SİYASET

Konu yine Ecemiş Suyu... Eski bakandan Özegen'e mektup

Abone Ol
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Niğde Tarım Fuarında Ak Parti Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Erdoğan Özegen, yaptığı konuşmada Ecemiş Suyu ve  Devlet Eski Bakanı Akın Gönen'den söz etmişti. Bakan Akın Gönen ise Erdoğan Özegen'in bu konuşmasının ardından Ecemiş suyu konusunda Erdoğan Özegen'e mektup yazdı. 

 Devlet Eski Bakanı Akın Gönen'in mektubu aynen aşağıda. 

Sayın Erdoğan ÖZEGEN,

Niğde Milletvekili ve Meclis İdare Amiri
 
Siyasete atıldığım 1986 yılından beri en büyük hayalim, ilimizden çıkıp Akdeniz’e akıp giden Ecemiş çayı ve kollarının Niğde topraklarını sulaması idi. Bu işi hayal olmaktan çıkarıp Niğde topraklarına akıtma çabam, 1992 yılında ilgili bakana yaptığım yazılı resmi başvuru ile başladı. 11 Mayıs 1996 Cumartesi günü ise Niğde ilimizi ve Bor ilçemizi ziyaret eden zamanın Başbakanı Sayın Mesut YILMAZ ve Enerji Bakanı Sayın Hüsnü DOĞAN’a, Bor Hükümet Konağının açılışında yaptığım meydan konuşmasında tekrarlanarak devam etti ve nihayet 1998 bütçesine yoğun çabalarımla koydurduğum ödenekle proje başlangıcı resmiyet kazandı.
 
28 Temmuz 1998 günü de Konya D.S.İ. 4. Bölge Müdürlüğü, “Ecemiş Projesi Anadone Toplama ve Master Plan Mühendislik Hizmetleri” ismi ile bu projenin ihalesini yaptı. İhale neticesinde “Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş” tarafından yapılan iki yıllık yoğun çalışma, 2000 yılı Aralık ayının son günlerinde bu kere D.S.İ Konya Bölge Müdürlüğü ve D.S.İ Genel Müdürlünün yoğun ve ciddi çalışmaları sonucu uygun görülerek bir kere daha resmiyet kazanmış ve “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı D.S.İ Genel Müdürlüğü D.S.İ IV. Bölge Müdürlüğü NİĞDE BOR ECEMİŞ PROJESİ MASTER PLAN VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ MASTER PLAN RAPORU’’ ve buna ait Çizimler isimli iki kitap halinde de basılmıştır.
 
Böylece teknik olarak ve o günkü verilerle; bu projenin verimli ve faydalı bir proje olarak gerçekleşmesinin mümkün olduğu düş olmaktan çıkıp rakamlara ve kağıda dökülmüştür. Yani, şehir efsanesi değildir. Küçük ve rutin işlerle zaman geçirilmediği, büyük düşünüldüğü takdirde fukaralığın ve işsizliğin çözümünün mümkün olduğunun böylece bir kere daha resmi olarak ispatlanmış olması beni bahtiyar etmiştir. Keşke bu proje 30 – 40 yıl önce yaptırılsaydı ve ben siyaset yaparken elimde hazır olsa idi, bugün bu topraklar cazibe ile akan suya kavuşarak köylü ve çiftçinin ekmeği on kat büyümüş olacaktı.
 
2017 Niğde Tarım Fuarının resmi açılış töreninde, benim yokluğumda ve adımdan da bahsederek, Ecemiş suyu konusunu çok geç de olsa gündeme getirmenizden çok mutlu oldum; böylece sanırım Niğde gündemi artık bu konunun sahibi olarak peşini bırakmayacaktır.
 
Konuşmanızda; Niğde 20. Dönem Milletvekili Sayın M. Salih KATIRCIOĞLU’nun T.B.M.M’de verdiği soru önergesinden bahsederek, Ecemiş suyu ile ilgili resmi hiçbir çalışmanın olmadığı havasının yaratıldığını öğrendim. Sayın KATIRCIOĞLU’nun soru önergesine Başbakan adına zamanın Devlet Bakanı Sayın Abdul Ahat ANDİCAN tarafından verilen cevap, T.B.M.M Tutanak Dergisi 20. Dönem 56. cilt 107 birleşim 59 – 60. sayfalarında (23 Haziran 1998 Salı günü 6 – 926) mevcuttur. Cevapta; “Bor – Ecemiş projesinin master plan mühendislik hizmetleri işi 1998 yılı içinde ihale edilecektir.  Proje; master plan çalışmaları sonunda teknik ve ekonomik acıdan uygun bulunursa, planlanma kademesinde etüt edilecek, planlama çalışmaları sonucunda da uygun bulunduğu takdirde bütçe imkanlarına göre inşaatı gerçekleştirilecektir” denilmiştir. Yani; görüldüğü gibi ilgili yıl, proje Devlet Planlama Teşkilatınca uygun görülerek Devlet Su İşleri bütçesine de bu proje için ödenek T.B.M.M tarafından tahsis edilmiştir.
 
Ayrıca konuşmanızda içme suyu olarak getirilme çalışmasından bahsetmenizden anlaşılacağı gibi; Ecemiş suyu diye bir suyun olduğunu, varlığını ve kullanım için de yeterli olduğunu kısmen kabul ediyorsunuz. Çok geç kalınmış olsa da, bu büyük proje ve olabilirliğinin nihayet tartışmaya açılması dahi büyük bir kazanç olacaktır.
 
Bundan sonra Niğde ilinin gelişiminde yetkili ve görevli olanların, bu projenin detay çalışmalarını tamamlatıp ihalesini sağlamaları, onlar için temel ve kaçınılmaz bir görev haline gelmiştir. Çünkü bu proje, ilimiz için G.A.P değerindedir. Kırsal alanın, kuru tarımdan ve pahalı yeraltı kuyu suyundan kurtuluşunun adıdır bu proje.
 
Yukarıda yazılı ve resmi belgeleri ile anlattığım 2000 yılına kadar olan çalışmalardan sonra sizin ifadenizle Ecemiş suyu şehir efsanesi haline gelmiş ise; bu zaman kaybı ancak projeye gönülden inanıp, sahip çıkıp, tıpkı “Kayseri Zamantı” ve komşu Konya “Mavi Tünel” Projeleri gibi desteklenip tamamlanması ve halkın hizmetine sunularak, D.S.İ’nin tozlu raflarında bekletilmekten kurtarılarak telafi edilebilir.
 
Ecemiş suyu projesinin resmi çalışma ürünü Master Plan Raporu ve Master Plan Çizimleri kitapları ile Konya D.S.İ 4. Bölge Müdürlüğünün bu konuda adıma gönderdikleri 42040 Konya sayı ve 18.12.2000 tarihli resmi yazısını da ekte bilgilerinize sunuyorum.
 
Ben siyaseti, bir vali ciddiyeti ve sorumluğu ile algılayarak yaptım. Belgesiz, evraksız hiç beyanda bulunmadım. Çünkü T.B.M.M tutanakları ve diğer resmi belgeler hiç aldanmaz, aldatmaz, ortadan kaybolmaz ve insanı da mahcup etmezler. Şayet ilgilenilir ve bu günün şartlarına göre Ecemiş projesi revize edilirse, çiftçinin yüzü güleceği gibi aynı zamanda Niğde Belediyelerinin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilinir. Yeter ki bu su, Niğde topraklarında ve ilimizin yaşayanları için kullanılsın, kullandırılabilinsin.
 
Başarı temennimle, iyi bir bütçe yılı dilerim.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
25.09.2017