İmam Hatip Meydanına Yeni Camii Ne Kadar Gerekli?

Abone Ol

Niğde İmam Hatip Lisesi Efendibey Kentsel Dönüşümü ile yapılan TOKİ Konutlarının Niğde şehir merkezine bağlayan yol nedeni ile yıkılmıştı. Lise alanının bir bölümü yola giderken bir bölümü ise şuan boş olarak kaldı.

Niğde’de İmam Hatip Meydanı olarak adlandırılan resmiyette Şefik Soyer Meydanı olarak bilinen meydanda bulunan liseden kalan boş alana bugün yapılan açıklama ile camii yapılacağı bildirildi.

Niğde’nin trafik sorunun en çok yaşandığı kavşaklardan olan bu meydana cami yapılması ne kadar uygun… Kavşakdaki trafiğin rahatlatılması gerekirken, daha da yoğunlaşmasını sağlamak nasıl bir belediyecilik mantığı.

DÖRT GİDİŞ-GELİŞ YOLU İLE TRAFİĞİ EN YOĞUN MEYDAN…

TOKİ Konutları yapıldı ve bu konutlara gidiş ve bu konutlardan şehir merkezine gelişi bağlayan çift yol Şefik Soyer meydanına çıkıyor. Bu meydan bir çok aktif yolu bağlayan bir yol.  Bankalar caddesinden geliş ve gidiş. Yeşilburç, Dere Mahallesi, Süleyman Fethi Caddesinin geliş ve gidişi de bu meydana ulaşıyor. Alternatifi olmayan, çok aktif kullanılan nadir kavşaklardan birisi. Sık sık trafik sıkışıklığının yaşandığı bir meydan. Niğde trafiğinin dört ayrı gidiş ve gelişini sağlayan bir kavşak.

MEYDANA ALT GEÇİT VE YONCA KAVŞAK YAPILACAKTI?

Görevden alınan Ak Partili önceki dönem Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan döneminde İmam Hatip Lisesi yıkıldı ve buraya altgeçit ve yonca kavşak yapılacaktı. Doğru bir düşünceydi. Bu kavşaktaki trafik ancak bu şekilde rahatlatılabilirdi. Bu konuda Faruk Akdoğan Ankara’da bakanlıklar ve genel müdürlükler seviyesinde görüşmeler yaptı. Eski belediye başkanının altgeçit ve yonca kavşak inşaatı için çalışmalarını,  yine  dönemin milletvekili Erdoğan Özegen’nin de destek ve çalışmalarını haberleştirmiştik. (Tıklayın)

Açıklama aynen şöyleydi arşivimizde var. Belediye Başkanı Faruk Akdoğan;" İmam Hatip Lisesi'ni yıkarak kentsel dönüşüm alanıda yapımını gerçekleştirdiğimiz bir kulvara bağlayarak Niğde Evleri'ne kadar transit geçişi de sağlamış olacağız. İmam Hatip Meydanında bir altgeçişle o yola bağlantısını sağlayacağız. İnşallah bu sene sonuna kadar altgeçiş yaparsak ordaki trafiği rahatlatmış olacağız" şeklinde konuştu. 

AYNI YERE CAMİİ YAPIMINI BİR İŞ ADAMI ÜSTLENMİŞTİ

Üstelik liseden boşalan bu alana E.D. isimli bir iş insanı cami yapılması işini de üstlenmişti. Ama yaptırılmadı, yapılmadı, neden? O zaman gerekli görülmeyen cami bugün ne değişti de yapılıyor.

 Kaldı ki buraya cami yapılması yanlış bir karar.

 Merkez cami neresi olmalı?

Niğde Belediyesinin Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi var. Projenin ortaya çıkaracağı en önemli eserden biriside muhteşem Sungurbey Camii olacak.  Etrafı  Pazar da dahil geniş boş bir alana sahip. Batı yönünde Cullaz Sokakta yapılan restorasyonlarla kazandırılan konaklar, taş yapı evler, otantik sokaklar var. Kale Projesi ile bütünleşecek bir alan.  Bu proje ile bu bölge çok cazip hale gelecek. Şehrin merkezi burası olacak ve şehrin merkez camii de Sungurbey Camii olmalı.

MEYDANDAKİ TRAFİĞE ÇÖZÜM YOK... 

İmam Hatip Meydanına yapılacak bu cami ile… Şehrin merkezini taşıyamayanlar, yeni şehir merkezi oluşturamayanlar, cami yapımı ile  kolaycılığa kaçıyorlar, şehrin merkezini daha da içinden çıkılmaz hale getirecekler.  

Şefik Soyer yani İmam Hatip Meydanını, kavşağını  düzenleyemeyenler, buradaki araç ve yaya trafiğine çare olamayanlar,  cami yaptırıp, camiden dolayı  artık ileride bile dokunulamaz bir kavşak haline getirme kolaycılığını seçiyorlar. Bu yanlış-ı, tarihe not düşmemiz lazımdı.

Dışarı Camiinin çınarlarla, minare ile bütünleşmiş güzelim suluetini bozan,  çok katlı Honour Oteline de ruhsat vermek bence  yanlıştı.

CAMİ YAPILSIN AMA GEREKLİ VE UYGUN BİR YERE

Camilerin yapılmasına karşı değiliz. Niğde şehir merkezinde yeterli camiinin olduğunu düşünüyoruz. Niğde’de 450’nin üzerinde cami var. Ne kadar verimli kullanılıyor, görülmesi ve  bilinmesi lazım. Şehrin elzem ihtiyaçları var.  Niğdelilerin kıt kaynaklarının doğru yerde değerlendirilmesi, birkaç sevap-reklam meraklısı kişilerin peşine takılıp popülist davranılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

****

Haber de aynen aşağıda:

Eski İmam Hatip Meydanı’na Merkez Cami Yapılıyor

Niğde merkezde bulunan İmim Hatip lisesinin kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılmasıyla bir süredir otopark olarak kullanılan alana Niğde Müftülüğü ile Niğde Merkez Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma Yaşatma Derneği arasında yapılan protokol ile 2 bin 300 kişilik cami yapılacak.

Koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek düzenlenen açılış töreninde konuşan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; Gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak istediklerini ilimizde merkezi bir camiye ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için Niğde İl Müftüsü Osman Ayas başkanlığında ve Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in önderliğinde bir dernek kurduklarını belirtti.

IBAN NUMARASI PAYLAŞILDI

Niğde Belediyesi ve Niğde Merkez Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin iş birliği ile inşa edilecek olan cami için vatandaşlarımızın bağış ve yardımda bulanabileceklerin IBAN numarası Niğde halkı ile paylaşıldı.

Eski imam hatip lisesinin olduğu yerde yapılacak olan caminin altında 2 katlı yaklaşık 5550 metre kare alana sahip olan bir otopark olacağını üstünde ise yaklaşık olarak 2700 metre karelik bir alana oturan 2300 kişilik caminin yapılacağını ifade eden Başkan Özdemir; bu alanda kitap satış alanlarının yer aldığı kıraathanesi ve kütüphanesi ile küçük bir külliye olacağını, burasının şehrimize yakışan meydanıyla Niğde ile sembolleşecek bir yer olmasını istediklerini belirtti.  Bu proje için gece gündüz çalıştıklarını ve mübarek ramazan ayında sunumunu yaptıklarını söyledi.  Bu ay itibariyle cami ve Kur’an kursu derneğinin faaliyetlerinin başladığını söyleyerek bu derneğin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diledi.

2025'DE TAMAMLANACAK. 

Niğde İmam Hatip Meydanında bulunan eski İmam Hatip lisesi yerine 2 bin 300 kişilik Merkez cami yapılacak. Niğde Müftülüğü ile Niğde Merkez Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma Yaşatma derneği arasında yapılan protokol ile imam hatip meydanına merkez cami yapılacağı açıklandı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Müftüsü Osman Ayas ve Niğde Merkez Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma Yaşatma derneği üyeleri imam hatip meydanında yapılacak cami alanında incelemede bulundu. İmam Hatip meydanına Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtacak tek kubbeli, iki şerefeli, 60 metre yüksekliğinde Niğde’ye özgü çift minareli cami tasarlanıyor.2 katlı kapalı otoparka sahip olacak camide aynı alan içerisinde 2 bin 300 kişinin aynı anda namaz kılabilecek şekilde inşa edilecek. Cami yapımının en geç 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.