Niğde Belediyesi'nden Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Hizmeti Niğde Belediyesi'nden Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Hizmeti

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen hizmetler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Karaca; “ Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM); sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. “Hastalığa Değil, Sağlığa Yatırım Yapmak” anlayışını önemseyen Bakanlığımız, Sağlıklı Hayat Merkez­leriyle; ülke genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi (sağlık danışmanlığı, röntgen, laboratuvar gibi), birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine (diyetisyenlik hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetleri gibi) erişimi kolaylaştı­rarak hastaneye yığılmanın önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yük­seltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır.

Bu kapsamda Niğde Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görev yapan 2 doktor, 2 diş hekimi, 1 diş teknikeri, 2 diyetisyen, 3 fizyoterapist, 22 ebe ve hemşire, 3 tıbbi sekreter, 5 röntgen teknisyeni, 2 acil tıp teknisyeni, 2 psikolog, 2 sosyal hizmet uzmanı ile; beslenme danışmanlığı, fiziksel aktivite danışmanlığı, kadın ve üreme sağlığı danışmanlığı, kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM) danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı, tütün ve madde bağımlılığı danışmanlığı, koruyucu ağız ve diş sağlığı danışmanlığı hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca yıl boyunca rutin olarak düzenlenen ve planlanan personel eğitimleri, öğrenci eğitimleri ve halk eğitimleri dışında müdürlüğümüzce uygun görülen diğer eğitimler için ilgili şahıs ve kurumlarla iş birliği içerisinde eğitim plan ve programlarını hazırlayıp, bu plan ve programların gerçekleşmesini sağlamak için faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

Editör: Selim GÖKEL