bu esnada daha çıtır ve daha şerbetli olduğu gözlenir. Ayrıca tatlımızı dondurma ile yemekte ona ayrı bir lezzet katacaktır.
Tabi ki damak tadına göre farklı şekillerde tüketilebilir.
 
Çamardı halka tatlısı memleketimizin ülkemize kazandırdığı bir lezzet olarak korunmalı ve kalitesiz malzemelerle yapılmasının önüne geçilmelidir. Antep’in baklavası varsa Niğde’nin de halka tatlısı vardır. Hem bizim tatlımız toplumun her kesimine ve de alım gücü düşük olan vatandaşlarımıza da hitap etmektedir. Bundan dolayı bizde yolu Niğde’ye, Çamardı’ya düşenlerin bu lezzetten mahrum kalmamalarını istiyoruz. Afiyet olsun..