Geçtiğimiz günlerde medyada, Karaman Üniversitesi tarafından KOP Bölgesi elma üretimi ile ilgili bir çalıştay düzenlendiği ve ilimiz üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Dr. Betül GÜRER tarafından “Elma Pazarlama ve Örgütlenme Sorunları” konulu bir sunum yapıldığını öğrendim.
Yaptığım temaslar sonucu KOP Bölgesi İdaresi tarafından “KOP BÖLGESİ ELMA SEKTÖRÜ DEĞER ZİNCİRİ” isimli ciddi bir çalışma yapıldığını ve ilimiz açısından çok önemli olan bu konuda bir SONUÇ RAPORUNUN yaklaşık iki yıl önce hazırlandığını öğrendim.
Elma sonuç raporu, mutlaka ilimiz yetkililerine ulaştırılmalı; ilimizin kalkınması için çaba göstermesi gerekenlerce de ciddiyetle incelenip yararlanılma yoluna gidileceğine inanıyorum. Sonuç raporu incelendiğinde, yapılması gerekenlerin çok açık olarak tespit edildiği görülmektedir.
Günümüzde özellikle meyve ve sebzede yaşanan pahalılık ve geçici tanzim satışları gibi palyatif çözümler ile uğraşmak yerine bu sonuç raporu incelenirse, elma örneğinde olduğu gibi sektörün tümüne yararlı çözüm önerilerinin bilimsel tarzda tanzim edildiği ve çözüm yollarının irdelendiği görülecektir.
Yapılması gereken, geç kalınmış da olsa feraset sahibi bir kadro tarafından raporun ivedilikle incelenip yapılması gerekenlerin yerine getirilmesidir.
Rapor; çok zor, yapılması imkansız, ütopik yani hayali öneriler getirmiyor. Öneriler, gayret gösterilirse çözülmesi imkânsız öneriler değil, pratiğe dönüştürülebilecek konulardır.
Ancak bu önerilerin bir kısmı bile gerçekleştirilse, günümüzde bir yönü ile üreticinin ezildiği pazarlama sorunu üreticilerin lehine çözülebilir.
Diğer yandan elma, yaş ürün olarak kullanılmasının yanında katma değeri yüksek tarımsal sanayi ürünü haline getirilebilir. Ürün zayiatı önlenebilir.
KOP İdaresince bu ciddi çalışmanın bölge il yöneticilerine, bölge illeri ziraat odalarına, ticaret ve sanayi odalarına, konu ile ilgili üst merci yetkililerine ve ilgili bakanlıklara sunulmasının bölgede bu ürünleri üretenlerin, işletmelerinin ve varlıklarının sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı gibi ülkemizde şu anda tartışılan pahalılık konusuna ciddi bir bilimsel katkı da yapacağı kanaatindeyim.
Emeği geçenleri kutlarken çaba göstereceklere de başarılar dilerim.
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili
26.04.2019
Niğde'de İçme Suyu İhtiyacınızı Nasıl Gideriyorsunuz?
Ankete Katıl
Trend Haberler
Bor Toki Evlerinde 2 kişi ölü bulundu. Valilikten Açıklama
Niğde’de Köy Yolları Asfalt Değil Beton Olacak
Siber dolandırıcı Niğde’de yakayı ele verdi
Niğde'de duyulan patlamaların nedeni belli oldu