soL TV’de yayınlanan Mert Doğan ve Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'la Komünist Bakış programında bu akşam "memleketin hali" masaya yatırıldı.
"Yaşamla bağ kuran insanın enerji toplaması gerekir" diyen Okuyan, "Ülkede nüfusun çok büyük bir bölümünün yaşama isteği ortadan kalktı, bu yalnızca ekonomik nedenlerle de değil. Ülkede büyük bir kasvet ve yalnızlaştırma var" ifadelerini kullandı.
Bu durumun, AKP iktidarının en büyük güvencesi olduğunu belirten Okuyan, yalnızlaştırma haliyle mücadele edilmesi gerektiğini söylerken, örgütlü mücadelenin önemini hatırlattı.
Kemal Okuyan, "Türkiye’de geniş bir toplumsal kesim siyasetten umudunu kesti. Toplumun içe kapanması, sönmesi kurtuluş beklentisi olmamasıyla ilgili. Bu herkesin düşünmesi gereken bir şey. Türkiye toplumu bile isteye bu hale getirildi" diye konuştu.
'CHP kendi belediye başkanını savunamıyor'
Özgür Özel'in "kırmızı kart" gösterme hamlesini değerlendiren Okuyan, "Türkiye'nin geldiği yer ve partisinin kendisine biçmeye çalıştığı role karşın çıkan bu durum gayriciddi. O nedenle çok tepki çekti. Herkes CHP'nin cebinden tavşan çıkmasını bekliyor. Ama CHP, AKP'yle gümbür gümbür mücadele edecek bir parti değil. CHP'nin lideri kendi seçmenini aldatmış değil aslında ama biz buradan çıkılması gerektiğini söylüyoruz" dedi.
İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi'nde gerçekleşen operasyona ilişkin de konuşan Kemal Okuyan, Belediye Başkanı'nın partisi tarafından etkili bir şekilde savunulamadığını, aynı şeyin daha önce İzmir Urla'da da yaşandığını söyledi. Bunun sebebini sorgulayan TKP Genel Sekreteri, belediyelerin 1984'te başlayan özelleştirilmesinin AKP döneminde tam anlamıyla dönüştürülmesine dikkat çekti. "Belediye başkanı suçludur değildir bilemiyoruz ama savunamadıklarını görüyoruz" dedi.
"Biz böyle bir belediyeyi alsak önce sisteme karşı durur, 'mevcut yasalara uymayacağız' deriz" diye konuşan Okuyan, "Tüm bu oyunun parçası olursanız, sonuç bu olur. Temiz ihale olmaz" ifadesini kullandı.
'Türkiye emperyalistleşmeye çalışan bir ülke'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın isim vermeden Fransa'yı "küçük" bir ülke diye nitelemesine ve Suriye'de ABD'nin arkasında durmakla suçlamasına ilişkin de konuşan Okuyan, Fidan'ın açıklamalarının ABD'nin bölgedeki varlığını meşrulaştırdığını söyledi.
"Türkiye NATO üyesi, uluslararası piyasalara bağlı bir ülke, dışarıdan yatırımcı çekmeye çalışıyor. NATO üyesi bir ülke, başta emperyalist ülkelere kafa tutarken dikkatli olmalıdır" diyen Okuyan, Fransa’nın "küçük" bir ülke olmadığını ekonomik veriler üzerinden açıkladı, "Fransa tehlikeli bir emperyalist ülkedir" dedi.
Türkiye’nin emperyalistleşmeye çalışan bir ülke olduğunu belirten TKP Genel Sekreteri, "Biz ABD'nin ülkedeki varlığıyla mücadele ederken, bununla da mücadele edeceğiz. TKP'nin bu konudaki tavrı nettir. Türkiye’de sermaye egemenliğinin yayılmasına da karşı durmak zorundayız. Türkiye kapitalizmi gözünü dışarı dikti ama bu altlarındaki zeminin ortadan kalkmasına neden olabilir, çok ağır sonuçları olabilir. Bugün bazı figürler Türkiye'yi çok zor bir duruma düşürecek bir süreci körüklüyor" diye konuştu.
'Dinsel ve mezhepsel bir eksende kardeşlik sağlanamaz'
Kürt meselesine dair "yeni süreç" denilebilecek ama adı konulmayan sürece ilişkinse Okuyan, bu konunun "İslam kardeşliği" vurgusuna işaret etti. Bunun daha önceki çözüm süreci öncesinden bu yana ortada olduğunu söyleyen Okuyan, "Görülüyor ki burada bir mutabakat var, bu bizim iddiamız da değil. Burada anlaştılar" dedi. Kemal Okuyan şunları söyledi:
"Osmanlı’da da olduğu iddia edilen hoşgörü ve bunun kaynağı olarak da İslam söyleniyor. Dinsel ve mezhepsel bir eksende kardeşlik sağlanamaz. Ancak bu siyasi projesi deneyecekler.
Biz hep 'Cumhuriyeti yıktılar ancak kuramadılar' dedik. Bu konuşulanlar resmiyete kavuşursa, yeni bir şeyi kurmuş olurlar.
'Yeni çözüm süreci'nin masanın her iki tarafında da sahipleri var. Ayrıca ikna olmayanları da var ama ilk kez böyle bir mutabakatla karşı karşıyayız. Bu süreç düşünülen noktaya gelir mi, anlamak için çok erken."
'Üniter devleti bir kutsallık değil, kardeşçe ve eşitlikçi bir toplumun idari sistemi olarak tartışmak isteriz'
Tutuklu Selahattin Demirtaş'ın sürecin dışında tutulmasına ilişkin de konuşan Okuyan, "Demirtaş'ı kenarda bırakarak sürecin yürütülmesi kolay değil" dedi. Süreçten sağlıklı bir çözüm çıkmayacağını, halka esenlik getirmeyeceğini de vurguladı.
TKP’nin sözünün bu konuda çok net olduğunu ifade eden Kemal Okuyan, şiddetin sona ermesine ve barışa kimsenin karşı olmayacağını ancak konunun bu olmadığını, ortada yeni bir Türkiye tasarımı tartışması olduğunu belirtti. "Bu tasarıma dair bir fikrimiz ve buna itirazımız var. Bunun Kürt meselesiyle de bir ilişkisi yok" dedi. Okuyan, DEM Parti heyeti görüşmek isterse partisinin bu görüşmeyi kabul edeceğini, TKP'nin konuya bakışını anlatacaklarını dile getirdi.
Kemal Okuyan, "Nasıl bir Türkiye yaratılmak isteniyor, oturalım bunu konuşalım. Üniter devleti bir kutsallık değil, Türkiye’de kardeşçe, eşitlik içerisindeki bir toplumun idari sistemi olarak tartışmak isteriz biz. Üniter devleti bir Türkçü proje olarak Türkiye toplumuna sunmak başka... Bir de bu ülkede yaşayan, kökeninden bağımsız bir şekilde herkesin eşit olduğu, kardeşlik, refah içinde, kimsenin kimseyi sömürmediği bir ülke yaratma, bunu da üniter bir devlette yapacağı iddiası var TKP'nin. Bunları oturup konuşalım" dedi.