Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların bir kimyasal atık olduğunu ve bilinçli bir şekilde imha edilmesi gerektiğini belirterek, kullanılmadan çöpe atılan ilaçların kimyasal madde olduğuna dikkat çekerek insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike yarattığını söyledi.
Evlerde son kullanma tarihi geçmiş kullanılmayan ilaçların imhası, hem vatandaşımız açısından hem de geleceğimiz açısından son derece önemli bir olay. Çünkü ilaç dediğimiz şey çok tehlikeli. Kimyasal atık sınıfına girer. Hele bunların miadı geçmişleri bir şekilde rastgele imha edildiği zaman çok büyük tehlikelere sebep olabilir. Örneğin çöpün kenarında biliyorsunuz çöp kenarında, etrafında bir sürü insan bu konuyla alakalı bir şeyler yapıyor. Bulup bu ilaçları içmeye kalkıp zehirlenebilir. Evlerde birçok ilacın eksik ve yarım kullanıldığı görülüyor. 'Ağrı kesici' diye antibiyotik kullanılıyor. Komşunun kullandığı ilaçları kullanılıyor. Dolayısıyla tasarruf yaparken bence sıfırdan başlamak gerekiyor. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerek. Boş yere ilaç kullanılmamalıdır. Bu işin özünde akılcı ilaç kullanımı geliyor” dedi.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR HEM İNSAN HEM DE DOĞAYA ZARARLI
Bilinçsiz bir şekilde çevreye bırakılan kullanılmayan ilaçlar hem çevreye hem de vatandaşları etkileyebileceğini ifade eden Öztürk; “ çevreye bilinçsiz bir şekilde bırakılan miadı dolmuş, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar zamanla yağmur suyu ile yeraltına geçer. Bu da suyumuza karışır ve dolayısıyla çok ciddi bir çevre kirliliğine yol açar. İleride insanlar içecek su dahi bulamayabilir. Bu Konu çok önemli ve çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Evsel atıklarla birlikte çöpe karışan ilaçlar sonuçta kimyasal maddelerdir. Hem çöpü toplayanlara ve o çevrede yaşayan insanlara zarar verirken hem de suya ve doğaya karışarak ayrıca zararı var. Biz 53 Bölge Niğde Eczacı Odası olarak 2021 yılında bu atık ilaçlarının konusuyla ilgili bir protokol hazırladık. Bu protokolü Sayın Vali'ye, Sayın Belediye Başkanı'na, Sayın Sağlık il Müdürlüğü ile birlikte bir protokol yaptık. Kent genelinde bulunan 25 eczanede bu tarihi geçmiş ilaçlar toplanarak imha edilmesi konusunda işbirliği yaptık. Yalnız bunun süresi doldu” dedi.